母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

06奶媽第3回~~yeah

雖然我都差唔多退役, 但我仲會黎架!!

大宅

Re: 06奶媽第3回~~yeah

會退役啫,之前嘅經驗唔會消失架麻,我地其他06奶媽都仲好需要你地係度繼續灌水架....

瑪瑙宮

好媽媽勳章

hi,
報個到先 ! 我係06 奶媽, 囡囡9月出生 !

仲有2個星期到短期目標6個月 , 希望可以到 9 個月或者以上啦 !!

請各位多多指教 !!!

大宅

嘩, 乜咁快第三回. 我都報到先. 比比媽is here.

大宅

哈哈, 我仲係換過d星星ja.:tongue: 宜家買個個新, 有多dparts, 我諗我會4 個月換一次.不過換完一次, bb都14個月,唔知仲係唔係餵緊. 我同老公講話餵到一歲,佢唔係唔agree,不過驚我辛苦.

至於微波爐消毒,d水會高過dparts, 我唔會"cum"蓋,叮3min, 倒咗d 水, 攪掂.

Pangchaimami, viola_siuba,
我奶奶唔信阿囝吸收哂d人奶, 所以冇"ng ng". 每次阿囝一痾完"ng ng", 佢就會比說話我聽.

pigletchan,
咁都好, 搵到個問題所在. 不過你個avent 手泵唔係有跟d parts 架咩? 你10個月真係一次都未換過?

我想問你係公司用微波爐盒,加蒸餾水, 入微波爐叮3分鐘, 咁d水駛唔駛一定要蓋過哂d配件架? 需唔需一定要連埋個盒蓋一齊叮架?

講開我都生多個. 不過真係唔知養唔養得起. 2個細路, 有個伴係好d既.

大宅

唔使擔心, bb埋身食會食得多d.

一次泵8-9安,已成過去, 我e家lunch泵最多泵到5-6安.:-(

引文:

8-9安? 諗起都好飽....
怪不得你女女咁抵打....
我泵得好少架咋, 隔4個鐘泵, 泵15mins都係得4安架咋... 咁細佬會唔會真係唔飽呢?

大宅

jjtseung,

講開食海鮮,bb頭一兩個月, 我都算介得清,不過之後就.....
我e家乜都食, 海鮮, (my favour)忍唔到手口, 不過就唔會食咁多.另外,我好鍾意飲奶茶,都係介唔到,e家朝早每日一杯,不過之後就會勁飲水.

大宅

去得好快, 我這個新手奶媽都追唔上, 實在好多謝你們一班有經驗的奶媽.

大宅

好媽媽勳章

第三回啦,我又報到吓先
~~ pet : chili ~~★2寶 blog★

伯爵府

pigletchan 寫道:
jjtseung,

講開食海鮮,bb頭一兩個月, 我都算介得清,不過之後就.....
我e家乜都食, 海鮮, (my favour)忍唔到手口, 不過就唔會食咁多.另外,我好鍾意飲奶茶,都係介唔到,e家朝早每日一杯,不過之後就會勁飲水.

忍唔住食佐兩塊龍蝦...

豬o麥妹尋晚好乖咁扮可愛... 娛樂佐全家人成晚!! 搞到佢返屋企時勁眼瞓...

伯爵府

"我全埋身+1餐奶粉..呀仔差唔多2個鐘就會啜,我好難先有得谷架~所以1谷親呢我就好開心,覺得自己好多奶咁~

仲要聽到呀仔good good聲咁~有時佢啜到訓呢會濁親我都覺得好開心因為我真係覺得自己好多奶 (當然佢濁親辛苦唔係好事啦 請大家唔好學我~~ )"

viola_siuba

真係比你笑c!!

大宅

D人好似話龍蝦都ok,蟹就最毒.
所以食兩塊應該冇問題.

我bb最初兩個月都冇問題, 但大d開始認地方認人.e排又好似好d, 不過都係勁痴身.

jjtseung 寫道:

豬o麥妹尋晚好乖咁扮可愛... 娛樂佐全家人成晚!! 搞到佢返屋企時勁眼瞓...

大宅

好媽媽勳章

jjtseung 寫道:
[quote]
pigletchan 寫道:
jjtseung,

豬o麥妹尋晚好乖咁扮可愛... 娛樂佐全家人成晚!! 搞到佢返屋企時勁眼瞓... [/quote]

食海鮮 ,我都好愛..但我忍忍忍..到現在都未食過 :-(
jjtseug,豬o麥妹都好氹得人,不過女仔多人錫咪重好,講講吓我都想有個女嗲吓,仔都係頑皮d, :tongue:
~~ pet : chili ~~★2寶 blog★

伯爵府

whkaren_ng

我最近都發現豬o麥妹唔記得點食奶嘴...

於是我呢兩日係佢最肚餓個餐(瞓佐8個鐘後朝早個餐)餵佢奶樽... 仲要就住幫佢擺好個嘴位... 終於得佐, 今朝3個字食佐5安.

點解要train佢食奶樽??

第一, 可以唔使咁困身, 其他人都可以餵佢... 間中可以同老公去拍拖...

第二, 如果TOUCH WOOD病佐, or其他原因唔可以埋身餵, BB都可以有媽媽奶食!!

別墅

係啊,我都認為你的理由很有道理。你話幫佢攞好個嘴位係咩意思,可以講得清楚d嗎?thx

男爵府

報到先!前晚叫老公幫手upload左呀囡呀仔幅相,終於攪掂。但係......點解咁唔清楚 唔靚既......:cry:

pigletchan,
奶茶咖啡我都盡量少掂,但有時候呀仔唔生性,一晚醒幾次,咁我太 都會叫杯奶茶,不過規定自己只可以飲一半囉!

伯爵府

容媽媽 寫道:

食海鮮 ,我都好愛..但我忍忍忍..到現在都未食過 :-(
jjtseug,豬o麥妹都好氹得人,不過女仔多人錫咪重好,講講吓我都想有個女嗲吓,仔都係頑皮d, :tongue:

咁細個BB, 仔仔女女都好可愛架!!

我係中意女多d, 仲話生第二個都想要女... 老公第二個就想要仔啦!! 6299更加痕孫仔!!! (我老公係大仔, 仲係繼承父業tim) ?-(

大宅

我就係介唔到口, 所以會飲番好多水,等個心舒服d.
另外,比比so far 都冇乜問題....佢9點半瞓..到7點起身..又冇話特別活躍. ?-(
不過我都限定最多一杯.仲要係朝早飲.

yan&longma 寫道:
報到先!前晚叫老公幫手upload左呀囡呀仔幅相,終於攪掂。但係......點解咁唔清楚 唔靚既......:cry:

pigletchan,
奶茶咖啡我都盡量少掂,但有時候呀仔唔生性,一晚醒幾次,咁我太 都會叫杯奶茶,不過規定自己只可以飲一半囉!

別墅

jjtseung,

請問你話幫佢攞好個嘴位是點樣做o架,可以講吓嗎?THX.

伯爵府

whkaren_ng 寫道:
係啊,我都認為你的理由很有道理。你話幫佢攞好個嘴位係咩意思,可以講得清楚d嗎?thx

因為頭頭塞個奶嘴入去時, BB會好似埋身餵咁, 將條舌捲來捲去, 我要就住來將奶嘴擺係中間, 又唔可以伸得入, 好易嘔... 但都係要靠BB自己慢慢適應, 先肯啜!! 所以開始都要花唔少時間等BB學習, 千萬唔好心急, 係佢肚餓的時候會有效好多!!

不過點食法個個BB都會唔同, 僅作參考, 不變嘅係媽媽要有耐性同恆心(餵得媽媽奶, 仲可以全人奶嘅, 肯定有呢個特質)!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊