論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

想在家裝ip cam, 請各位高人指點!

那一個牌子比較容易用呢?同時間是否可以錄影呢?因為我實在不懂, 請大家幫忙!

大宅

Re: 想在家裝ip cam, 請各位高人指點!

我公司做CCTV System,我可以幫你問問。
同時我都會裝camera & DVR(可錄影約兩星期 & 可以網上睇),因我個yan yan下個月會到,都係我同事幫我買&installation & setting,但真係要睇下你的budget & 係要用computer or DVR (Digital Video Recorder)
[url=http://lilypie.com][/url

民房

Levelone 的 Web Cam 都不錯的
應該會附送有一個軟件,在電腦上錄影的,甚至可同時錄超過一個 Cam 的

不過,私隱條例
1. 影像不可以留超過一星期
2. 佢一定要知道你有錄影
3. 不可錄廁所,房間都有條件的錄影

子爵府

Hi, petpang:

我都想裝好耐,但係唔知邊款好,可以介紹下嗎 ? 最好唔好太貴...

大宅

LittleMiryo

好似萬能顧問話齌

買支ip web camera (大概1仟蚊左右),如個你屋企用ROUTER就直接將ip camera插入去,set 番個ip,就ok!
仲有可以用電腦錄影都ok!

click here

click here

男爵府

萬能顧問,

如果係錄BB, 工人又同時出鏡, 影像可不可以保留?

Thanks a lot.

子爵府

petpang :

thanks for your information, but which model is better ?

別墅

多謝你們的回覆

再請問裝IP CAM需要長開電腦嗎?

同時我需要向工人告知我把IP CAM放在那處嗎?

大宅

LittleMiyo

我要等我後面條sale佬番黎先至幫你問到

大宅

gogOBABY

如果你係直接駁ROUTER的話,就唔使開電腦。
但如要錄影當然要LA!

如果你係裝係明顯的地方,其實無必要話比個工人知

禁止發言

大宅

我想問web cam同 ip cam有什麼分別?

子爵府

petpang ,唔該晒, 咁你係未都用緊 panasonic ip camera ? 係邊度買, 我想搵d $1000 ,有希冇好介紹 ?

民房

回: bbrma
問:如果係錄BB, 工人又同時出鏡, 影像可不可以保留?
答:可以!如果是 BB 房,本來只影住 BB 床,其間女傭出現在鏡頭,是沒有問題的。

回:gogOBABY
問:同時我需要向工人告知我把IP CAM放在那處嗎?
答:最好是要的,當眼的都要講一講

回:藍媽寶
問:如果我地買左個ip cam同router之後, 唔識得裝, 邊度可以搵到人裝呀
答:PM 我吧

回:luitaitai
問:我想問web cam同 ip cam有什麼分別?
答:web cam 是要一直開電腦的,而且必須附上電腦上。IP cam 是獨立的。IP Cam 有分有線同無線。

子爵府

萬能顧問 :

唔知你有冇大約$1000的 IP Cam 介紹比我呢 ?同埋 web cam 好定係IP Cam 好呢 ?

大宅

正如petpang所說,IP cam和web cam有一個缺點就是要錄影的時候便要開電腦,做不到24小時錄影的功能.所以我會提議除了裝IP cam / web cam作即時觀看,安裝DVR作為監察女傭之用.

如有興趣可PM我,可以為你的要求提供意見

==========================
引文:
如果你係直接駁ROUTER的話,就唔使開電腦。
但如要錄影當然要LA!

大宅

LittleMiyo

Panasonic Ip Camera 好似要成二仟幾,
你可以去鴨寮街有賣camera的舖頭到睇下。
八佰幾蚊都OK,不過,最好去到叫佢試下比你睇,
同埋如果你屋企上網本身係用ROUTER的,就可以直接接駁ROUTER,如果唔係就要插住&開住電腦先至可以。

我唔係裝ip camera,我用DVR+普通CAMERA ,因為我D同事送比我做入伙禮物,無得我選擇

複式洋房

Hi Consultant,

I want to install two cameras and record the images for viewing after I come home from work (because my workplace has no internet service), what types of camera and equipment do I need?

Please advice, via pm or email at: [email protected]
thank you.
cedricmama

子爵府

我到最後都係買左 panasonic IP Cam, 2 cameras , 搵人 set 埋 , because I will move to another place , so include 2 setting , total $3900 . 而家我放心晒,一見到有咩唔妥,即刻打返屋企

民房

LittleMiyo,

I want to get the Panasonic IP camera too, how did you like it so far? Where did you get it? Installation/set up is included??

首頁

尾頁

跳至