論盡家傭

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

好煩, 比agent老點咗, 工人貨不對辦

我舊工人完約唔續, 搵agent請過個新印印湊我對仔女 (囡囡2歲半, 囝囝1歲半), agent介紹咗幾個, 而我地依家請既印印係其中一個, 據agent講工人上個合約係湊一個3歲既女仔, 而agent比我地既資料同video所講都係話係3歲, 點知我地15號接咗工人之後, 我地問佢之前點湊bb, [size=medium]工人話個女仔係7歲, 而唔係3歲, 我已經知今次大鑊, 因為佢唔識湊咁細既小朋友

返到屋企, 佢全部湊bb既basic knowledge都冇, 唔識蒸奶樽, 唔識沖奶, 唔識換片, 唔識抹pat pat, 唔識同bb沖涼, 唔識同bb刷牙, 要全套教佢, 教完佢又唔係太明, 要教好多次, 例如: (1) 叫佢沖3匙奶, 每匙沖40ml水, 佢話咁沖法係沖50ml奶, (2) 叫佢同女仔 (我囡囡未介片) 抹pat pat要由前抹去後, 講咗5, 6次都係由後抹去前, 仲要有ng ng都將啲ng ng抹去小便既位, (3)幫bb除衫唔除紐, 格硬抆出黎, 見bb喊, 都係咁抆 :-(

男爵府

Re: 好煩, 比agent老點咗, 工人貨不對辦

仲有工人冇禮貌, 十問九唔應, 冇common sense (將佢啲衫放係我bb個污衣籃裡面, 同bb衫撈埋一齊), 又粗魯, 第一晚係我屋企就整爛浴缸度玻璃門 , 星期六整爛bb車坐墊, 因為佢格硬抆條安全帶, 我囝囝隻手穿唔過, 就格硬屈佢隻手

其實第二日我老公已經打比agent話佢老點我地, agent話叫我地term佢, 比一個月通知佢, 補機票同visa錢$6xx佢走, 都未用夠一日就補錢, 我也啲僱主真係好慘 :-(

當日agent叫翻譯過黎用印尼話講一次我既requirement同埋time table, 要佢寫低, 結果都係冇咩改善, 星期六留低我架bb車係冒險樂園門口, 又留低我囡囡自己行咗走, 星期日留低我個手袋就行咗去, 已經教咗佢行開要出聲, 都係一樣, 我覺得依啲common sense好難教

男爵府

尋日我打去同agent講依幾日既情況, 結果個不負責任既agent竟然推卸責任 (agent係旺角信和同荃灣南豐都有shop, 如果大家想知agent名提防下, 可以pm我), 對話如下 (A=agent):

我:黃小姐, 個工人真係好唔得喎, 咩都唔識, 最慘佢講完一係唔記得, 一係唔明我講咩
A:翻譯講完都係咁呀
我:佢唔係好明我講廣東話, 翻譯講完time table都唔識跟黎做囉
A:咁一係你比一個月通知佢炒佢啦
我:咁要比機票佢走喎
A:係呀, 仲有visa錢$640呀
我:黃小姐, 依家係你啲資料錯呀, 請佢嗰陣又話佢湊3歲小朋友, 黎到咩都唔識, 咩common sense都冇喎, 仲要我地補機票
A:就算你工人坐監呀, 你都要補機票架啦 (態度惡劣)
我:我地依家比你地老點咗, 我地講明要湊bb, 見佢資料寫湊3歲小朋友我地先會請佢啫
A:你唔好賴我呀, 我地公司咁多人, 啲資料唔一定係我寫架, 唔好話我比錯資料你呀, 可能係工人自己寫錯咋
我:你咁不負責任都得架, 咁講嘢既, 黃小姐, 資料可能唔係你寫, 不過盒video係你錄架, 你嗰日仲大大聲話"係我問佢嘢架, 佢湊過3歲, 反應又快, 啱你地用架啦"
A:咁你想點呀, 你一輪咀話我都冇用喎, 我都係諗緊辦法幫你啫, 你唔鐘意佢咪term佢, 我幫你搵過個囉 (但係仲要比agent fee先幫我地搵過個)
我:你會唔會又是旦比過個我架
A:你唔信得過我地都冇辦法啦, 依家我講咩都冇做架啦, 你聽咩都唔鐘意架啦 (態度極寸)
我:咁梗係啦, 你工人資料都錯, 我梗係信唔過你地啦
A:咁你打黎做咩啫, 講咩都冇用啦
我:你講嘢不負責任, 我會投訴你架
A:得呀, 冇所謂喎, 可以架
A:咁冇謂講啦, 係咁啦 (cup我綫)

別墅

Re: 好煩, 比agent老點

What is the name of the agent ? Can u P M me ?

男爵府

你個agent 明玩你噃

別墅

換過一個新工人吧!!!咁教法都唔知佢幾時先會學識。同埋,工人如沒有湊小朋友經驗的,要佢學過都幾麻煩。

男爵府

satu,

我打算去消委會投訴依間agent, 同埋等我老公出完trip, 我會問immgration, agent虛報資料可唔可以投訴

moonchacha,

你講得啱, agent cup完我綫之後叫翻譯打黎同我"酒冧", 話依個工人要比時間佢喎, 但係佢連basic knowledge都冇, 真係好惡教, 教完依樣第樣又唔記得, 最大問題仲要佢廣東話差, 溝通唔到

禁止訪問

男爵府

我呻完一輪, 仲想問下有經驗既mami/daddy, 咁既情況我有咩途徑可以投訴agent? 消委會同immgration會唔會理我地? 我老公想agent負責番工人嗰張機票, 有咩辦法? 因為佢地既資料誤導我地先請依個工人 定係要係小額錢債告佢地先得呢, 因為我地真係好唔服氣 :tongue: 而我地如果請新工人, 交咗比政府既$2400可唔可以轉移到新工人度續用? 希望大家幫幫手, 我真係好煩, 又覺得好無助 :-(

複式洋房

can u pm the name of the agency to me, cos i am now planning to employ a maid.thanks!

男爵府

佢唔止蠢,仲要冇耐性冇記性,尋晚幫我囝囝換衫死抆件衫,抆唔到,我囝囝仲要大喊,抆到我囝囝面同頸都紅晒,佢淨係識話"細佬,換衫呀,你做咩呀,咩事啫,快啲換啦",我走埋佢叫佢睇下件衫背面,佢先知件衫啲紐未除,最慘係件衫係佢幫細佬著,佢竟然話唔記得件衫有紐喎

lormy 寫道:

人蠢無藥醫, 無得教o架喇, o徒時間, 快d 搵過第二個啦!

珍珠宮

pandacat_bb, 你之前有無直接用電話同她溝通過, ?-( 如有, 當時應可聽得出佢的廣東話係點, 同埋問她做事的處理方法, 點為知揍bb, 睇你咁形容真的好嘔電, 無腦, 無記性, 無經驗, 無條理, 無交帶, 嘜都無...... ,

咁佢有冇想做的心先, 定得過且過, 你2個小朋友跟唔跟她, 識唔識同佢地玩相處, 定成夠木, 推一推才郁 不過佢地印尼人真係好大力, 似我以前工人細細粒, 但成日整爛野 (如學行車, 櫃, 鍋....)

男爵府

LILY媽咪,

當時agent淨係安排咗個係星加坡做過既工人同我地用webcam傾,冇同依個傾過,因為話佢唔係training house,因為係星加坡做過嗰個唔識廣東話,我擔心同bb溝通唔到,所以冇請,依家請嗰個就淨係睇咗video,video裡面佢既廣東話好ok,現實就真係

工人口講有心做(佢同翻譯講),因為佢未開始還錢,唔想比我炒,不過我見佢對小朋友耐性唔夠,唔會了解佢地既body language,我囡囡雖然2歲半,但係講嘢仲係麻麻地,今朝我囡囡扭計喊,佢見我係度(我抱住細佬),佢攪家姐唔掂,就行咗去就算,結果要我叫佢返過黎用紗巾同家姐抹眼淚

最勞氣係:你同佢講嘢,完全唔比反應你,問佢3次明唔明,佢先答你,話極佢都係咁

子爵府

下次再請, 一定要自己同佢地親口講過野先知得唔得架!! 唔好信agent十足呀.
同埋要叮走呢個agent啦.
其實請bun講english都ok架, 一來小朋友學野好快, 好快就知佢講乜; 二來bun依家來香港前要學少少廣東話先, 唔係多, 但來到我地再教佢多d囉. 好既bun實肯學既.
I support autism acceptance!

男爵府

Jolly,

但係好bun難求, 我擔心佢地較古惑

男爵府

有冇人可以幫下我, 比下意見, 點先可以投訴到agent

pandacat_bb 寫道:
我呻完一輪, 仲想問下有經驗既mami/daddy, 咁既情況我有咩途徑可以投訴agent? 消委會同immgration會唔會理我地? 我老公想agent負責番工人嗰張機票, 有咩辦法? 因為佢地既資料誤導我地先請依個工人 定係要係小額錢債告佢地先得呢, 因為我地真係好唔服氣 :tongue: 而我地如果請新工人, 交咗比政府既$2400可唔可以轉移到新工人度續用? 希望大家幫幫手, 我真係好煩, 又覺得好無助 :-(

珍珠宮

最怕工人講極都無反應, 無得救就放棄吧.

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

It is difficult to sue the agent for misrepresentation. I had experience complaining to the Consumer council. However, after the case open, I had not heard from then afterward. Anyway, you can try writing a letter to consumer council and let them open a case for you.

別墅

pandacat_bb,
please check pm, 因我有此經驗仲要係剛剛完.

首頁
12345...8

尾頁

跳至