美容扮靚

跳至

首頁
12345...24

尾頁

大宅

Re: 各位護膚專家(jessjess, minatheone, 多利是....)

Rita 寫道:
Hi minatheone,

好多謝你回應。

原來我漏左咁多冇做。 :-P

死啦, 點揀咩牌子洗臉, 咩牌子爽膚.....有冇好介紹 ?? 洗面0既 中價得啦, 精華素最好有美白, sorry 因我湊住個仔冇可能逛街慢慢試。

唔該你啦minatheone, 幫多我一次啦。
:-P :-P

老公教落,愈幫得人多就愈開心~~~有問題盡情問啦!
爽膚水:shiseido紅水同佢隻bq(後者得靚靚有)
sk2青春露
cle de peau
issima(嬌蘭黎,藍色果支)
biotherm粉紅色果支
精華素:sofina,lancome,shiseido,ESTEE LAUDER
洗面lay潔面布,simple cleansing lotion(我同老公都用佢) neutrogena deep clean,boots,loreal活采多元,fancl,kanebo潔面泡沬,kiehl"s
面霜A MER,La PRAiRIE,shiseido,嬌蘭,HR,CLE DE PEAU,SISLEY,SAJI(JOYCE先有得賣),LANCOME
老公對老婆要做o既係: 由而家開始只係可以錫我一個, 要縱壞我,唔可以話我 有人恰我要第一時間出黎撐我,我開心你要戥我開心, 我唔開心你要"tum"我開心,唔準恰我鬧我, 發夢都要諗 起我,仲要永遠覺得我最靚 ^O^

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

Re: 各位護膚專家(jessjess, minatheone, 多利是....)

hi, Rita

我覺得如果要平平地; AVON真係唔錯; 再加上今個月做2折; 真係好抵!! 聽講RENEISSE同埋ANEW lines都好正; 您去website度睇睇啦 : ~~

www.avon.com.hk

可以搵到好多正野~~ Cheers!!

複式洋房

唔好意思,又有低B問題問︰

- 請問如何分精華素和面霜?巿面上有些寫著"XXX liposome","XXX treatment","XXX refiner","XXX extract"等是否全部是精華素?寫"cream"/ "lotion"先係面霜?

- minatheone,根據你提供的程序︰洗面---化妝水---精華---面霜--眼霜,mask/磨砂應何時進行?

- 應否分開每晚做不同的mask,例如︰Mon Wed Fri 做水份、Tue Thur Sat 做美白、Sun做燕窩?抑或同一款mask要連續做才有效?

大宅

Rita 寫道:
[size=medium]各位扮靚專家, 我都有事求教呀 !! :-P

做左媽咪, D 護膚常識已經忘記得8 8 9 9, 而家冬天, 想護理番D皮膚, 但市面太多牌子太多名堂, 睇到自己暈陀陀

我的皮膚屬混合性偏油果隻,早上 :
Ponds洗面膏+Ponds double white 日用乳液+GA UV make up base+GA foundation

夜晚 :
花王洗面膏 + ponds double white 夜用乳液

程序有冇錯 ? 夜晚搽完乳液仲需唔需要搽其他 0野 ?

好似小學生咁, 要重頭學過。 :-(

你好似無用eye cream
用緊既ponds,係港版?抑或日版?
花王同ponds洗面膏,係邊隻,可否告之?

大宅

Rita 寫道:
各位,

Avon 我在萬寧貨架見過, 係未你地講緊果隻呢 ?

引述番我回覆fm1128的說話:
「Avon products,以前係門市賣,以價論品質,的確唔抵,但而家減到2~3折,咁就可以用下wor

Anew�Renaissace�Mission,落妝油,洗頭水,橙味Bath Gel+Body Cream,Pore Reducer Mask......等等,見佢減價可以考慮

大宅

sleepma

1)請問如何分精華素和面霜?巿面上有些寫著"XXX liposome","XXX treatment","XXX refiner","XXX extract"等是否全部是精華素?寫"cream"/ "lotion"先係面霜?

未必用名字分得到精華素和面霜,要睇下佢既用法,好多公司都玩gimmick。例如叫xxcream,好肯定係面霜;叫xxlotion,可能係toner,亦可能係乳液

2)應否分開每晚做不同的mask,例如︰Mon Wed Fri 做水份、Tue Thur Sat 做美白、Sun做燕窩?抑或同一款mask要連續做才有效

你真係勤力左好多wor ,做mask視乎你皮膚需要而定,一般隔日做已經好夠,勁缺水可日日做保濕mask。
同一款mask,只要夾到你皮膚,用2∼3次已經見效。

複式洋房

咁"千六杯水"係精華素定係面霜?抑或兩樣都唔係?

水晶宮

jessjess

想問下您avon pores reducing mask work 唔 work呀?? 話8分鍾可收細毛孔; 今期無特價; $85-; worth to try???

水晶宮

2024年龍年勳章

Hi jessjess,

嘻嘻...我係冇用eye cream 架 , 因為已經心淡, 唔再浪費金錢0係對眼度...其實我以前都用過eye cream, eye mask 改善眼袋黑眼圈問題, 但一D效果都冇,可能關身體事啦。

我夜晚用花王的biore(碧柔), 一次過連化裝全部洗掉, 日頭用ponds - perfect care gentle care foam 或者 ponds - double white melanin clean facial foam.

乜ponds 有分港版/日版 ?? 我用ponds double white 日/夜美白精華液係manning 買的, 咁係港版定日版 ??

按護膚概念 : 洗面 - 爽膚 - 精華 - 面霜 - 眼霜,
我只做了 : 洗面 - - - - - 精華 - - - - - - - - -
搽make up base + foundation

我今天去watsons 找avon 千六杯水(exact name ?) 但缺貨。Avon 真係好用嗎 ??

又去了卓悅/雅施買了 shisedo - cle de peau 的爽膚乳液sample set, kose 的雪肌精sample, 唉 .... 淨係睇牌子/成份/功效已經睇到頭暈暈....

Biotherm 好用嗎 ?

Cheers
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

複式洋房

Rita,
都係用eye cream啦,始終有d滋潤嘅作用呀嘛

水晶宮

Rita

我以前都好似您咁; 唔用eye cream/eye; 因為覺得無得救; 同埋我好容易生油脂粒; 我試過好幾只brands都係生; 所以就無搽o 但後來真係頂唔順又乾又殘; 跟著見有媽咪介紹avon botanics eye gel; 見咁平; 咪試下囉; 好彩無生油脂粒; 我用左2支度; 咁用耐左就好似覺得無咁乾同埋好似有小小改善o 好平咋; 減價約$4x-; 莎莎之前$80-/2pcs; 而家唔知o 我用過body shop; estee laurder; olay; 全部都生油脂粒; 連la colline既eye mask都無反應; cliqnic好似ok; 但avon平d.

複式洋房

多利是︰

咁你用邊隻eye mask?有冇好介紹?

民房

try La Prier eye products, it seems can reduce eye's wrinkle and a little bit improve on dark circle, but the problem is their product very experience!
I

大宅

sleepyma 寫道:
咁"千六杯水"係精華素定係面霜?抑或兩樣都唔係?

可以做面霜或mask

大宅

多利是 寫道:
jessjess

想問下您avon pores reducing mask work 唔 work呀?? 話8分鍾可收細毛孔; 今期無特價; $85-; worth to try???

係收到架,但係好快會打回原形:-P 如果有特價,買黎做清潔面膜都諗得過,佢幾吸油下。

大宅

Rita

或者想想:一杯熱水,有杯蓋同無杯蓋既分別?用保暖杯或普通杯既分別?
你以前用既eye cream可能不太滿意,因為佢地做唔到你要既效果,但最低限度,佢地可以保護到眼睛的皮膚,延緩衰老的現象,你知道嗎,眼睛最易透露你年齡的秘密

biore(碧柔)略嫌鹼性。ponds係有港版/日版,例如日夜乳液,日版比較爽身同薄;係manning 買的都係港版。

其實護膚真係各施各法,只要你覺得work,咁就work。

Avon好唔好用,睇下價錢啦,2~3折就幾好,正價就唔好諗

Biotherm 的使用意見,我之前有post過,有興趣可看
有冇人用Biotherm?

水晶宮

eye mask still using la colline; 因為好貴; 一定要用埋它!! 不過好多人都話la colline work架; but not work on me. 另外; 我幾鍾意boots有只1片片花形既eye mask; 唔記得叫咩名; 好似都係1百幾十既咋; 都ok; 累累地用來fu下都幾舒服o

sleepyma 寫道:
多利是︰
咁你用邊隻eye mask?有冇好介紹?

複式洋房

jessjess,
點解你咁叻, 隻隻牌子都識
[img align=left]http://maggy.spps.tp.edu.tw/02%A4%C0%B9j%BDu%2F30%B0%CA%AA%AB%28%B0%CA%B5e%29%2F01%2F08%2Egif[/img]

大宅

多利是 :

你講果隻係咪boots 青瓜眼部舒緩眼膜呀! $60/40塊. 倦倦地時, 用來"fu" 下眼, relax 下幾好, 又抵用, 但記住唔好抱手太大期望. :-P

水晶宮

哈哈; 花花
~~ BINGO ~~

花花 寫道:
多利是 :
你講果隻係咪boots 青瓜眼部舒緩眼膜呀! $60/40塊. 倦倦地時, 用來"fu" 下眼, relax 下幾好, 又抵用, 但記住唔好抱手太大期望. :-P

首頁
12345...24

尾頁

跳至