樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

下個月收樓,點樣知道個舊業主之前嘅管理費,差餉,電費,煠氣,水費交哂未呀.

如題.
^_^

大宅

Re: 下個月收樓,點樣知道個舊業主之前嘅管理費,差餉,電費,煠氣,水費交哂未呀.

我買樓果陣, 地產幫我同舊業主check架, 佢會show晒已清的最新帳單俾我地睇

別墅

Re: 下個月收樓,點樣知道個舊業主之前嘅管理費,差餉,電費,煠氣,水費交哂未呀.

mimosa 寫道:
我買樓果陣, 地產幫我同舊業主check架, 佢會show晒已清的最新帳單俾我地睇

mimosa
唔該哂你咁快嘅回覆, 請問你收樓時要注意d mud 呀, 如果間屋係送埋d電器, 如冷氣機, 雪柜, 洗衣機, 到時駛唔駛開黎睇吓有冇壞呀 ?
^_^

大宅

yoballma,
Yes, you have to checked the appliances if they are stated in the buy and sell agreement. You have to check them before the closing date.
Do you have legal firm to do the buy and sell agreement for you? The legal firm will advise you and tell you what to do. If you are not satisfied when there is still outstanding matter, the legal firm will not release the money to the seller's legal firm.
yoballma 寫道:
mimosa
唔該哂你咁快嘅回覆, 請問你收樓時要注意d mud 呀, 如果間屋係送埋d電器, 如冷氣機, 雪柜, 洗衣機, 到時駛唔駛開黎睇吓有冇壞呀 ?

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

你委託的律師樓會跟進的.

別墅

管理費,管理費deposit, 差餉,
律師樓 或地產 會對數。

電費,煠氣,水費
Just apply for a new account(s). Past usage will not be charged. The start date to be the handover date.

洋房

買樓時, 可以叫地產幫我向舊業主取已清付的帳單睇, 管理費通常我會親自去該大廈問一次管理處d人check下有冇欠交就算舊業主話俾左, 其他交由律師跟進對數。

洋房

地產同律師係有責任, 但同唔同你跟又係另一件事, 唔通佢唔同你跟你去告佢咩?
其實你可以用買賣合約向水電煤各部門申請新表, 前用戶一切瓜葛都唔關你事, 乾手淨腳

首頁

尾頁

跳至