自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我爸爸氣管敏感,咳左好幾日,日間咳得犀利d,冇痰,佢唔肯睇e生,請問可以煲d乜野湯水俾佢飲好呢?Thanks !

男爵府

回覆:老人家咳應該煲D乜俾佢食好呢?

聽人講 蒸橙 可以止咳, 不過我未試過

水晶宮

引用:我爸爸氣管敏感,咳左好幾日,日間咳得犀利

原帖由 pwsmay 於 13-11-12 發表
我爸爸氣管敏感,咳左好幾日,日間咳得犀利d,冇痰,佢唔肯睇e生,請問可以煲d乜野湯水俾佢飲好呢 ...
鱷魚肉龍俐葉

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

Thank You !!!

男爵府

應該係寒咳呀, 試下煲紫蘇葉生薑杏仁水

民 間 食 療 「 蘇 杏 湯 」 ﹐ 對 於 風 寒 咳 嗽 患 者 很 有 療 效 。 用 料 是 鮮 紫 蘇 葉 一 兩 ( 或 乾 品 三 錢 )﹑ 杏 仁 四 錢 ﹑ 生 薑 三 片 ﹑ 紅 糖 適 量 ﹐ 加 水 煮 約 十 五 分 鐘 即 可 趁 熱 飲 用 。

子爵府

關於蒸生果,之前收過一條拎,同大家分享下:

http://mp.weixin.qq.com/mp/appmsg/show?__biz=MzA5NzA0MzkwMQ%3D%3D&appmsgid=10000097&itemidx=3&sign=dc1211cab05616623d0b1b791e6ef425&scene=2&uin=Mjc3NTc5MDA4MA%3D%3D&key=a45a7c15a542fe6f346b1e18a17672c5dfb76abc71fe2f12f0bbce2081b0f4a7c9ac8f0676adfb5b6941c06c3c050dde&devicetype=iPhone+OS7.0.3&version=15000311&lang=zh_CN&from=timeline&isappinstalled=0

子爵府

噢手機po 唔到拎,有冇好人幫手代貼

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

煲吓鱷魚肉湯啦, 對氣管好又可以全家一齊飲!

大宅

龍脷葉南北杏蘋果煲瘦肉或者豬骨

首頁

尾頁

跳至