母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

*分享* 雖然飲乜食乜都冇效,但最終都可已全人奶

生哥哥時咩都唔識,只係知道BB不停喊,唔夠食,群眾壓力之下,只有按照4個鐘一餐,每餐先埋身15分鐘,跟住就食3至4安奶粉.日日都係咁,仲有一開頭冇預備泵,到上奶時BB又入了院照黃,臨急臨忙買了pigeon泵,不得了,隻手痛到寧願谷.於是又即刻買mede|a電泵,總算泵到了,不過因為跟時間餵,奶量始終唔夠,無論飲魚湯或奶都冇效!到2個月返工就只係早晚做甜品,6個月就自動少到唔餵了.其實真係有D失望,覺得自己咁都餵唔到BB,又唔憤氣,仲要比老公睇死平胸會唔夠奶!

到笫二胎都時我又諗住要努力,今次因為睇多了BK,又有健康院一對一的教導,終於都可以99%全人奶,而家BB 8個半月大,只係買過一罐900g同2罐400g奶粉,大部份都係頭果2個月食,之後都係全人奶,我自己就覺得有以下經驗:

背景
1.我本身係唔多奶
2.飲乜食乜都冇用
3.開刀生,冇即時餵,第2日先開始餵.醫院其間只有定時餵,每日3至4次

失敗主因
1.定時餵,餵得唔密,而唔係肚餓就餵
2.BB個咀食得唔好,而我又冇改正
3.唔識清空個胸

成功原因
1.尋求健康院單對單協助,知道BB個咀點叫最好
2.盡量餵次數多
3.個胸一定要清,無論係BB啜清又或者係泵清
4.清了之後再繼續啜或泵多5至10分鐘到一定要有第二次反射(好重要)
5.我上得最好時係因為1個鐘頭餵一次埋身,連續14日
6.唔好比自己太忙,太大壓力,否則本末倒置

最後祝各位媽咪奶到功成,BB健康活潑!
該用戶已被刪除

Re: *分享* 雖然飲乜食乜都冇效,但最終都可已全人奶

大宅

囡囡引你為傲!
兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。詩 127:3教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。箴 22:6

大宅

working hard is the life to BF

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

thanks for your sharing!

I dont have a supportive family too.. every single person told me to give up :-(
and sometimes, too busy on looking after the bb.

複式洋房

you are a great mommy~~

複式洋房

babycookie

多謝你既分享,以下問題想請教:
1.你所指既'清',係每次清一邊,抑或清晒兩邊呀?
2.你用全人奶,初時係咪埋身架?幾時開始俾bb學用奶樽?
3.請問用咩奶樽好(即係bb肯用/識用,又唔會混淆)
唔該晒!!

大宅

babycookie:

我現在好似經歷緊你第一個BB咁 (我B3周大),我的"背景" 都有些似你。但我還有另一個難題,就是BB只肯吃我一邊的奶!(另一邊多方嚐試都不成功,現在造奶量都明顯不及常吃的一邊了)
雖然我上齊健康院的講座和workshop,又有多次在醫院(產後房)和健康院一對一的指導(姑娘和醫生都給予很多時間來教)但BB本身個咀真係食得唔好,我自己奶又不算多,BB好心急,一開始就猛食,但食食下因為自己啜得唔好(我要不停拔出讓佢再含過,但每一開始啜佢又慢慢變返奶粉咀),媽媽出奶又慢,佢就無心機啜,索性瞓覺或早早收工,佢而家每次越吃越短時間。我的對策也是補奶粉(但就不補太多)。
但而家情況真係好忙: 每次餵奶要讓BB埋身啜(很糾纏)、然後又要餵奶粉,之後又要泵奶(因我要keep住奶量)。
近兩天已開始想轉做全泵加奶粉......

大宅

babycookie
你真係好叻叻,不單可以從失敗中汲取教訓,踏上成功之路,仲將經驗向他人分享,多謝晒呀

複式洋房

多謝你的分享!
祝你長餵長有,多奶多到大細B都一齊食mama奶!!
樂樂B係06年5月尾出世。 :-)[img][url=http://www.babyhome.com.tw/bb/173039[/img]]入嚟睇吓我啦![/url]

大宅

我想問物野係第二次"反射"?

成功原因
1.尋求健康院單對單協助,知道BB個咀點叫最好
2.盡量餵次數多
3.個胸一定要清,無論係BB啜清又或者係泵清
4.清了之後再繼續啜或泵多5至10分鐘到一定要有第二次反射(好重要)
5.我上得最好時係因為1個鐘頭餵一次埋身,連續14日
6.唔好比自己太忙,太大壓力,否則本末倒置
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

複式洋房

i also want to know why "4. 清了之後再繼續啜或泵多5至10分鐘到一定要有第二次反射(好重要)" is so important?

別墅

係咪有第二次反射就可停止泵?

複式洋房

各位媽咪,唔好意思,上星期OT到奶量都跌埋,冇上BK,所以咁耐冇答你地.

fifi_chan:
1. 要每次泵清兩邊架!最緊要係清,key point黎架
2.我全人奶時已經係返了工,即兩個月了.最上得快都係1個鐘頭泵/啜清一次,成日一共餵12至16次!
3.我個BB係用NUK,唔係食得咁好,細D果時成日唔肯食奶樽,到6個月出牙咬我我頂唔順轉了全泵,佢迫於無奈終於似返個正常BB用奶樽,食得OK啦

納奧美:
我個BB都係食得唔好,我又出得唔好.到而家都有時要泵足1個鐘,好似唔夠時間陪亞B咁.你可以試下邊餵邊泵,會出得好D,快D又清D,仲可以抱返BB!我有一排都係邊餵邊泵,慳返唔少時間!

Eclipse_2006,BooBooMa,carlyli,
當你第一次泵到冇奶出,再泵多5至10分鐘,或者等一等再泵,就會再出多一轉奶(可能係半安左右),咁樣一來會多D奶,二來會真係泵到清曬,個腦知BB唔夠食,就會造多D奶.慢慢會多.仲有如果我知道自己每3個鐘可以泵到3安半,咁又如果我有一次差D先到3安,我會繼續泵到有3安為止.總之記住,係可以出多一轉奶的!係比個腦知道要多D奶!

希望幫到你地啦!加油!

大宅

babycookie,

多謝你o既分享, 你真係好叻!!

我想請問一下, 如果我每次餵完 bb 埋身食奶後, 再泵清奶, 只係出得 1 or 2 oc., 咁泵出o黎o既奶, 可否儲埋一齊, 放落雪櫃呢? 又可否做後備奶, 留比 b b 食呢?

複式洋房

ZZZ,
可以架,我通常分由得D奶奶係唔同樽到雪到一樣凍,之後同1日的倒埋一齊到需要的份量,由開始泵第1樽計48小時食完囉!

大宅

babycookie,

明白, 唔o該晒!!

複式洋房

魔鬼天使 :
D奶奶要坐暖架!我覺得暖奶器係必須品!

男爵府

babycookie,

你好叻呀!!
我好同意一定要泵清, 我都係用呢個方法, 所以生完之後d奶量係慢慢升. 不過依家我已改做一日泵兩次, 兼且m黎完, d奶量少左好多, 要2至3日補一次奶粉了.

男爵府

我都係平, 奶量少,由出生到現在差不多五個月,之前全人奶或+奶粉,到近兩星期全人奶, 希望一路都可以全人奶, 奶量都唔係咁多,阿囡有時一日可以吃20安由早到晚八點, 而每日最多都係泵到15安,我都會點都要泵到4安, 有兩次反射+手劑. 之前試過三次反射,就會有7安,但只是出現三次吧了!

但阿囡好似唔夠磅, 都不大信心,但其它媽咪猛鼓勵我話一定夠.叫我比啲信心自已.

係呢我想問吓?我個囡通常八點至九點食咗一餐後,到我瞓時約十一點,佢好似佢食極都唔夠,要啜到瞓為止,有時可以係一或兩點.跟住四點又要食又會食到五點.我是否要忍心由得佢哭,或拍吓佢安撫佢都唔應該比佢咁啜法.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊