懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

Re: 生第三個

我計劃bb可在明年10月出世.... 天氣比較好 ...

水晶宮

好媽媽勳章

我諗10月都會熱d,我諗12月度都ok啦,因為依家d天氣都唔係太凍
anita_lam 寫道:
我計劃bb可在明年10月出世.... 天氣比較好 ...

男爵府

各位媽咪,

我都將會成為3b-mom一份子!
因為之前無預計到, 所以覺得幾徬徨, 成日諗3件點湊??
但而家bb已經3個月啦, 情況好穩定, 啱啱照完oscar又無事,一切定下來後, 反而心情越來越開心, 而家好期待bb出世!

tsznok,
真係估唔到我地會係呢個topic再碰頭, 我預產期都係11月呀!
你呢胎馱得辛唔辛苦?我覺得今次最辛苦, 之前兩胎都無嘔過,胃口都無變, 今次頭2個幾月食完每餐都想嘔,而真正都嘔過6,7次, 而且見到肉都唔想食(包括我至愛嘅雞翼),鐘意食菜,真係同上2次好唔同.

kitty,
你真係好叻, 咁快無事, 出年一定可以生個健康bb, 你已有一個好字, 第3個有無諗住想仔定女呀?

水晶宮

好媽媽勳章

monmon
我就仔女都無所謂,我無左個個係仔黎架
我係一個好開朗既媽咪,所以我好快無事

侯爵府

好媽媽勳章

monmon,

真係估唔到我地會咁有緣!!!你應該十一月頭生係咪?我就十一月尾….哈哈,真係好開心!!!今胎知道bb性別未呢?我2星期後先再產檢&做oscar,希望今次俾我生番個女啦!!!!

講到嘔,我又係嘔到九彩,前前後後我由有左bb到而家,已經輕左十磅有多,加上早前細仔入左醫院,要照顧佢,又少左幾磅肥肉~!而家我已經好d喇,之前嘔到係每小時至少嘔一次,食完野就嘔三次,而家就一日大約嘔3-4次左右啦,雖然仲係好辛苦,但比起之前果段嘔到發冷胃痛加頭暈o既時間,已經係好左好多好多!記得之前陀2個仔,都冇咁樣,我又係唔食得肉,食生果蔬菜果d會好d,如果聞到陣飯味仲死,即嘔...訐起上o黎我已經有成個月冇食過飯,哈哈!
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

大宅

HI各位都係咁有勇氣的媽咪,

我都係有3個小魔怪的媽咪, 分別6歲, 3歲 和4個月, 當所以人知道我有咗第3個時都話我好聽特首話. 好彩我要番工, 有工人湊, 父母又住得近成日幫手, 否則我會癲. 最主要係大仔剛剛上一年班, 好多嘢都要我照顧. 希望係到可以同大家交流多d啦!

男爵府

tsznok,
嘩你都嘔得好誇張下喎! 我而家已經漸入佳境, 食完野無嘔嘅感覺啦, 但就成日都好肚餓好肚餓, 我之前都係見到啲飯同水都無晒胃口, 餐餐只想食辣野, 因為食辣野個口無咁淡, 感覺上好過啲.
我預產期係11月3日, 星期一去照oscar,醫生話有8成係囝, 你望都唔好望醫生咁快睇到bb性別啦, 因為通常係囝先容易睇到架,我今次嘅反應同上2次真係好唔同, 如果真係囝,證實到原來馱囝同囡真係唔一樣架, 你今次反應又係同上2次咁唔同,我買你中呀! :mrgreen:

cherrychunhim,
我都係好彩有工人同媽咪, 老爺2個老人家幫手, 所以都唔係太擔心湊唔掂3個, 只係覺得出街會好麻煩.你都好丫最大嗰個已經6歲, 我3b出世時, 大囡都得3歲半咋!!

大宅

睇黎 3 Bs mommy 係到都唔少呀...

侯爵府

好媽媽勳章

monmon,

我都希望係反應唔同,結果都唔同啦....你就好啦,有個仔,我就好驚生到第三個都係仔...

水晶宮

好媽媽勳章

會架,我陀個仔同女個反應都唔同架,
好似呢胎咁,雖然係無左,但個反應都係同仔個時一樣架,
所以個時我都估係仔黎架,結果真係

大宅

monmon

你都好犀利喎! 3b出世時大女都係得3歲半咋! 我第二個係女嚟架, 現在差不多3歲了. 出街真係好麻煩架, 好難一個帶3個的, 好彩多數有人陪我先會一齊出去, 否則我都淨會帶大個兩個去街的.

男爵府

我同老公好鐘意帶兩個女出街(尤其假日去戶外玩), 仲要帶埋架bb車呢, 而家2個帶2個都無問題, 我地仲帶過佢地去北海道玩, 都掂喎, 但如果3個就好頭痕, 2個點帶3b+1車仔出街?其中有1個或2個扭抱點算?? 我真係想像唔到...我諗出門去旅行只能帶其中2個, 而平時去街, 我地已計劃買架車代步, 雖然又多一畢開支,但出入就方便好多, 就算佢地扭起上來都可馬上捉佢地上車返屋企.

我有個同事生3個後成日自己一個帶3個去街, 不過佢大嘅2個有6-8歲, 唔使佢理, 所以無問題, 佢而家仲就黎生第4個, 我都好佩服佢!

男爵府

tsznok 寫道:
monmon,

我都希望係反應唔同,結果都唔同啦....你就好啦,有個仔,我就好驚生到第三個都係仔...

哈哈哈, 好多人恨都恨唔到呀!
我想八下你點樣plan阿老3架? 係咪睇清宮圖?

侯爵府

好媽媽勳章

我係睇清宮圖&o向排卵前努力囉… :-p

monmon 寫道:
[quote]
tsznok 寫道:
monmon,

哈哈哈, 好多人恨都恨唔到呀!
我想八下你點樣plan阿老3架? 係咪睇清宮圖?[/quote]

大宅

終於發現一個同我一樣嘅3-kids working mom, 大部份3-kids mom都係唔洗番工, 我仲坐緊月, 但之前未生第3個時已經覺得唔夠時間比2個大ge, 放工返嚟食埋飯沖埋涼去接佢地番屋企(佢地係媽咪幫我湊)已經9點幾, 根本weekday係嘜都做唔倒, 宜家3個我都好頭痕, 不過暫時產假就好d. 你點分配時間比佢地? 有時2個/3個同時間嘈我都分唔倒身, 可能佢地仲細, 我1日24hours都好唔夠洗, 有時會覺得對唔住佢地!

大宅

mermaidmom

你大個兩個有幾大呀! 由於個女好痴工人的而且都成3歲了, 好多時自己玩的, 但有時都要我父母幫手湊開一個, 所以我放工番屋企主力都係同個大仔做功課多, 因為佢唔監住就唔會做嘢的. 星期日就辛苦d囉, 好彩有時我奶奶姑仔等都會幫手的, 否則我都唔知點算.

大宅

我事後對番清宮圁發覺都唔準嘅 , 你地如果靠佢嘅就小心d喇!

大宅

monmon

嘩....你朋友都算認真有愛心呀! 其實湊都未算辛苦, 好慘係讀書呀! 佢自動自覺就話咋. 如果係個大仔上咗小一先, 我諗我都未必會生第三個呀!

大宅

星期六&日我都係最辛苦, 因為媽咪休息呀 !
我大果2個係3歲10個月同1歲4個月,真係人都顛呀!我地都好耐冇去街, 最多都係去吓樓下公園or商場, 仲要安排佢地上吓課外活動/playgroup, 2公婆加個廢柴工人都好le hair! :-(

大宅

mermaidmom

嘩....你3個都好細喎! 你果然有勇氣呀! 我大仔6歲, 二女3歲 細仔4個月, 我都覺得辛苦更何況你吖! 第日教讀書就仲慘. 不過可能係我大仔比較差啫! 但有時又真係好開心的嘅!

首頁

尾頁

跳至