少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

唔喜歡我讀書比佢聽,點算?

我個仔18個月,我一讀書比佢聽就要自己搓住看同玩,點算?

男爵府

Re: 唔喜歡我讀書比佢聽,點算?

flowerpolly
或者你試下轉個形式..唔好讀書..講故事比佢聽
..但用生動有趣方式..再加埋變下聲..吸引佢...
睇下得唔得..`你係点讀書比佢聽???

男爵府

俾啲時間,佢可能仲細,未識.
我情況同你差唔多,我仔仔都係一直唔俾讀書比佢聽,佢會搶走本書,但我見我工人唔理佢鍾唔鍾意,係佢玩玩具時讀比佢聽,過咗一兩個月後,佢好鍾意我地讀書比佢聽,當然,佢以家大咗好多,佢以家兩歲幾,明白好多野,俾啲時間佢啦.
仲有要買佢鍾意既公仔書啦,例如 elmo, thomas, winne the pooh....

禁止訪問

珍珠宮

catcatchong 寫道:
flowerpolly
或者你試下轉個形式..唔好讀書..講故事比佢聽
..但用生動有趣方式..再加埋變下聲..吸引佢...
睇下得唔得..`你係点讀書比佢聽???

特別推介:三隻小豬
好多動作可以一齊做,例如:狐狸來敲門,咯咯咯;吹冧間屋,呼呼呼等等,我女一歲時好鍾意!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

首頁

尾頁

跳至