在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

4X歲 有冇機會考CA?
JM們, 你地年紀好年輕嗎?

男爵府

回覆:有無做緊政府工既jm

好想resign ,之後投訴上司,其實有証據佢做錯野同無做野,仲有對我既唔公平事…

如果resign 後寫信俾佢上司同人事部投訴,受唔受理?但佢有我既p file, 係咪有我地址?c6話驚有危險喎…

公爵府

引用:好想resign+,之後投訴上司,其實有証據佢做

原帖由 lin801 於 14-07-20 發表
好想resign ,之後投訴上司,其實有証據佢做錯野同無做野,仲有對我既唔公平事…

如果resign 後寫信俾佢上 ...
我依家先見到呢個post

我係新制公務員,未p,日日同老細大鬥法,但係唔會硬碰硬,只會詐癲扮儍。

我開始時都好鬼憎啲舊制,依家心態轉變左,日子都好過啲

jm我係你嘅話如果決定resign就費時嘥精神嘥時間去搞舊老細,除非係刑事否則都幾難投訴成立

珍珠宮

引用:你地覺唔覺政府既人工差別可以好大?低級既

原帖由 lin801 於 14-06-23 發表
你地覺唔覺政府既人工差別可以好大?低級既point 可以好低?但高級既可以好高?而且福利可以差好遠?

...
完全同意,但工作量不會減少

男爵府

引用:Quote:原帖由+lin801+於+14-07-20+發表好想

原帖由 yipsiumee 於 14-07-20 發表
我依家先見到呢個post

我係新制公務員,未p,日日同老細大鬥法,但係唔會硬碰硬,只會詐癲扮儍。
點詐傻?

我只想俾佢老細知佢啲野,全同工作有關,佢就下下針對我,但佢做啲野就逃之夭夭?!我有晒email copy, 我知唔會炒佢,但至少俾佢老細知佢啲劣行,收warning 同整花report, 佢郁啲都用probation同report 要脅我架啦

公爵府

引用:Quote:原帖由+yipsiumee+於+14-07-20+發表

原帖由 lin801 於 14-07-20 發表
點詐傻?

我只想俾佢老細知佢啲野,全同工作有關,佢就下下針對我,但佢做啲野就逃之夭夭?!我有晒email ...
送你4個字:官官相衛

你所講嘅係咪涉及刑事?係就去告發佢,否則勸你慳番啖氣

大宅

有冇jm喺edb 做?
自己依家教書,pt 33, contract。
轉做AEO好唔好?個pt 跌到得21。
係唔係真係時間穩定,容易請假,方便照顧屋企?

伯爵府

lin801 發表於 14-7-20 09:47

如果resign 後寫信俾佢上 ...

講個真實案例你聽, 好多年前有個新 AO, 每晚都做到九點幾十點, 仲要做埋好多應該係佢上司做的事, 例如星期六出席公開活動等等. 可惜, 佢的上司冇因為咁而對佢好啲, 相反仲寫得佢的 REPORT 好差吓, 個 AO 試過同佢理論, 但最後都冇用, 個新 AO 就係咁過唔到試用期要自動辭職. 後來同事間開始有風傳出嚟, 原來個 AO 的前上司同而家的上司係老死, 而個前上司都係寫得個 AO 唔好的. 個 AO 係咪真係唔掂我唔識評, 或者真係唔夠 TOUGH 啩, 不過要佢做咁多自己的份內事後仲要寫衰人, 我就同情個 AO 多啲.

戲肉嚟喇, 個 AO 在離開前一早部署好晒, 先收集好晒証據, 在正式離職後, 將上司的罪行, 去信當區全體區議員, 信內的罪證包括, 有邊啲理應係由上司出席的活動, 最後由 AO 頂上, 但上司並非休假中喎, 仲有上司要司機送埋佢老婆返工放工, 經常冇請假個唔返工等等. 同時告密兼投訴信都送交總部, 我唔記得有冇送埋上詮敍科了, 但個回覆 AO 就不满意. 最後個AO 去申訴專員公署投訴, 最後結果係個上司即時停職, 呢單新聞最後係上報了的, 不過都係啲八啩報多, 例如生困方向報呢啲.而呢位上司位都唔低級架, 係 D2 嚟架.

zaba    發表於 14-7-21 13:15

男爵府

引用:Quote:lin801+發表於+14-7-20+09:47+好想re

原帖由 chanwendy 於 14-07-21 發表
點解ao 做咁多野都寫衰佢份report? 怕佢叻過自己?

伯爵府

lin801 發表於 14-7-21 14:45
點解ao 做咁多野都寫衰佢份report? 怕佢叻過自己?
個 ao 本身又真係幾林善的, 個上司又衰, 就係捉住佢未過試用期, 唔敢 say no, 咪自己唔想做的嘢就叫晒佢做囉. 但又另一邊廂, 個 ao 本身又可能多多少少真係唔適合做 ao, 好多同事私下評佢啱做 eo 多啲. 但唔會有人自動降格做 eo 架嘛, 只有調轉 eo 考到 ao 的. 加上個上司老死正正就係呢個 ao 的前上司, 所以兩個上司之間係有互通消息的, 我亦唔排除佢真係得罪佢前上司得好緊要, 佢前上司係咁落藥, 想個老死寫死佢都唔出奇.

伯爵府

回覆 chanwendy 的帖子

AO 真係唔係一般人做. 除左叻, 仲要夠硬淨, 唔容易呢.

男爵府

引用:Quote:lin801+發表於+14-7-21+14:45+點解ao

原帖由 chanwendy 於 14-07-21 發表
個 ao 本身又真係幾林善的, 個上司又衰, 就係捉住佢未過試用期, 唔敢 say no, 咪自己唔想做的嘢就叫晒佢做 ...
以為正苦世界單純啲k, 大家無利害沖突,點知啲人咁衰咁陰毒

zaba  就係政府先難頂. 呢份係我第四份工, 可能我黑仔, 人事最難頂呢份   發表於 14-7-22 18:08
wcpcelia    發表於 14-7-22 10:24

大宅

BK Milk勳章

09bobo 發表於 14-7-21 00:18
有冇jm喺edb 做?
自己依家教書,pt 33, contract。
轉做AEO好唔好?個pt 跌到得21。
如果我拿GM max 我一定唔會減人工做AEO(A),一定會後悔的。

大宅

回覆 yipsiumee 的帖子

我都認同"官官相衛"...以我o地呢啲低級人士, 邊有得同佢o地鬥
唯一可以做的, 就係忍, 再入紙申請調走 & 同時快d考其他post走...
再唔係就resign走人, 一走了之.............

大宅

我都係做政府CA, 今年9月就一年喇,仲有2年先過p, .好漫長呀又出唔到back pay...

侯爵府

引用:回覆+yipsiumee+的帖子我都認同"官官相衛".

原帖由 katkat20130720 於 14-07-22 發表
回覆 yipsiumee 的帖子

我都認同"官官相衛"...以我o地呢啲低級人士, 邊有得同佢o地鬥
agree

低級無人會理架,正苦階級觀念好重

侯爵府

引用:回覆+chanwendy+的帖子AO+真係唔係一般人做

原帖由 zaba 於 14-07-22 發表
回覆 chanwendy 的帖子

AO 真係唔係一般人做. 除左叻, 仲要夠硬淨, 唔容易呢.
ao 即係咩位?

侯爵府

引用:我都係做政府CA,+今年9月就一年喇,仲有2年

原帖由 BB女樂樂 於 14-07-22 發表
我都係做政府CA, 今年9月就一年喇,仲有2年先過p, .好漫長呀又出唔到back pay...

...
你個位點呀?

侯爵府

你地入左正苦後身體同情緒點呀?我覺得差左,都唔想做了。

正苦啲同事就叫我繼續做捱埋p, 就可申請調。但家人,朋友,醫生就叫我唔好做。

好煩

大宅

引用:Quote:原帖由 zaba 於 14-07-22 發表回覆 c

原帖由 CSS701 於 14-07-22 發表
ao 即係咩位?
政務主任

首頁

尾頁

跳至