跳至

首頁
12345...21

尾頁

男爵府

Re: 移民監

要視付你用乜嘢原因得到綠咭..
用婚姻-- 3年
其他要5年

如果有連續出境多過6個月, 就要再連續於usa境內住滿4年零1日至可以apply for citizenship.
如要長期離境(more than 6 months) 就apply 回美証啊! 咪入境時, 移民官有權取消綠咭, 咁你就要上count架喇

男爵府

5Y,
你係要等5年嗰隻.. 因為你係父母移民帶同/申請 未滿18歲/不在婚仔女嗰隻, 由得到綠咭後5年可以申請入籍, 如果你中途離開USA多過6個月, 需由入境後起再住滿4 年零一日至可以apply.
而你老公係靠婚姻案, 由得到綠咭當日起, 住3年就可以apply囉

男爵府

HelloPepsi,
你係要喺USA住滿5年至可以申請入籍架..
唔係4年零一日..
除非你攞green card後, 出USA境 連續多於6個月, 咁如果仲想入籍, 就要由最後一次返入USA後再住滿4年零1日, 方可以合資格入紙apply for citizenship lor

男爵府

5y,
係呀! Digico講得更清楚, 係有green card開如計..等足5年, 唔係住5年..
但如果你攞green card後 不停出境, 冇交稅/交唔足稅, 又冇固定地址, 就算有green card5年, 考過入籍試, 都唔等於可以入籍架..
記得自得green card後每一次出境都要自己mark低日期, 就算1日(即日來回-->e.g.去一去canada)都要mark低
到考入籍當日要申報架!
我每次都mark低, 費事俾移民局有籍口唔批citizenship.. 下年我要入籍喇, 62同 C6都好緊張.. 唉!講真.. 老公, 仔,女都係citizen.. 咁我入籍嘅目的係乜?? 我個BNO好安全喎.. 有時同Gabriel個媬母講笑.. 好似揸USA passport, 人生安全更"冇"保障..
唉! 為令"C6"一笑... 我會去考入籍試呢

祝各位入籍成功!!

HelloPepsi,
你個問題好難答呀!
depends on 你手腳快唔快..
又要depends on 你幾時收到信去做body check, police check, 如果你試過異居海外(e.g.留學)又要同當地申請police check..
真係睇你個case有幾complicate喎!!
我當年4月收信, 喺melbourne做完police check(我住喺melbourne)就飛返香港做body check 月police check,再等melbourne寄police check 返香港, 再見移民官, 到6月頭至飛過嚟呢..( 因為我有離開香港多過一年{係6-7年}, 所以, 要做埋澳洲嘅police check)..
希望你個case簡單啲...

男爵府

HelloPepsi,
我哋有BK 媽咪住南, 北卡, 同maryland, 佢地上嚟new york時會約我哋 NY mami gathering 呢!
等你啊!

男爵府

嘩!
HelloPepsi,
咁等埋你make appointment驗身同 book 期見移民官..
見移民官當日, 如果乜埋document都齊就即日下午攞到visa 可以走lu ^o^

男爵府

HelloPepsi,
你個小霸王幾大呀? Amanda 3.5歲呀! 今年9月返pre-K喇

男爵府

HelloPepsi,
so 你過嚟之後,跟住就會返HK??

男爵府

HelloPepsi,
如果你會長時間唔喺USA, 記住年年報稅, 海外工作, 冇USD 8萬一年係免稅架!
plus,要開Bank account, 考車牌, 同有固定住址..
每次可能就唔好出境多過6個月, 如果要離開1年以上, 記得申請回美證..
取得綠咭後, 要mark 低每一次出入境個日子, 好重要架..
你去做驗身未呀?

男爵府

HelloPepsi,
北卡有個媽咪, 叫leohannahchan.. 佢好好傾架, 個人好nice, 佢可能可以幫到你架..

Also, 如果你真係想land 之後去加州.. no problem 架..
你2公婆喺3年後返喺定居之前, 上 monster.com 去做自己resume, 同話想 relocate from N. Carolina 去CA.. 等老細揾你.. monster.com-->我份工都係佢哋揾我架!

男爵府

HelloPepsi,
咁就好快得架喇, 可能4月巳可以飛嚟報到喇..
你到北卡, 走番香港之前, 上唔上嚟new york探吓我哋, 睇吓 自由神像, twins building 遺址??
我哋可以 set up 個 gathering 同你洗塵吖!!

男爵府

HelloPepsi,
好! 一言為定!!

我當時make appointment見移民官, 個朝早見官, 交低 passport, 佢就叫我下晝 2:30pm 返去攞返passport囉..

乜而家要咁耐架??

男爵府

3cats,
我想講明先, 我係姑娘, 唔係移民顧問.. 我只係以我所知去講架咋..
1. 回美證係你要喺USA 申請, 出境後申請係冇效
2. 回美證 apply 1次, 有效2年
3. Green card申請老公係ok..
4. 你要報稅架.. 4月前好報上年嘅稅喇.. 你申請你老公, 移民局最憎見到 "負担保"架. 你要入籍就要提供 最近3年稅單, 要申請你老公 就要提供 生活担保證明架.. 所以唔好 miss..
5. 你2公婆要為對方買life insurance, 易批好多架
6. 你長期離境要有心理準備, 過海關隨時被沒收綠咭..
7. 如果你老公未ready, 就唔好apply 住喇..
8. 你當時攞green card, 點解你老公冇份?? 你冇報佢個名咩? 點解當時唔用 "隨後跟隨" falling to join??

男爵府

3cats,
you welcome!

1. 咁你帶埋BB返香港? 咁immunization點解決??
如果你知一定會返香港 more than 6 months.. 一定喺new york apply 咗 回美証至好離境, then 叫屋企人寄返俾你.. 你要去www.bcis.gov 查所有價目啊!

2. nono.. 買inurance唔係咁解架.. 買life insurance, 係等你老公去apply green card時, 移民官會好順"灘"咁批你個case嘛!

3. 一定要海外報稅, 咪你冇報稅, means "no income"... 咁你"朋"乜嘢可以證明 你2公婆+BB 入境後唔問政府擁救濟金?? 唔報overseas 稅, 我可以話你知, 你老公個case會被移民局hold住.. 等你有生活担保..prove到你可以供養一家3口至會批green card俾你老公..
你可以叫你媽咪 星期一至五下午2點聽 AM1480, 樂霖日日都係咁提醒人架..

我哋new york moms 時不時有gathering同互相幫手, 到步後, 有需要就call 我哋喇!
BB用品方面.. 唔想買又唔怕二手, 就出聲, 我屋企係放晒所有媽咪嘅孕婦裝同extra BB用品.. 有需要就出聲..
we are here to help!!!

男爵府

Hello Pepsi,
係呀! 針咭唔可以唔見架, 我去melbourne 讀大學時, 我媽咪就掉咗我張針咭...
so, 到我嚟new york, 要攞永久綠咭時就要打過晒啲針, 真係慘.. 你快啲揾番你同家人嘅針咭呀!

男爵府

3 cats,
1. 回美證係可以2年申請一次, 但我會勸你避免咁做, immigration 見你咁做, 係有權收回綠咭架.. 當初未ready係唔應該入境住架!
2. 你係要買1份life insurance俾你自已, 受益人係你老公, 你老公又係一樣, but, 你哋唔喺US 係好難批架.. 因為要body check, 又要 你SSI number.. 地址..etc..
3. AM1480係 new york 華語電台
4. 你到NYC時call 我哋喇
3cats 寫道:
Nillie_Mami ,

1) yes, 我打算我會返hk先, then 等bb 有3-4個月我媽咪先把bb帶返hk, bb返hk後, 我會繼續同佢去打針..但我想問係咪回美證只可以攞一次?

2)其實我妹妹依家幫我申請緊life insurance.

3) 我會叫我妹妹幫我問下有關overseas tax 的事. AM1480係咪美國的中文電台呀?

4) 好多謝你的邀請, 我到ny後一定會call 你. bb用品我當然唔介意用2手啦.

Thanks so much

男爵府

3cats,
多口問一句, 你有medical insurance 生BB嗎? 你知道, 冇insurance, 喺NYC 生BB要at least USD15,000.. 如果開刀就仲貴.. make sure 你有insurance coverage喎!

男爵府

3cat,
咁你要32週之前入院登記, otherwise, insurance 唔夠時間批.. 其實你BB香港出世著數啲, 有HK 出世紙, 又可以等你入籍時跟你入籍... 以後福利一樣, 呢邊生BB係住院頭尾3日架咋!

男爵府

3 cats,
你入籍時利用"保護兒童法" 可以帶你親生嘅未成年子女一齊入籍嘛.
叫你媽咪 mon to friday 2pm to 3pm聽 AM 1480, 個program 會教佢所有嘢..
如果你32週前到唔倒 new york, plus 之前冇同hospital 啲 social worker 開定 file, 係趕唔切架, 有啲社工會直情唔幫你apply, 費事apply唔到, 你會complain 佢..
你會幾多週坐飛機? 同private OB or 求其一個hospital resident 接生?
綠咭父母係可以入紙申請未成年子女一同入境... 但最好問移民律師
你要4月前報稅呀! 叫你細妹幫你同老公報稅..

男爵府

3cats,
你個妹有冇同accountant 講話你揸green card, 冇入籍, 長期 stay overseas, 要apply 埋老公入籍架??
你係報overseas tax, 唔係交overseas tax 喎!!! 要交overseas tax.. 除非你揾 USD 80,000 and above..

咁你要叫屋企人去醫院揾 social worker 問咗先, 同睇吓佢哋可唔可以開 file 先, 因為apply for PCAP (health insuracen for pregnant mom and baby) 要2個月手續, 32 週之前要到NYC.

Private OB-->問佢妹妹會知, 我哋係睇1個固定醫生, 唔似喺香港, 今日睇呢個, 聽日睇第二個, 睇醫生係視付你 insurance 個net work. in network, 就平co-pay, otherwise, 就醫生可能唔肯收你架..因為claim 唔到insurance.

咁你打算用green card apply 老公 I-129, 入紙未?

首頁
12345...21

尾頁

跳至