親子旅遊

跳至

首頁
12345...14

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 大阪旅遊一問

BBChu,

1/ 大阪第一酒店 Daiichi Hotel Osaka
1/ 新阪急酒店 New Hankyu Hotel -

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

BBChu,

day 5 最好硬係去機場個outlet...

公爵府

好媽媽勳章

BBChu,
你咁好有免費機票! 我都未研究好7月定8月去.
因要就工作我一定要月中果兩個week 先可以放假.
7月14日阿仔開始放暑期, 想比佢上下暑期班先去旅行, 但8月日本又冇大減價
大阪前年我地去過兩日(走馬看花), 我以前去過清水寺, 覺得好靚好值得去, 所以想帶阿仔去下, 而且前年去USJ 阿仔好多野唔敢玩, 我地連Snoopy town , 水世界都唔夠時間去 .
又想去下和歌山, 果度好似有個海豚樂園,

Oscar媽,
仲有冇行程資料keep 低 ? 醒d 料來益下大家啦.

公爵府

outlet我都好想去,但都要睇下其他人去吾去! 除左機場個outlet, 大阪仲有邊個outlet正呀?

Oscar媽 寫道:
BBChu,

公爵府

phoebepanpan
8月去會吾會好熱呀? 減價期去到當然最好啦! 我聽同事講嵐山風景好靚,妳都可以考慮下! 由於我太大鵬人,所以全程都會住大阪,妳一家可以諗下住京都。

男爵府

BBChu,
Rinku Outlet真係值得一去喎.
BBChu 寫道:
outlet我都好想去,但都要睇下其他人去吾去! 除左機場個outlet, 大阪仲有邊個outlet正呀?

[quote]
Oscar媽 寫道:
BBChu,

[/quote]

複式洋房

BBChu,

If you are planning to go to Rinku outlet, I would suggest the following. After your flight arrive at Kansai airport, you can lock your luggage at the airport, then take the 100 Yen shuttle bus to Rinku outlet and shop. Then take the shuttle bus back to the airport and picks up the luggages. This way, you can save some transportation time, as it takes an hour to travel from 梅田 to Kansai airport.

Also, regarding the passes, I think you would need a West JR 1 day pass for day 5. Just going to/return from himeji alone is worth more than the 2000 Yen pass. And when moving around in Kyoto, 1 day bus pass (500 yen) is usually good enough. However, you need to add money to travel to hirashi mountain. Other than that, I think just buying individual tickets is cheaper.

There is another outlet called "Blossom Outlet" in the outskirt of Osaka. About 45 min by subway. I haven't been there before, but people told me that if you really really obssessed with muji, then it is worth the trip as there is a muji outlet. However, the rest of the stores are not as attractive than the Rinku outlet.

BBChu 寫道:
Oscar媽
我e家岩岩攪掂機票, 開始'dot'緊行程, 又要諗埋用d咩pass咁樣行程得吾得?
day 1 HK ----> 梅田酒店(到大阪都夜晚, 附近dinner)
day 2 outlet, 心齋橋
day 3 環球片場
day 4 京都 - 清水寺(detail未諗)
day 5 姖路, 神戶
day 6 嵐山 (detail未諗)
day 7 梅田 ----> 東京

公爵府

好媽媽勳章

BBChu 寫道:
8月去會吾會好熱呀? 減價期去到當然最好啦! 我聽同事講嵐山風景好靚,妳都可以考慮下! 由於我太大鵬人,所以全程都會住大阪,妳一家可以諗下住京都。

我多數7月21日出發, 一陣check 下價先 !
唔知嵐山 同嵯峨野同唔同路呢 ?

我搵到d outlet 料, 大家買多d 啦, 我朋友上年去大阪, 佢話早知去多一個outlet 都唔去神戶. hehe

大阪三大Outlet
1.Rinku premium Outlets
[url=http://www.premiumoutlets.co.jp/rinku/index.html ]http://www.premiumoutlets.co.jp/rinku/index.html
[/url]

2.Blossom Outlet
[url=http://www.blossomoutlet.com/ ]http://www.blossomoutlet.com/ [/url]

3.Kishiwada Cancan Bayside Mall
[url=ttp://www.kishiwada-cancan.gr.jp/ ]http://www.kishiwada-cancan.gr.jp/ [/url]

神戶
[url=http://www.portobazar.com/ ]http://www.portobazar.com/ [/url]

公爵府

嵐山同嵯峨野應該係同路既! 至於OUTLET就要睇睇先! 因為有兩件老細吾會去outlet. 去神戶係一個日本朋友介紹去.
機票妳最好早少少BOOK, 因為我問過AGENT, 佢話7月平位果D都開始爆爆地!

公爵府

GoCanucksGo
多謝你既意見! 由於我地晚上7:30先到Kansai airport, 所以一落機一定去吾到OUTLET, 而走時我地又係ITAMI機場, 都真係幾難去到Rinku outlet.

day 1 HK ----> 梅田酒店(到大阪都夜晚, 附近dinner)
day 3 環球片場
day 4 京都 - 清水寺(detail未諗) 1 day bus pass (500yen)
day 5 姖路, 神戶 (West JR 1 day pass 2000yen)
day 7 梅田 ----> 東京 [/quote][/quote]

大宅

我29/3-03/04期間去完大板, 感覺好正呀, 最開心就係成日都見到d櫻花, 真係好靚架

我就唔係d shopping狂, 所以今次去只係吃喝玩樂咋
我今次住係amanda hotel, 交通算方便, 去梅田旅遊區行10分鐘到就到, 我地一家四口去, 因為我有2個仔, 所以去玩都選擇適合d男仔.

我第1日去到都好夜, 只能食個dinner行行便利店

第2日 環球片場(最好早點去, 唔洗排咁耐), 一定要玩spiderman個遊戲, 好有feel架

第3日 我地去左大板城公園一帶行 (公園有得搭小火車y100小童, 大人y200), 處處櫻花, 真係好好好靚呀 我地仲買左好多野去野餐呀
4點走去心x橋行, 嘩~~ 有心理準備, 果處大到3日都行唔哂, 好多野買in, 記住有檔燒八爪魚旦好食到震一定要試呀!

第4日 京都, 果日慘lu~~因為櫻花節開始, d日本人黎哂京都, 交通阻失去得2處地方咋, (銀閣寺/"只(音)"園, 好有千興千尋feel呀

第5日 神戶, 初初去好失望, 因為太多大型百貨公司, 好似冇咩特別, 點知 去到入d(近海), 嘩~~有個好適合小朋友玩地方, 有個遊樂場入場唔洗錢, 每次玩先要比, 但一d都唔貴, 我地玩左y5000到啦 d仔玩得好開心

第6日 我搭夜機, 我地去左梅田, 我同老公分開買野, 可以買到心頭好, 食完個lunch再慢慢行返去拿行李, 再去梅田搭機場巴士

大宅

上年8月, 5日4夜last day去左Rinku premium Outlets, 个人覺得d嘢唔係話好平, 最抵係baby gap, 我都買左好多. 我地上次去到kaisai airport隔離日航hotel 放左d行李落locker, 係網友介紹, 平過係airport放, 之後好輕鬆係airport搭一个站到outlet, shop完一大袋返去放落行李, check in, 好方便.
另外, 清水寺一定要去, 小朋友會好開心, 因為好多"不"水嘅地方. 我去左幾次osaka, 每次都会去清水寺. 祇園好近清水寺, 一到黃昏, 艺技就會出黎, 我幾次趕時間都冇去到, 有d失望.

複式洋房

BBChu,

That's too bad. Otherwise, you can save a lot of travelling time. Also, it maybe better to buy the JR 1 day pass at Kansai airport as I am not sure if they have other purchase point in Osaka.

Some comments regarding kyoto trip part. Although I have never visited 嵐山, I was told that 嵐山 is not special unless in Sakura or Red Maple season.

BBChu 寫道:
GoCanucksGo
多謝你既意見! 由於我地晚上7:30先到Kansai airport, 所以一落機一定去吾到OUTLET, 而走時我地又係ITAMI機場, 都真係幾難去到Rinku outlet.

day 3 環球片場
day 4 京都 - 清水寺(detail未諗) 1 day bus pass (500yen)
day 5 姖路, 神戶 (West JR 1 day pass 2000yen)
day 7 梅田 ----> 東京
[/quote][/quote]

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

BBChu,

上年4月我地去左嵯峨野搭小火車, 沿途風景好靚, 另外可以乘(激流)船遊保津川(全程約 2 小時)返嵐山, 我地無玩因為見到都幾激下, 而渡月橋附近有好多櫻花樹, 同埋小食檔, 如烤魚 (好好味), 番薯, 菜肉飽, 冰糖士多啤梨等等.

伯爵府

各位,你好呀!

我都打算7月帶同到時只有22個月大囡囡去大板.

我想問日本hotel 有無bb 床仔 / 你地會點book 房e.g. double size bed, twin bed 呀? 你地都知日本hotel fee 都幾貴la!有無好介紹?

係未7月份air tickets, 現在機位要 book??? (怕full)

大宅

Cheapbobom,

我睇番之前的message, 我覺得你去大阪的行程plan得好好啊, 行程超豐富, 值得跟...

再睇埋3b 嵯峨野的介紹, 我覺得簡直係必去行程啦! 事實上, 我攞左好多旅行社的行程參考, 很多間都有去嵯峨野, 仲係大阪主打行程添!

個人而言, 我會情願留多點時間係京都, 祗園, 白川, 南山, 四月去大阪, 天氣最宜室外走走, 接近大自然賞櫻, 恐怕不會花時間去室內shopping罷? 所以去outlet不是我杯茶!

同事跟我講, 花一小時去奈良, 很值得, 咁我都想去, 前幾日睇報紙跨版介紹奈良, 好多鹿, 好正啊! 又可體會日本人風情, 咁Q你的行程cover晒我的心水啊, 可唔可以分享你的詳細行程啊? 每一處地方係點去啊?

我已PM你! Thanks!

公爵府

請問比較東京既outlets (garden walk, grandberry, bayside), 大阪Rinku outlet係咪正好多呢?

大宅

cheapbombom,

收到啦, thanks! 嘩,好詳細,每一個point去下一個point都教埋,不走回頭路,又最$又省時,好多旅遊書都無你教得咁仔細!

正啦!你plan得咁精細,唔怪得之個行程咁豐富,又充實!比著我, ni度hair下,個度模下,相信必定枉花了不少時間!

你去吃日本buffet的地方,我有機會都想去試下!

大宅

我會去大板5天,可否pm你個行程比我參考? 我都未試過自由行,點樣坐車都未知 

大宅

me too
plan咗5月尾起程, 想去奈良餵鹿...
KelvinMaMa 寫道:

我會去大板5天,可否pm你個行程比我參考? 我都未試過自由行,點樣坐車都未知 

首頁
12345...14

尾頁

跳至