懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

環保接龍勳章

Re: 小產之後

偶然睇到呢個topic,就諗起我既情況啦,我響04,05年都小產過一共兩次.一次係6wks,一次係10wks.10wks果次係去產檢,點知見唔到有心跳,之後帶住醫生信去醫院急症室,留院食藥排唔晒,最後都係吸宮.第二次就6wks,仲未有心跳就自己流左出來.初時的確好難接受,見到人地大肚就唔開心.
終於到左05年尾先再次bingo,果時都日日提心吊膽,一有少少見紅就即刻去搵個中醫睇,好在終於都響06年中生左個健康活潑既bb啦.
希望大家都可以盡快平復心情,身體盡快復原,等調理好身體之後就一樣可以再戰江湖啦.祝大家都好快會生一個精靈健康既bb啦!

Waffle
雞係未停都可以食既.

大宅

waffle,

You can still eat chicken, just can't put in wine. But remember to pile off the skin and put some ginger in.

waffle 寫道:
Oh!Baby614,

我冇睇中醫啦, 因為今次出院醫生開了一個星期抗生素比我食. 我要食完至再去睇.
請問雞是否未停血都可以食?
p.s. 我有真空煲.

洋房

大家好﹐我是新加入的。 我在去年10月也做了刮宮因為BB在10WEEKS時停了心跳。。。當時好傷心。。是第一胎而且要左好耐先有。。。現在心情平服D仲係努力緊。。大家要努力啊。 :wink:

洋房

ERA﹐
你就好了﹐終於成功左﹗我還在努力。。。 上次衰左到以家差不多6個月﹐但是還沒動靜。 :-(

複式洋房

我想問下所謂'乾淨'係包唔包括d分泌呀,淺黃色嫁wor.

男爵府

環保接龍勳章

Nicelady
咁我諗你可能要調理下啦.唔緊要啦,再努力啦.
我就覺得我係易有,但係又好易冇左既人囉.其實除左果兩次之外,有一次係啱啱應該來m既日子check到有,點知下午就突然流血,好似m咁,之後就乜都check唔到啦.

男爵府

環保接龍勳章

Oh!baby614
我就會計到完全冇任何分泌先叫乾淨囉.

複式洋房

唔該晒Era,咁您点調理gar?我中醫叫我最好食人蔘x茸呀.

水晶宮

好媽媽勳章

我都係流產左,我陀有五個月,但bb係13週時已經無左心跳,
一路都無流產跡象,我係三個月時book左20週去照先知,
仲要3月31日先去完健康院檢查,我個肚亦一路大,
呢胎係意外有架,但都好傷心,不過我都會睇中醫調理下身體,可能下年再接再厲

大宅

好媽媽勳章

Era,
咁你隔咗幾耐先再次bingo?? 我已經係高齡產婦, 真的不能接受第二次小產. 我媽咪仲要我辭工調理身體再試, 佢覺得我工作壓力大, 所以小產, 又覺得我老公無用, 要我返工. 但係生同養BB都要好多錢, 唔做野就養唔起多個B...點算 :idea:

男爵府

WAFFLE

買隻雞, 洗乾淨之後, 放一隻碗仔係燉盅裡面,再'郎'隻雞係上面.

記住唔駛加水入燉盅, 不過當然要加水係個煲先至燉0拉. 就係0甘燉2個鐘, 隻雞就會出0左0的金黃色0既雞汁. 你'筆'起0的油,就可以飲晒0的雞汁, 隻雞就可以食埋佢...

waffle 寫道:
hihicathk
可否教我如何燉雞汁?

[quote]
hihicathk 寫道:
CONCAT

係呀, 王教授好勁嫁....

已經pm0左0的資料比你0拉. 你早0的打去book 0拉...

waffle

你出0左院要小心身體. 如果可以燉0的雞汁或者花膠飲下0拉.
[/quote]
違規簽名-超版代刪

大宅

好媽媽勳章

大宅

好媽媽勳章

hihicathk,
謝謝 :D

男爵府

WAFFLE

希望你盡快恢復身體, 可以再次迎接小b來臨.

仲有如果你唔想0甘燥, 可以燉烏雞, 不過如果你唔食烏雞, 就可以燉普通雞. 記住食完唔好食生冷野同白蘿蔔, 會化0左嫁.
違規簽名-超版代刪

大宅

waffle,
咁你前後做o左兩次手術,真係要好好調理番個身體,哩排我覺得體力都OK,不過係覺得唔夠氣,難呼吸,可能就係血氣不足所至啦。
原來你同我一樣都係高齡產婦,我係醫院都問過醫生點解個胎會無o左,佢話有可能同高齡有關係,因為會較難成孕,就算成o左孕亦較難成形喎! :-( 所以家姐總係覺得我唔應該生BB,我亦都諗住試埋今年,唔得都無辦法lu!

eeaa,
我係廣華都係覺得全部醫護人員都好好,唔洗心情唔好都要對住唔滿意o既人!希望你都早d平伏心情啦!調理好身體最緊要!

Era,
多謝能夠分享你o既經歷!咁請問你覺得有o左身孕 keep 住睇中醫有無效用呢?

nicelady,
你又有無搵中醫調理一o下呀?

kitty0502,
原來個胎無o左心跳咁耐都無流產跡象呀!
我係 10 weeks 發覺個胎無心跳,size 約得 7 weeks 大,我都有問醫院個姑娘,點解會無流血無任何跡象?佢話係我發覺得早喎,同埋通常有問題o既胎係會發展得慢d,未必代表係 7 weeks 時有問題喎!

大宅

好媽媽勳章

Concat,
我中醫都話我唔夠氣, 真係要好好調理番個身體先可以再來一次. 其實係高齡產婦的關係, 都好想快D再試, 但我個中醫話就算好快再有我都未必keep得住, 所以真係要好好調理番個身體先可以再來. 至於小產原因, 聯合D醫生話有五分一的媽咪會小產, 係唔知原因. 佢見我係高齡產婦, 仲加一句話唔關高齡產婦的事?? 點解唔同醫生講唔同嘢?
我屋企人見我係高齡產婦反而叫我快D生, 最好辭工專職生仔, 可能下次唔使番工就"一定"保得住個B.
世事無絕對, 唔揾多D錢又點養細路, 佢未讀完大學我都退休啦 :cry:

複式洋房

原來e度有咁多高齡產婦, 我40您地呢?

男爵府

waffle

高齡產婦係會辛苦0的, 但係而家科家昌明, 如果份工唔係太辛苦, 咪做到有bb先至resign 囉. 始終有0的'世藝'個人唔會成日亂諗野. 想要bb真係唔可以有壓力.

當日我都係同一班差不多時間小產0既媽咪係bk認識, 一齊亙相扶持, 共渡最難過0既日子. 當中有0的媽咪調理0左幾個月已經再有, 而bb亦都可以健康地孕育成功同成長.

但係, 如果身體未調理好, 真係唔好搏囉. 因為好似我0甘, 我係05年6月小產0既,但係因為我份工都幾辛苦, 又壓力大, 所以我調理到06年7月時, 我問王教授好唔好再試, 佢話其實我個身體0既情況都係幾反覆, 但係通常都唔會0甘快有住, 所以就叫我試下先. 點知就一擊即中...

但係我0既情況都係有0的麻煩. 可能係0的賀爾蒙太亂0拉, 我中期就已經有妊娠血糖高, 好彩戒口都control 到. 但係後期可能我太搏命做handover 同清公司0的野, 所以搞到我有胎水少, 醫生建議我係預產期前催生.

到我第一日放產假時 (我預產期前2.5 weeks), 直頭check 到我突然間有妊娠毒血症, 要即刻開刀拎小b出0黎, 否則大細都會有事....

所以生bb真係急唔0黎, 一定要個身體ready先至好迎接小b回歸.
違規簽名-超版代刪

大宅

waffle,
我都係同你一樣,都想快d有個BB,因為年紀太大lu,不過始終都要個身體 ready 好至得,希望唔會再有今次o既情況!
睇網上資料都話會有15-20%首次懷孕婦女流產,另外仲有哩d資料:
----------------------------------------------------------------------
胎死腹中的原因:
根 據 美 國 婦 產 科 醫 師 聯 盟 ACOG 的 定 義 , 是 指 懷 孕 二 十 週 以 上 或 體 重 大 於 500 公 克 的 胎 兒 死 亡 發 生 率 為 1% 。 胎 兒 死 亡 率 受 孕 婦 年 齡 影 響 , 在 20 - 34 歲 的 孕 婦 , 胎 兒 死 亡 率 約 為 8 / 1000 , 小 於 15 歲 的 孕 婦 為 19 / 1000 , 大 於 40 歲 者 為 22 / 1000 。 即 使 做 詳 細 而 廣 泛 的 評 估 檢 查 , 也 大 約 只 有 一 半 的 胎 兒 死 亡 能 找 到 原 因 。

但 由 於 胎 兒 死 亡 常 與 某 些 特 定 情 況 有 關 , 如 染 色 體 異 常 、 孟 德 爾 遺 傳 性 疾 病 、 梅 毒 、 狼 瘡 抗 凝 血 物 質 , 因 此 仍 有 必 要 做 仔 細 評 估 , 以 避 免 下 次 懷 孕 發 生 同 樣 問 題 。 總 括 死 產 原 因 有 :

1. 孕 婦 高 血 壓 - 5 ~ 25% 。

2. 內 科 併 發 症 - 5 ~ 10% 。

3. 同 種 免 疫 作 用 - 3 ~ 15%

4. 臍 帶 或 胎 盤 傷 害 - 10 ~ 20% 。

5. 先 天 畸 形 或 染 色 體 異 常 - 5 ~ 10% 。

6. 感 染 - 5 ~ 10% 。

所 以 診 斷 胎 兒 死 亡 率 , 孕 婦 可 接 受 血 型 、 血 中 抗 體 篩 檢 、 VDRL 、 ANA 、 HbAic 、 kleihaner-Betke 試 驗 、 狼 瘡 抗 凝 血 物 質 篩 檢 、 德 國 麻 疹 及 毒 物 學 檢 查 以 確 定 有 無 藥 物 濫 用 。
----------------------------------------------------------------------
但係我問中醫佢又覺得年紀大都有d關係喎!
我係自己工,可以係屋企做o野,休息時間會自由d,不過真係唔多夠$養小朋友,亦會盡量自己湊,都唔擔心得太多,到時至算! :lol:

Oh!Baby614,
我大過你呀!41,就快 42 lu,所以要盡早再試!! :lol:

hihicathk,
做媽媽真係唔係話咁易!

複式洋房

hihicathk,您真係好人,多謝您的分享同開解.

首頁

尾頁

跳至