懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

小產之後

我3月26日小產, 做刮宮手術, 惡露一直至今都有時多時少, 但今天好多鮮血, 好似M咁, 會係M嗎? 我有睇中醫, 但醫生這幾天放假, 有冇人可以解答我嘅問題

男爵府

Re: 小產之後

如果mc有無0甘早, 0甘你有無肚痛呀?或者有無食0左0的行氣活血0既野?如薑, 蔘, 紅棗水等呀...
違規簽名-超版代刪

大宅

好媽媽勳章

有小小肚痛 :cry: 但我無食行血嘅野wor ??

hihicathk 寫道:
如果mc有無0甘早, 0甘你有無肚痛呀?或者有無食0左0的行氣活血0既野?如薑, 蔘, 紅棗水等呀...

男爵府

0甘你不如打番去你個私家醫生到,同佢講你個情況. 等佢confirm 駛唔駛番去check 一check 先...

始終check 清楚就心安理得0的...

違規簽名-超版代刪

大宅

好媽媽勳章

今日去私家到check, 好彩係子宮發炎, 醫生話食一個星期藥先, 再有問題先可能要再刮宮. 希望我無事啦
hihicathk 寫道:
0甘你不如打番去你個私家醫生到,同佢講你個情況. 等佢confirm 駛唔駛番去check 一check 先...

始終check 清楚就心安理得0的...

男爵府

waffle

check 清楚就安心0的囉. 不過你記住自己事事小心, 依時食藥. 始終發炎會麻煩0的嫁...
違規簽名-超版代刪

複式洋房

hello,我上個星期三小產的,醫生話自然排出了,我今朝肚痛約咗c+ 下午見,希望我都無事啦.係呢您先生有無情緒低落,我honey仲好down.

男爵府

oh!baby614

可能有機會佢排得未乾淨, 所以有肚痛0既情況出現.

你等醫生check 清楚係明智之舉, 始終你都會擇日重賽嫁嘛.

你老公0個方面, 盡量同佢傾下, 等佢可以舒發下佢0既唔開心. 或者你叫佢上0黎bk 同我0地傾下0拉.

當年我0地成班bk 媽咪都係05年小產0左, 而家大部分0既媽咪已經有bb0拉. 今次只係timing 唔0岩姐.

所以比0的時間大家, 小b一定會重回你0地0既懷挽.
違規簽名-超版代刪

複式洋房

好多謝hihicathk的鼓勵,我有返信心啦.

Waffle >您有無搵中醫調理呀,我有wor,尋日見c+醫生佢又話我癸炎開咗D抗生素我食,咁中西一齊食有無問題gar?您停咗流果D野未?您要小心身體,我地都要努力加油.

大宅

好媽媽勳章

Oh!Baby614 ,
我有睇中醫, 但c+叫我停食中葯, 我食咗兩日抗生素, 流血的情況己有改善. 你呢, 開始減少未呀, 大家都要保重身體.

Oh!Baby614 寫道:
好多謝hihicathk的鼓勵,我有返信心啦.

Waffle >您有無搵中醫調理呀,我有wor,尋日見c+醫生佢又話我癸炎開咗D抗生素我食,咁中西一齊食有無問題gar?您停咗流果D野未?您要小心身體,我地都要努力加油.

大宅

我都係 10 weeks去照超聲波發覺個胎無心跳兼好細(似7 weeks),係無聲無色o既靜態流產,個胎停止發育,4月6日係廣華做o左吸宮手術,真係十分傷心! :-(
你o地d惡露約幾耐會停?我約每隔三日停一日,斷斷續續,你地係咪咁?
我去睇過兩次中醫調理,其實係咪應該清晒惡露至去調理會o岩d呢?
有無計劃再戰江湖?

男爵府

OH!baby614, Waffle & Concat

如果惡露未清, 最好唔好食任何中藥住, 始終你0地都同我0地0既情況差不多. 如果食0左中藥, 行氣活血, 血液循環多0左, 惡露都難停嫁.

另外, 亦都唔好中西藥一齊食. 因為始終唔知會唔會相衝或者互相抵消.

放心0拉, 而家最緊要調理好身體. 小b一定會係適當時重回你0地0既家嫁... 比心機, 努力, 加油!!
違規簽名-超版代刪

大宅

concat,

可否講講吸宮手術係點樣架? 需麻醉嗎? 是否需要留院? 我而家好擔心呀...

大宅

oh!baby614,

你係幾週流產左架?? 咁而家情況點呀?? 我好擔心呀

大宅

好媽媽勳章

verytired,
吸宮 = 刮宮, 要全身麻醉, 是一個很簡單的小手術, 太約做15分鐘左右, 留院一天便可. 我做手術時差不多8週.
你個胎有咩問題, 點解擔心呀?
Waffle

verytired 寫道:
concat,

可否講講吸宮手術係點樣架? 需麻醉嗎? 是否需要留院? 我而家好擔心呀...

大宅

好媽媽勳章

concat,
你d惡露你咩色, 如果仲有鮮紅色就要小心. 我出院時醫生話惡露2星期會停, 但我不但只唔停, 仲係2星期時流好多鮮血, 好似M咁. check C+ 先知係子宮發炎, 你都要小心.

concat 寫道:
我都係 10 weeks去照超聲波發覺個胎無心跳兼好細(似7 weeks),係無聲無色o既靜態流產,個胎停止發育,4月6日係廣華做o左吸宮手術,真係十分傷心! :-(
你o地d惡露約幾耐會停?我約每隔三日停一日,斷斷續續,你地係咪咁?
我去睇過兩次中醫調理,其實係咪應該清晒惡露至去調理會o岩d呢?
有無計劃再戰江湖?

大宅

hihicathk,
第一次睇個中醫,佢就話幫我清晒d垃圾先喎!之後再調理,仲叫我最好日日去,覺得有少少...

verytired,
我係入廣華急症話發覺個胎無心跳,之後被安排入院,隨即醫生會用陰道U/S check,証實個胎係停止發育,醫生話可選擇:1.食藥,等個胎自動排出。2.吸宮手術,要全身麻醉!

我選擇先食藥,全程係要留醫,食o左兩日藥都排唔出,最後唯有吸宮!首先要吊鹽水,入到手術室麻醉師會幫我打麻醉針及吸麻醉氣體,好快就無知覺,醒番已係半個鐘後,個肚唔覺十分痛。當晚當然亦要留醫,第二日無大問題就可以十一點後出院!

若果第一時間選擇做吸宮手術就最少要住兩晚,第三日出院,我試o左食藥兩日,即係住了四晚,第五日出院,院費每日$100,收我$400(出院當日不用計)。

你唔洗擔心,雖然係有手術風險,但哩個只係小手術,不用開刀。

waffle,
我d惡露都係開頭鮮紅,第二日係啡色,不過我係4月6日做,e+係第十日係隔日咁有二日,等多幾日睇嚇點先!希望快d清啦!發炎有無辦法預防呢?用洗陰道藥水灌洗會唔會好d呢?

別墅

好媽媽勳章

我都係3月28號食

複式洋房

我係跳跳虎,
唔好意思,請問妳當時幾週?食藥後過程痛唔痛?之後睇邊個中醫?因下週尾要做終止懷孕.thanks!

男爵府

CONCAT

嘩要日日去?? 佢真係有0的...

其實我諗你最好清晒0的惡露先至好睇中醫, 因為通常食完中藥就會仲多0的惡露0既.

我0個時好彩搵個私家做刮宮, 佢做得好好. 我做完手術之後第二日已經無惡露0拉..

我係浸會中醫診所睇王鴻雁博士, 佢係浸會中醫學院0既教授0黎嫁. 我覺得佢幾好囉.我調理0左差不多一年, 之後一擊即中....

不過, 0的人話浸會另一個醫師王玲仲好. 雖然診金貴0的, 而家好似2百幾蚊一次, 但係0的藥費就通常$50一劑, 唔會貴囉, 除非你一定要0的貴藥材...

不如你試下搵佢0地0拉. 如果你要0的資料, 就pm我0拉...
違規簽名-超版代刪

首頁

尾頁

跳至