懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

坐月期可以有能力自己照顧自己及BB嗎?

我係預產9月3號的豬媽. 我曾就坐月問題跟老公有不同看法, 我想返爸媽那裡坐月, 可以有人幫忙照顧我和BB. 但老公就覺得住在外父外母家一個月有點不便, 老爺奶奶要探望也不便, 二來他應為我們應該靠自己. 結果我們好快有共識, 決定產後返爸媽那裡住一個星期, 然後返我們自己屋企.
問題就出現, 最近好多人話無可能, 因為坐月期間不可洗水喉水, 聞說不能洗頭之外, 更要煲滾水放涼後的水來洗身. 我更有打算開刀, 出院一星期要自己照顧自己及BB, 自己煮飯及燉補品, 各人話無可能. 但我也明白老公的看法, 怎辦好?
有無媽媽師姊們可以給我一些寶貴的經驗及意見. 我真係好苦腦.
PS: 是否一定要整個月都不能洗頭及沖涼?

大宅

Re: 坐月期可以有能力自己照顧自己及BB嗎?

一個人自己坐月真係無可能, 我就係過來人, 我生第一胎時就係得自己一個人坐月, bb每3個鐘就要飲奶, 每次飲奶加掃埋風就差不多成個鐘, 佢仲會唔知幾時喊, 喊幾耐, 莫講話自己煮飯燉野食啦, 食啖飯都唔得安樂架, 晚上一定唔會有覺好訓, 日頭仲要自己一腳踢, 真係唔掂架, 我建議你可以的話就返爸媽那裡坐月啦..

我黎緊呢胎都一定會請個陪月, 再加鐘點幫我打掃...因為我冇屋企人可以幫我, 唯有洗d錢請啦....

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

生完BB真係好傷元氣,BB出世要適應,兩個鐘至四個鐘食一次奶,又喊又醒,媽媽體力未必能夠應付。

坐月期間最好用薑煲水沖涼洗頭洗手,至於洗頭D個問題,只係怕你冷親啫,洗完頭立即吹乾就無問題,而家好多人生完第二日姑娘都會叫去沖涼,因為生時又大汗,生完又有惡露,又要試餵人奶,唔沖涼洗頭好臭架。

自己照顧BB尚可以,但自己煮飯及其他就唔係咁好,生完BB咁辛苦,之後仲有排辛苦,所以生完BB後坐月要對自己好D。

我果陣時請左個8小時陪月,佢朝早買埋餸上黎,跟住整餸煮飯,惡露未清佢又唔使幫我燉補品,我餵人奶佢唔使幫我餵奶,佢會幫BB沖涼,洗BB衫,跟住開飯比我食,佢湊住BB,但佢成日都話有事要早走,一唔係就遲到,又唔幫我掃地拖地抹塵,我好多時都見佢坐響梳化訓著左,所以用左兩個星期就炒左喇。

之後我請左個60歲既家務助理,佢幫我買餸煮飯仲燉埋補品,跟住做晒D家務,做晒仲會自己搵野做,我無叫既抹窗,洗抽油煙機佢都自動自覺,但BB沖涼就我自己幫佢沖,佢黎4小時,不過好企理,有日我肚痛痛到唔郁得,佢烘熱D薑幫我敷,我即時就唔痛喇,佢話我有風喎,我覺得佢仲PRO過D陪月呀。

所以其實睇你需要同埋比唔比得起,我就覺得請個本地上年紀既家務助理好D,同埋平D。

這世上有個不變道理,那就是耶穌愛您

複式洋房

一定要請人, 因為好辛苦, 坐月一定唔可以勞碌, 亞媽話老左會周身痛, 所以我都請左個陪月, 用左 2 個月....舒服好多, 起碼有得訓,
老公幫唔到你幾多, 因為佢放工都累, 佢又唔識煮邊 d 野比你食, 因為有好多野都唔可以食, 我開刀生, 食野方面更加要小心, 所以你一定要請人, 鐘點或陪月是但請一種.......舒服好多

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

唔得喇, 我係阿媽到住, 佢日頭又要照顧我同個家, 幫bb沖涼, 夜晚又會幫下我餵一兩餐, 我都頂唔順.

民房

我都話唔得,而家我何只坐月,呢一年我都會同阿媽住,照顧bb咁辛苦,有阿媽係度就算佢幫唔到你都有個人同你傾下計呀,唔係好易有產後抑鬱架,你同你老公講下啦,一個月唶,未當送比你既禮物law...

子爵府

醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章

返亞媽度坐月最好
我之前坐月自己攪掂, 係無問題既, 不過會痴線, 長期無得瞓+抱B抱到手發炎+產後身體虛弱+無時間整補品+要應付親戚朋友, 差D想掉個女出街!
我覺得產後要應付62,99OR其他人, 都係好辛苦, 而且BB好易嚇親, 最好係阿媽度, 不單止可以幫你頂一兩餐夜奶, 仲可以無咁多閒人騷擾, 無咁易抑鬱!
P.S>老公初期通常都唔係好幫得手

伯爵府

自己一個坐月一定冇可能囉...我自己順產生既...生完個傷口都痛左一個星期啦...我奶奶唔嚮hk,佢請左個陪月(係親戚黎既)比我,但係我出院第一日,個陪月未到...要第二日先黎...我第一日自己一個辛苦到爆炸呀..果時又唔知阿b喊乜,佢一喊就搞到我個人亂晒...夜晚又冇覺好訓..因為初生bb會食夜奶架嘛...好彩到第2日個陪月好早就到左...我即刻大覺訓...又有人整野比我食..幾好呀...之後我同老公仲自己比$請多佢一個月tim呀~我唔知道開刀有幾痛..但係真係會有d特發情況你自己係預料唔到架..我有個朋友o岩o岩生完..佢生唔到,要緊急開刀...之後返到屋企個傷口發炎...出出入入醫院...佢個b依家o岩o岩一個月零十日...佢到依家都未抱到自己個bb呀...佢地又冇請人..佢又唔肯比奶奶幫手湊..結果佢老公個幾月冇返工,幫手嚮屋企湊bb呀...到依家佢地先醒覺,拿拿林請左個人返黎咋~所以你一定要搵人幫你呀!自己一個坐月,真係冇可能既事囉...唔係嚇你架!仲有..你坐月果陣見到bb喊,又唔知佢想點..你自己情緒就唔好架喇~所以一定要有個人幫你~照顧你同bb囉~~

仲有..你可以煲薑水沖身囉...洗唔洗頭你就自己決定啦..我忍到阿b十二朝先洗囉...因為真係好驚第時老左會頭痛~聽得太多老人家咁講..

大宅

I did manage everything by myself.
My daughter is 4yrs old and I am going to have my 2nd baby in JUN. I dont see any problems except to be very tired everyday. I took shower, wash hair but dry it out immediately. I cook, clean and breastfeed my daughter without anyone help. My husband was working at that time. I have no after birth depression and my health is fine. I dont have any any special soup as I dont know anything about it.

禁止訪問

大宅

我生大仔時, 叫做一半自己坐月啦, 我照幫 bb 沖涼, 餵人奶, 好彩食方邊就有人煮比我食, 但我都覺得好辛苦, 因 b b 食奶食得好密 + 耐(45分鐘至60分鐘), 真係瞓得好唔夠, 個人好攰!! 如可以o既話, 我建議你請鐘點or陪月, 起碼有人幫輕下你, 有多o的時間休息, 如果唔係, 人都癲! 如你仲要自己煮食, 真係無乜可能!!

今胎, 我都希望可以請到鐘點幫手!!

水晶宮

我果時都係開刀
一個姑9 / 99 就煲好水俾我沖涼, 另一個姑9就返來同囡囡沖涼
我自己就煲&煮野食, 洗奶樽, 沖涼, 都好忙
因亞b 3hours食一次奶, 你仲要看個b食得耐唔耐, 我果時囡囡食成30mins, 又要換片, 開奶, 食飽又要掃風, 換句話來說, 食完今餐到一下餐, 自己只有1-1.5hours所謂休息

男爵府

Yes ar. I had operation but still can take care of myself and my BB, even a little bit busy.

珍珠宮

我生完返咗外家住了一個月, 我老公就放工來吃飯睇下bb就回家睡, 因為我屋企同外家都好近

我係一個好獨立的人, 我姐姐請了假陪我但期間都要返下工, 這個情況就要自己搞..如果bb食完奶就去瞓咁你就可以做下野, 例如你自己食野啦, 煲補品啦, 沬身...瞓下咁, 但係如果你個bb成日哭, 你就好辛苦...仲有, 得我一個人的時候我不可以去街市買野, 因為唔想bb咁細同佢去街市. 我食野都係叫外賣, 補品要等人返黎幫我買…

我當時係冬天所以忍得到一個月沒有洗頭, 但係就每天都用熱水加d沖涼液落d水到沬身, 有惡露唔沬頂唔順.

有時自己唔想成日煩人會自己洗奶樽, 咁我會用手套..

overall黎講雖然我係一個好獨立的人, 我阿b算不難湊, 但係一個人確實辛苦, 如果你無人幫就話啫, 否則揾人幫好d.. 但係住方面, 雖然係我外家但係始終住係自己屋企好d, 同埋當時我老公每晚返到屋企一個人好悶, 情緒有d唔係咁好..所以比預期早了回自己屋企...其實我屋企人可以來我家幫我但係我屋企細同埋屋企人返齊黎回有3個人幫手, 咁晚上就好好多......你個情況何否叫你媽媽及奶奶來你家呢?

別墅

anniekwok 寫道:
生完BB真係好傷元氣,BB出世要適應,兩個鐘至四個鐘食一次奶,又喊又醒,媽媽體力未必能夠應付。

坐月期間最好用薑煲水沖涼洗頭洗手,至於洗頭D個問題,只係怕你冷親啫,洗完頭立即吹乾就無問題,而家好多人生完第二日姑娘都會叫去沖涼,因為生時又大汗,生完又有惡露,又要試餵人奶,唔沖涼洗頭好臭架。

自己照顧BB尚可以,但自己煮飯及其他就唔係咁好,生完BB咁辛苦,之後仲有排辛苦,所以生完BB後坐月要對自己好D。

我果陣時請左個8小時陪月,佢朝早買埋餸上黎,跟住整餸煮飯,惡露未清佢又唔使幫我燉補品,我餵人奶佢唔使幫我餵奶,佢會幫BB沖涼,洗BB衫,跟住開飯比我食,佢湊住BB,但佢成日都話有事要早走,一唔係就遲到,又唔幫我掃地拖地抹塵,我好多時都見佢坐響梳化訓著左,所以用左兩個星期就炒左喇。

之後我請左個60歲既家務助理,佢幫我買餸煮飯仲燉埋補品,跟住做晒D家務,做晒仲會自己搵野做,我無叫既抹窗,洗抽油煙機佢都自動自覺,但BB沖涼就我自己幫佢沖,佢黎4小時,不過好企理,有日我肚痛痛到唔郁得,佢烘熱D薑幫我敷,我即時就唔痛喇,佢話我有風喎,我覺得佢仲PRO過D陪月呀。

所以其實睇你需要同埋比唔比得起,我就覺得請個本地上年紀既家務助理好D,同埋平D。

一般空余時間陪月會不會幫你湊BB啊﹖你用的是哪家家務助理﹐可以給我佢的information嗎﹖多謝﹗

洋房

真係極之多謝及感激各位媽咪解答. 這個問題我一直覺得好苦腦, 又唔想同老公硬碰硬. 我一向身體都好弱, 聞說如果坐月時補得好, 身子可以強壯十陪, 所以我真係好希望可以趁機會調理下身體.
雖然我媽咪都仍然好壯健, 但我無理由要佢經常搭巴士再轉地鐵來為我送補品. 之前我作小產, 家人已好想我返屋企住, 身邊的親友, 包括我奶奶都問: "點解唔返你阿媽度住?" 但我知老公覺得唔方便, 我都唔免強. 我知媽咪都好想我去佢那邊坐月,照顧我, 但偏偏我老公又…(點解嫁咗就唔可以返外家住?). 如果我無人幫手, 咁當然可以請陪月, 但有人幫手好似真係無必要花這筆錢, 不如留比BB好過. 越諗就越想喊…好唔開心.
我真係想像唔到, 所以唯有在這裡向各位媽咪掌門人取經. 或許我唔自己煮食,叫外賣或食麵包, 只係湊BB幫佢換片, 餵奶/開奶, 掃風及沖涼. 我同老公講生完坐月唔可以洗花灑水, 要煲薑水洗身, 佢問我"咁啲鬼婆(外國人)點嘛?" 咁又係喎! 我係澳洲生活咗五年都答唔到佢. 其實我只係想自己將來身子好啲, 少啲病痛, 每次病除咗自己辛苦, 又有誰可憐?

複式洋房

rachang 寫道:
真係極之多謝及感激各位媽咪解答. 這個問題我一直覺得好苦腦, 又唔想同老公硬碰硬. 我一向身體都好弱, 聞說如果坐月時補得好, 身子可以強壯十陪, 所以我真係好希望可以趁機會調理下身體.
雖然我媽咪都仍然好壯健, 但我無理由要佢經常搭巴士再轉地鐵來為我送補品. 之前我作小產, 家人已好想我返屋企住, 身邊的親友, 包括我奶奶都問: "點解唔返你阿媽度住?" 但我知老公覺得唔方便, 我都唔免強. 我知媽咪都好想我去佢那邊坐月,照顧我, 但偏偏我老公又…(點解嫁咗就唔可以返外家住?). 如果我無人幫手, 咁當然可以請陪月, 但有人幫手好似真係無必要花這筆錢, 不如留比BB好過. 越諗就越想喊…好唔開心.
我真係想像唔到, 所以唯有在這裡向各位媽咪掌門人取經. 或許我唔自己煮食,叫外賣或食麵包, 只係湊BB幫佢換片, 餵奶/開奶, 掃風及沖涼. 我同老公講生完坐月唔可以洗花灑水, 要煲薑水洗身, 佢問我"咁啲鬼婆(外國人)點嘛?" 咁又係喎! 我係澳洲生活咗五年都答唔到佢. 其實我只係想自己將來身子好啲, 少啲病痛, 每次病除咗自己辛苦, 又有誰可憐?

我建議就算唔返阿媽度, 都應該請個陪月幫下手, 再同老公傾下先啦, 至於點解外國人冇唔沖得涼呢d野, 因為中國人體質唔同. 好似西醫咩都食得, 咩都唔駛介, 但又唔見妳老公準妳食西瓜, 香蕉...涼既野一樣. 或者妳叫妳老公多d上黎 BK 睇下, 佢就會了解大肚婆既需要.

我都係成日上黎睇, 先會請個陪月比老婆.

大宅

rachang,

一係咁啦, 你老公歡唔歡迎你媽咪o黎你家住呢(坐月期間)?

其實沖涼, 我又覺得應該無問題, 古時o的人沖涼, 又要煲水, 又唔係有源源不絕o既熱水, 所以會容易冷親, 而家又有熱風筒, 應該無問題o既, 但用薑水, 就穩振o的(maybe 係心理上), 我都係用薑煲一"胡"水, 跟住開一大桶熱水, 就沖涼, 心理上安心少少囉!!

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

我而家一個人坐緊月
bb又不停扭抱
而家3點啦
我咩都未落過肚
牙都未得閒刷
唔好話補品啦... :-( :-( :-(

大宅

雪~bb,

完全明白你o既心情, 如有時間, 請多休息!!
努力...............

首頁

尾頁

跳至