美容扮靚

跳至

首頁
12345...24

尾頁

複式洋房

各位護膚專家(jessjess, minatheone, 多利是....)

小妹今年踏入三十關口,以前做女同生BB前恃住後生皮膚唔錯,只係用簡單的洗面用品(花王、Pond's, etc.)清潔面部,護膚品也懶搽。生完BB成日忙揍仔,更加連洗面都懶,只係用清水,如是者四年過去。一日照鏡,驚覺自己眼袋、黑眼圈出晒黎、塊面又黃,頓時又驚又後悔。但由於一向沒有護膚方面的認識,加上脫了節(你問我邊隻奶粉、尿片我就識,你地在這裏談到的boots、origins真係一點也不知道)。所以想請各位專家介紹一條line 比我用,價錢最好中等,不過我知自己三十過外,又長期失修,用平野可能已經無效。But anyway,請大家幫幫忙。

小妹皮膚應屬中性,除鼻頭有少油外,其餘地方甚少油。不過唔知近年係唔係清潔得唔好,反而出現暗瘡(以前青春期都冇),數量不多,一邊面一兩粒倒。不過眼袋、黑眼圈就好犀利。

近日聽朋友介紹韓國的Langeire,價錢 acceptable。由於我現在乜都冇,唔知全套用佢好唔好。請各位專家指教。謝謝!

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

Re: 各位護膚專家(jessjess, minatheone, 多利是....)

HI; sleepma

係您個TOPIC度見到自己個名; 以為咩事TIM; 哈哈!!!! 我唔係專家; jessjess先係o

quoted
以前做女同生BB前恃住後生皮膚唔錯,只係用簡單的洗面用品(花王、Pond's, etc.)清潔面部,護膚品也懶搽。生完BB成日忙揍仔,更加連洗面都懶,只係用清水,四年過去。一日照鏡,驚覺自己眼袋、黑眼圈出晒黎、塊面又黃
unquoted

好有同感!! 其實我係生完個仔之後; 嚇然發現自己d皮膚真的很差; 由乾性變左混合性!! 膚色黃左加無光澤; 雀班多左深色左; 黑眼圈/眼袋勵害左; 仲發覺有埋wrinkles!! 跟著先開始想辦法補救o

我試過work既有SKII; 同埋而家用緊既貴妃/草本牌; Olay; Neutrogena; Loreal都有用過; 但無咩印像; 記得既
Olay Intensive restoration treatment(黑色tube裝)幾好; Boots有只洗面奶幾好用; origins我未用過; langeige既sleeping water mask都好正!! 但anna sui既whitening essence係唔work既; $3xx; 唔好買o 殺時間想唔起咁多; 記得先再share; cheers!!

大宅

Re: 各位護膚專家(jessjess, minatheone, 多利是....)

多利是
你咪玩我啦 :-x!大家講下使用心得,我都係向你地學習咋!

sleepyma
首先多謝你的信任,正所謂:我的靈單,你的毒藥 :-P 希望可以幫到你啦!

其實呢,好多媽咪都有眼袋、黑眼圈,點解?心照啦
眼袋既成因,除左歲月另皮膚鬆弛,身體微循環唔好、淋巴腺不通,或遺傳,或積水都會有。塗eye cream�mask可以舒緩到,但要好勤力,所以我都放棄左 你夜晚有無飲大量水的習慣?

至於黑眼圈,唔夠訓搽乜都無用(concealer例外 ),加上身體血液循環唔好,真係好難搞,如果你以前有出去做facial,有人同你按摩,你會覺得症狀好似減輕左,道理就係呢度。

所以,eye products係有預防作用,改善功能唔係無,只不過要佩合埋你既生活習慣,先至可以發揮到。

你要求價錢最好中等,大概範圍係幾多呢?

韓國的Laneige,唔係隻隻都咁正。當然,用成條line亦大有人在,護膚品好睇人。我既意見係,既然你之前乜都無用,唔好咁快買一大堆野返屋企,首先買清潔用品+面霜�乳液+eye cream之類,覺得唔夠,先慢慢加,等皮膚有適應期。

複式洋房

sleepyma,
唔好意思我呢個路人甲加把口
其實唔一定貴至得,因為你只係日久失修,而且一直都冇理塊面,連洗面膏都唔用,我諗你只要跟足一般程序.
洗面膏/奶/肥皂-->收縮水/爽膚水-->cream,
適當嘅磨砂+mask,好快就會煥然一新啦!
護膚品最緊要o岩自己,唔一定貴,你都係試下先買,唔好一次過買哂一set,因為可能一個牌子中只有幾隻係適合你嘅皮膚
o架.

大宅

乜咁睇得起我=.=

洗面用番平野得,neutrogena,olay,simple
爽膚水用shiserido隻紅水或佢隻bq,有dior的no age,issima高機能化妝水!sk2的青春露!
精華素呢,olay隻黑色修護素,biotherm水份精華,.dior r60的精華,estee lauder抗老精華,chanel水份精華!
cream:la mer,la prairie ,倩碧隻白色果隻,成550,estee lauder白金面霜,joyce beauty先買到的saji面霜,shiseido珍珠抗老面霜.或retival果隻,hr,嬌蘭,lancome,sisley!
眼部:sk2,estee lauder白金眼霜,la mer, la prairie.嬌蘭,sisley眼唇霜<===戴安娜都用佢!
mask:neutrogea,dior花蜜,laneige,sk2,shiseido bq,olay!
得閒做下彩光!

點解生完仔之後皮膚會變差?係咪你地唔得閒護膚?
如果唔係,我唔生仔,領養算啦!
老公對老婆要做o既係: 由而家開始只係可以錫我一個, 要縱壞我,唔可以話我 有人恰我要第一時間出黎撐我,我開心你要戥我開心, 我唔開心你要"tum"我開心,唔準恰我鬧我, 發夢都要諗 起我,仲要永遠覺得我最靚 ^O^

大宅

重有,hr的抗老精華同隻眼霜都ok,kanebo新出果隻老公的朋友試過話幾正!ea隻時空cream都幾正,cle de plu隻醒膚霜囉!cartia眼霜都幾正!
眼膜就renege ,cartia,fancl,issima,estee lauder
老公對老婆要做o既係: 由而家開始只係可以錫我一個, 要縱壞我,唔可以話我 有人恰我要第一時間出黎撐我,我開心你要戥我開心, 我唔開心你要"tum"我開心,唔準恰我鬧我, 發夢都要諗 起我,仲要永遠覺得我最靚 ^O^

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

不如試下olay新出的那條line(張曼玉做代言人那隻),佢講到可以一次過解決好多皮膚問題,咁就唔駛一次過買咁多野喇!好化算!
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

hi, minatheone

我生完個仔之後; d皮膚真係明顯差左好多架; 不過其實"挓"住個肚o個時已經開始轉差架啦; 但挓大女個陣係唔同架; d皮膚又白又滑; 從未擁有過既白裡透紅肌膚; 就係o個時擁有啦; 嘻嘻!! 有人話懷孕既女人係最靚既; 我都同意架; 不過要挓女bor!! 我有時會唸; 如果調轉生; 咁就好啦~~
to me; 就係咁啦!! 或者您可以問下其他媽咪求証下; 哈哈~~

不過話時話; 又未必關晒個仔事既; 都不能癩晒個仔; 年紀大; 機器壞; 歲月催人; 再加上日久失修; 同埋要湊2件; 又的確少左時間護膚既; 做呀媽就係咁架啦; 希望唔好嚇親您啦!!

jessjess
concealer只可以遮醜; 唔可以改善黑眼圈; 我覺得係死症來架!! 我連la colline eye mask都無反應; 我平時只係靠avon aloe eye gel來維護下; 用耐左; 好似好左dd; 不過護膚品既野; 真係要夾人既; 您的良藥; 我的毒藥; 或是您的毒藥; 我的良藥; 嘻嘻~~

minatheone 寫道:
點解生完仔之後皮膚會變差?係咪你地唔得閒護膚?
如果唔係,我唔生仔,領養算啦!

大宅

多利是
我同你一樣呀,生女d皮膚好好,生仔就差到極點,連背瘠都出埋暗瘡 ,真係前所未有!

另外,我既意思就係用concealer去遮醜咯 ,唔係要黎改善黑眼圈。我唔夠訓哥幾日就要靠佢,係我既must-have

水晶宮

jessjess

哈哈!! 我求証過好多媽咪架啦; 真係生女皮膚靚d; 生仔就差d; 原來您都係一樣; 嘻嘻!! 咁您生仔先定生女先呀??

另eye concealer有咩好介紹呀>?? 我用過body shop同埋ponds 一盒2只o個只; 都OK; 不過朝早返工好趕; 都無咩用; 多謝您提醒我用返; 嘻嘻~~

jessjess 寫道:
多利是
我同你一樣呀,生女d皮膚好好,生仔就差到極點,連背瘠都出埋暗瘡 ,真係前所未有!

另外,我既意思就係用concealer去遮醜咯 ,唔係要黎改善黑眼圈。我唔夠訓哥幾日就要靠佢,係我既must-have

大宅

多利是
我生仔先定生女先?嘻嘻,答案一早post晒出黎啦

Concealer好多都幾好架 >>>
Bobbi Brown, Chanel, CD, Clinique, Covermark,KP,
Laura Mercier, MAC, Shiseido PN, Sofina, Tony & Tina.......

而家常用係Laura Mercier Secret Concealer, Sofina Eyezone Clear Reset, Tony & Tina Therapeutic Eye Base :-P

大宅

係呀........多利是,我見你有用Avon既野,有無收到會員通訊呀?呢個月d promo幾抵,我忍唔住又買左.........
該用戶已被刪除

大宅

jessjess,

Avon?? What is the must buy item(s) except Avon 千六杯水? For myself, Avon 千六杯水 - "lup".

水晶宮

jessjess
有收到avon今月promotion呀; 真係好平好抵; 好多野都想買; 但點買到HK$150-送貨呀?? d野咁平!! 您收到貨未呀; 可唔可以幫我加dd product ar??

jessjess 寫道:
係呀........多利是,我見你有用Avon既野,有無收到會員通訊呀?呢個月d promo幾抵,我忍唔住又買左.........

大宅

咁我希望係生女啦!
咁點解生仔樣衰d?
cle de plu的遮瑕膏都幾正!
眼部問題要睇下你係咩成因,好似我咁係血管閉塞,遲下要睇醫生!

但係,一日用下d護膚品,又哂得你得你幾多時間?關要湊仔咩事=.=
該用戶已被刪除

大宅

J牌hand cream都ok,貴左d!

別墅

各位專家:
我想問下你地有冇人用過Valmont Renewing Pack? 聽聞幾好用, 但就價錢貴o左D, 水貨都要賣成$9xx/50ml, 唔知有冇好介紹邊隻牌子o既quality差不多, 但價錢唔會咁"lar利"?
另外, 有冇人試o左skII新出o既Anti-wrinkles(劉嘉玲賣廣告)? 我上次去台灣時有逛SKII o既 counter, 仲取了一本產品介紹書, 後來o係香港又o係counter取了一本, 兩本都係介紹同一個系列o既產品, 包括Anti-wrinkles, signs treatment, 眼gel, 但兩本教你點用佢地D產品方法都唔同, 乜唔同地方o既人用同一樣o既產品會有唔同方法o架咩!? 有冇comment?
祝各位花容月貌, 青春常註! :-P

水晶宮

minatheone

聽講話拖仔會產生男性hormones; 同本身hormones有衝突; 所以皮膚會差d; 而拖女呢; 就會產生女性hormones; 咁樣會加強本身既hormones; 所以各方面都會好d; 好似係個做護士既朋友講既; 信唔信就見人見智啦!!

到您做左人地呀媽; 您就會知自己點解少左好多時間; 連攪塊面都懶; 而家您好難明白架啦!!

minatheone 寫道:
咁我希望係生女啦!
咁點解生仔樣衰d?
cle de plu的遮瑕膏都幾正!
眼部問題要睇下你係咩成因,好似我咁係血管閉塞,遲下要睇醫生!

但係,一日用下d護膚品,又哂得你得你幾多時間?關要湊仔咩事=.=

首頁
12345...24

尾頁

跳至