少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

現在每天我們也活在煩惱與悲痛中,好擔心和憂慮-為了囝囝的事情,真係好驚好驚無學校收!點算

侯爵府

BK Milk勳章

回覆:好煩!好心痛!

小琪
如果仔仔佢肯返學
佢想讀咩野,讀邊間都無所謂啦!
我明白周圍去搵學校收,係好辛苦,好難堪的
點都好
我為你打氣
加油

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

回覆:好煩!好心痛!

Repeat一年,轉去直資,由中四從新起步!開心上學,很重要!

試下真道或基或赤柱聖士提反,可能有位,因這些學校很多人出國留學!

樓主,加油!

子爵府

那時候,耶穌對他的門徒說:「你們以爲如何?如果一個人有一百隻羊,其中一隻迷失了路,他豈不把那九十九隻羊留在山上,而去尋找那隻迷失了路的嗎?如果他幸運找著了,我實在告訴你們:他爲這一隻,比為那九十九隻沒有迷路的,更覺歡喜;同樣,這些小子中的一個喪失,決不是你們在天之父的意願。」
瑪竇福音 18:12-14

The Lord is my Good Shepherd

人為了發洩壓力或逃避現實,會傾向自我放縱、沉迷酒色、吸毒打架或其他不健康的行為;其實這是一種「心靈自殘」,明知在虐待自己也虐待親人,卻無力自救。無論是誰,有時也會陷於這種「心靈自殘」,故意自我放逐、放縱、放棄與迷失,猶如主動疏離那一百隻羊的團體,使自己變成那隻迷途亡羊,甘願躲避天主和別人的疼愛和憐惜。可是,無論是什麼原故走失了,耶穌對亡羊還是窮追不捨的。

耶穌,我認識的亡羊們其實全屬於祢,求祢以無遠弗屆的愛,引領亡羊回家。

洋房

引用:呀囝好想轉校,話寧願去讀BAND+3都唔想留係

原帖由 小琪 於 13-12-03 發表
呀囝好想轉校,話寧願去讀BAND 3都唔想留係度
咁有冇搵到band 3 學校,總好過日日唔肯返學

子爵府

回覆 心疼 的帖子

問過一間話無,最大問題是過左半個學期!唔上唔落!

洋房

回覆:小琪 的帖子

直接去信教署或者區議員會唔會幫到你呢?

伯爵府

回覆 心疼 的帖子

小棋, 請查看私人訊息, 別放棄.總有方法的. 加油.

男爵府

BK Milk勳章

小琪 發表於 13-12-10 21:11
直資已問了好幾間,有些話唔收,有些問為何轉校,有些又要睇成績要中,英,數達中上70~80分或以上,有些話 ...
我女之前話要轉校時,我都係咁對佢講『你要轉校就一定要成績好才行』,之後我唔知佢係咪真係想轉校而讀書或者什麼,最終佢成績進步左,同學與老師對佢改觀左,之後阿女就冇再提轉校,但有時會講佢有D 同學『好衰』咁姐

珊瑚宮

小琪 發表於 13-12-11 06:11
回覆 心疼 的帖子

問過一間話無,最大問題是過左半個學期!唔上唔落!

我想講, 依家12年免費教育, 現實係唔到佢唔返, 所以佢話乜"今生無悔"(呢啲話我以前係唔同塲合講過無數次)呢啲咪係年輕的心一時激動嘅言語囉。

你同先生要先明白或者回想自己年輕時有冇呢份想沖出固有框框嘅感覺, 大前題係你地依家嘅角色, 唔好將"父母"地位放係主導位置(雖然係事實), 用呢個家你嘅地位係平等三份一開始, 俾返佢嘅權利&責任佢。
佢唔返學係佢嘅決定, 唔係你地或老師話到事, 完成教育署規定係公民責任, 佢要學正面應付, 亦係佢顯示"長大"嘅能力。佢可以對個制度唔滿意, 因為個制席係顧及大多數公平(未必係最好)嘅利益, 個人自然會感不能盡如人意, 所以我地要學係點想搵返自己需要又重要嘅野, 呢個不嬲係人生大課題。轉校係可能解決一部份問題, 但佢都要付出面對新挑戰, 因為新環境也未必完美。所以搵學校佢亦應參與大部份找尋工作呀!

好多人認為反叛係有固定形式, 例如黃之鋒或MK仔(我完全唔係講佢地取向), 但事實係呢個時期所有年輕人各有各心事, 可能係見到啲野有感覺, 對事有自己見解, 但又覺得/擔心唔會得到家人朋友認同, 又始終都想試下自己能做些什麽、去幾盡, 咪係可能範圍內碰碰撞撞下咯。
依家的孩子, 比我地當時敏感多十倍百倍但抗逆能力就真係, 朋友話係保護多咗, 營養過盛, 荷爾蒙氾濫, 我覺得資訊發達, 令人乜都容易接觸到, 但欠深度,冇空間俾人思想消化, 就自然容易被煽情、衰衝動, 更加唔好講遊戲呢啲玩物迷失。

15歲, 我都因為升學問題同屋企有大分歧, 仲去搵世伯阿姨俾份工我做(可惜我當時未夠秤, 冇人請)。媽媽知道只係同我嚟個"大人TALK", 陳述一次唔同選擇嘅利害, 仲有我當時冇想過嘅, 例如勞工法例、打工之後想返轉讀書又如何, 同時佢亦指出一個人嘅成長就係要建立個人嘅獨立能力, 包括如何應付不如意嘅事, 買豬肉都有豬骨. 無論讀書做事都一樣要應付自己唔鐘意嘅人&事..........

想過頹廢人生, 都要挨一世冷言冷語......同有足夠銀兩頹廢得起(呢樣屋企冇啦, 所以要自己想辦法)........

之後, 佢俾我一星期去認真想下自己嘅計劃, 自己冇野交出嚟, 就要照佢嘅安排做住先, 到下一個階段先商量檢討.......結果第三日我陪同學去英國文化協會報名, 碰正升學展, 之後好認真自己搵學校.........

唔係好清楚你地以前教仔嘅理念, 但依家嘅問題係佢想做大人話事咯, 不過好多嘢佢的確冇想清楚或冇經驗去思量, 要引導佢識自己去想去實踐。呢樣要你地先知佢做大人能力有幾多, 同實際差幾遠, 需要幾多協助, 俾啲時間啦, 耐心愛心係不能停止的。

BEST WISHES.

子爵府

宜家係街度見到穿校服既學生都會感難過!

伯爵府

回覆 小琪 的帖子

小琪, 我很明白你的感受.
如果仔仔完成中三學業, 又滿15歲,
可以考慮文法中學以外的課程, " 港專" - 有些職訓課程可報讀,
又有得實習.

做阿媽的當然希望個仔可以讀大學, 有高學曆,
但人生的路是他自己的, 最重要是有動力去做事,
不要隱蔽. (這時候, 可能要調節自己的期望), 做個有用的人.
說不定過多幾年, 他嫌自己學歷不夠時, 再重拾書本也不定.

再和仔仔溝通, 給他點鼓勵.

自己也要放鬆, 還有一大段路陪他走呢.

禁止訪問

子爵府

我真係無所謂佢讀唔讀到大學,最重要現在佢太細了,希望佢可以繼續學習﹐學物都無所謂,現在幫佢報補習班,佢又肯返,仲叫我老公記得要幫佢交學費,我諗佢剩係唔想讀呢間學校

伯爵府

回覆 小琪 的帖子

小琪, 恭喜晒. 如果仔仔肯返補習班, 即他仍有心學習, 可能舊校有件令他不能解開心結罷了...

想想如果能令他繼續學習, 多多給他鼓勵.

複式洋房

中四應該會開始懂事掛...
我中四同班同學都好生性,佢地吾需要父母擔心
家庭關係都好好

子爵府

多謝各位媽咪支持和關心,祝大家聖誕快樂!

子爵府

聖誕過後無奇蹟出現,仍然唔返學

伯爵府

回覆 小琪 的帖子

小琪, 他不肯上學, 那肯不肯上補習學校呢 ?

子爵府

肯!仲好緊張,

首頁

尾頁

跳至