自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

乜魚膽都食得架咩? 未聽過!!

D人乜都夠膽死, 魚膽都食? ?-( 食咗咩好? 仲話要燉嚟食!! 家吓攪到中毒嘞!!

吃燉鯇魚膽老婦中毒
23/03/2007

吃 鯇 魚 膽 吃 出 禍 ! 六 十 七 歲 老 婦 進 食 燉 鯇 魚 膽 後 中 毒 , 出 現 肝 、 腎 功 能 衰 竭 , 現 正 在 聯 合 醫 院 留 醫 , 情 況 嚴 重 , 生 防 護 中 心 正 調 查 中 毒 原 因 。 有 學 者 指 出 , 鯇 魚 膽 含 毒 素 , 可 損 害 肝 腎 , 日 本 曾 有 人 進 食 生 鯇 魚 膽 後 肝 衰 竭 不 治 。 食 物 安 全 中 心 建 議 市 民 避 免 進 食 鯉 科 魚 ( 包 括 鯇 魚 ) 的 魚 膽 。

中 毒 的 老 婦 住 在 粉 嶺 , 本 周 一 晚 上 在 家 中 進 食 燉 鯇 魚 膽 約 一 個 半 小 時 後 , 出 現 肚 痛 、 嘔 吐 及 肚 瀉 等 徵 狀 , 翌 日 入 院 。

中 文 大 學 內 科 及 藥 物 治 療 學 系 授 陳 恩 強 指 出 , 病 人 入 院 時 只 出 現 腸 胃 不 適 , 接 肝 腎 同 時 衰 竭 。 由 於 她 以 往 沒 有 肝 腎 毛 病 , 相 信 中 毒 由 進 食 鯇 魚 膽 引 致 。

煮 熟 不 能 消 除 毒 素
陳 恩 強 表 示 , 鯇 魚 膽 汁 含 有 Cyprinol 毒 素 , 動 物 實 驗 發 現 毒 素 可 令 老 鼠 肝 腎 同 時 潰 爛 。 醫 學 文 獻 曾 記 錄 香 港 、 日 本 、 台 灣 和 南 韓 等 地 有 人 進 食 生 鯇 魚 膽 後 肝 腎 衰 竭 , 日 本 更 有 死 亡 個 案 。 老 婦 吃 燉 鯇 魚 膽 後 中 毒 , 顯 示 毒 素 耐 熱 , 不 能 經 烹 煮 將 毒 性 消 除 , 呼 籲 市 民 不 要 相 信 坊 間 傳 言 以 為 吃 鯇 魚 膽 可 治 病 。

香 港 中 醫 師 公 會 會 長 關 之 義 表 示 , 只 有 蛇 膽 、 熊 膽 及 雞 膽 有 食 療 作 用 , 魚 膽 一 般 含 毒 素 , 尤 其 鯇 魚 膽 食 用 後 會 引 致 嘔 吐 、 中 毒 , 不 適 宜 進 食 。 他 說 , 近 百 年 的 文 獻 記 載 亦 曾 有 個 案 因 食 用 鯇 魚 膽 致 不 適 。

港 九 鮮 魚 行 總 會 理 事 長 黃 天 雄 稱 , 除 生 魚 膽 外 , 數 十 年 來 未 見 過 有 市 民 買 其 他 魚 類 的 膽 食 用 , 魚 膽 味 苦 難 以 入 口 , 魚 販 魚 時 將 之 扔 掉 。 老 人 家 認 為 生 魚 膽 可 補 身 , 以 前 煲 生 魚 湯 時 連 膽 煲 , 但 現 時 因 水 質 污 染 嚴 重 , 連 生 魚 膽 也 無 人 購 買 。

內 地 不 時 有 報 道 生 食 鯇 魚 膽 中 毒 引 致 嚴 重 腎 衰 竭 , 前 年 一 名 佛 山 婦 人 服 生 鯇 魚 膽 後 , 經 過 十 一 次 洗 腎 搶 救 後 才 脫 離 生 命 危 險 。 雖 然 中 醫 指 魚 膽 含 毒 素 , 不 宜 食 用 , 但 坊 間 流 傳 的 偏 方 卻 稱 , 生 吞 魚 膽 可 以 明 目 止 咳 、 清 熱 解 毒 , 因 此 仍 有 不 少 人 冒 險 一 試 。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 乜魚膽都食得架咩? 未聽過!!

路遙知馬力,日久見人心!

珊瑚宮

好媽媽勳章

我都係第1次聽咋............仲話燉嚟食

別墅

manicheung 寫道:
我都係第1次聽咋............仲話燉嚟食
セ野魚既胆呀?甘哂火要燉?

http://www.baby-kingdom.com/?uid-122654

公爵府

好似話鯇魚膽喎!

Fendi@gucci 寫道:

子爵府

別墅

好B 寫道:
好似話鯇魚膽喎!

[quote]
[/quote]食O個個真係超低能.......勁攪笑。
http://www.baby-kingdom.com/?uid-122654

珊瑚宮

好媽媽勳章

都唔知d人邊度聽返嚟架......燉魚膽 ?-( ?-( ?-(

別墅

都唔知d人邊度聽返嚟架......燉魚膽 ?-( ?-( ?-(
不過依家街市賣D飬魚,飬蝦,落藥飬等佢快大D,3幾個月有收成,價錢比海魚平,少食為妙。

公爵府

係咪諗住可以以營補營

大宅

dear all,

食得ga,我有朋友全家都好鍾意同埋好貴,但我自己就覺得好
我最愛的BOWIE 仔2004/3/7 2.73kg (早產b)2006/12  30lbs 92cm

別墅

佢會唔會聽D黃綠醫生話~~~
以為食O左"魚胆"可以醫病呀???
我都係第一次聽 [quote]
好B 寫道:
係咪諗住可以以營補營

公爵府

點食法呀? 魚膽苦架喎!

anhemama 寫道:
dear all,

男爵府

dear all,

但如果平價魚成條買都好平乍wor

別墅

dear all,

[size=medium]你快D講啦?食咗補セ野

公爵府

點食法唧? 燉呀?

[quote]
dear all,

[size=medium]你快D講啦?食咗補セ野[/quote]

別墅

[quote]
好B 寫道:
點食法唧? 燉呀?

[quote]
補得好生食我刀會試下,我條腰骨痛咗好耐

公爵府

生吞蛇膽就見過啫! 生吞魚膽未見過!

補得好生食我刀會試下,我條腰骨痛咗好耐

水晶宮

畀面勳章

講d野你知! 原來平時d人以為係海魚果d(例如紅衫,烏頭,大眼雞.........etc),而家大部份都一樣係養魚黎。 係我平時買開個魚檔既魚佬講架! 佢話個海邊度得黎咁多魚俾你釣?? 好多都係養出黎架! 所以你以為自己食緊海魚,其實一樣食緊養魚!! [quote]
不過依家街市賣D

男爵府

魚膽食得架,以前..麻麻成日整比我爸爸食
而且...我都成日整來食,都5見有乜事

首頁

尾頁

跳至