意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 5|主題: 84837

跳至
我想轉餵奶粉~~但好有罪惡感....

別墅

國民生產總值:766

我想轉餵奶粉~~但好有罪惡感....

我開始想幫bb轉餵奶粉了,因媽咪佢地成日話我食d野無營養,每日我都係叫外賣或食麵..得自己一個照顧bb,根本無時間煮飯..再加上我無咩奶水咁..搞到bb成日都好似好肚餓咁..再加上佢地個個既軍炸..成日話我餵人奶搞到bb退唔到黃.無營養..由話餵過就得..都兩個月了..令我個心好動搖.. :-(
http://hk.myblog.yahoo.com/jennywai522

男爵府

國民生產總值:5327

Re: 我想轉餵奶粉~~但好有罪惡感....

我個仔半個月o個時已經開始聽呢d說話喇,點會唔夠營養丫,人奶係最好架,我只不過係搵唔到一個好方法搞醒亞仔所以先泵出來,雖然依家6餐得一兩餐係人奶,但至少我都有俾人奶佢食,我99仲叫我好停喇,因為我要補wor,如果我可以再餵落去,我令願唔補身,清清地就算~

別墅

國民生產總值:569

其實飲奶粉都ok,飲人奶perfect d 咁啫.
至於其他人講野千其唔好理,餵到兩個月己好好,我都仲未成功全人奶.如果問題解決到,堅持係好事
你可以一次過買幾日餸,等老公返至煮,煮多d留第二日lunch翻熱食,餸菜全部蒸or烚,得嗎?我第一胎時就係咁一個人照顧自己.
該用戶已被刪除

大宅

國民生產總值:2082

係呀, 佢地真係個個中晒奶粉毒. 如果佢地再講人奶冇營養. 你話俾佢地聽,奶粉極其量得100年歷史(查實都冇), 咁100年前既人唔飲人奶食乜野大?係咪全部營養不良而死?

我最初幾個月都係一個人自己湊b. 我嗰陣一次過買幾日菜, 一次過洗晒d菜再分保鮮袋入住, 放入雪櫃. 肉又係分開幾份放入冰格. 其實煮飯可以好簡單, 蒸肉餅/魚/水旦, 烚/少菜, 冇時間煲湯都可以開罐粟米湯都得. 時間多d咪蕃茄/x瓜少肉片. 我都係第二日下午食隔夜餸. 煮飯唔係一定一次過煮, 我通常朝頭早阿女一瞓覺我就洗吓菜, 醃吓肉, 分開幾次幾次預備d野, 之後傍晚先煮, 咁就時間彈性d. 如果再冇時間, 你咪煮碟頭飯囉. 你可以醃左d肉, 等飯煲出蒸氣嗰陣倒落飯面一齊煲, 之後烚碟菜咪又一餐.
反而做家務我就冇乜時間做, 都係等老公返黎做.
難得餵到人奶, 千祈唔好輕易放棄, 放棄左就好難想餵番. 加油!可以俾bb到最好既, 就俾最好既!
兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。詩 127:3教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。箴 22:6

男爵府

國民生產總值:5327

你係埋身餵定泵出來呀,如果埋身餵有困難可以泵出來丫,我都泵來,少係少d,都好過冇丫~唔好放棄呀

侯爵府

國民生產總值:21276

點會冇營養呢~?人奶係bb最好既食物黎架喎!
放棄餵人奶與否,其實都係心態上既問題,
似乎您都係俾您d 家人講到投晒降啦~~
心態上你都相信左佢地講既野...所以下意識都會認為自己真係唔得,做唔到,唔可以...etc...

以前...我聴產前講座@母乳餵哺,d 姑娘話餵人奶要有"三個心"---決心,信心,恆心!
果時我都只係聴,冇乜共鳴,但當bb出世,我既體會就真係深刻左好多~
亞b出世第二日開始黃,第三日就轉左去兒科,
我為左想等埋佢一齊出院,
同埋可以每個餵奶時間都可以埋身餵佢,
於是求姑娘俾我住多日,諗住第二日可以同亞b 一齊出院啦,點知佢反彈喎,又要住多兩日,我迫不得己自己出院,
之後果兩日每一個餵奶時間都返e 院餵佢同pump奶,
終於亞b 出院,
之後就係我上奶好慢好慢,加上之前勞碌冇乜點抖過,
個人又緊張,又有少少產後情緒,又食唔到野,成日喊....
d 奶真係越黎越少,個胸一d 都唔谷,諗住餵一邊,
pump一邊,但pump都pump唔到2 安,亞b 係咁喊,
我果時真係差d 產後抑鬱,老公同亞媽見我情況咁差,
自己又補唔到,都驚我唔知會點...勸我唔好餵...
我望住亞b 啜我乳房啜得好忟憎,又係咁喊,
我都有一刻想過放棄,
我一路餵一路喊,同我老公講我唔甘心,我唔信我餵唔到,
跟住用盡所有增奶量既方法,慢慢試,慢慢試....
而家我亞b就黎九個月啦...

所以我覺得,信心,決心,恆心..都係好取決於自己既心態,
我得您都一定得架,
自己捱一年半載.bb一世都受用,
您己經成功左一部份架啦,
加油呀
愛是恆久忍耐......

別墅

新紮媽媽:
你幾耐上到足夠奶呢?我已一個月了, 泵出來只有一安士多.

大宅

國民生產總值:1072

又一班無知既人話我地o的母乳有問題, 你叫佢地睜大對"c"眼睇下所有奶粉罐上的"警告"字句. 如果佢地唔識字, 你同佢地講, 牛奶比牛bb飲, 羊奶比羊bb飲, 人奶比人bb飲, 如果牛奶o甘好, 你叫隻牛生個仔比你傳宗接代.

我大仔(6 years, 佢bb時都係食人奶, 早差一個月, 出世5lbs未到)而家係全班最高o個個(好好肉地嫁, 又實淨), 細囡8month, touch wood 講句, 囡囡未病過. 好鬼q, 好活潑. 邊個話人奶無營養嫁.

bb大小真係天生嫁, 佢唔會因為食o左奶粉由中碼變大碼b. 所以d人講野你真係唔好信.

人奶bb係世界上最幸福既bb

侯爵府

carlyli 寫道:
新紮媽媽:
你幾耐上到足夠奶呢?我已一個月了, 泵出來只有一安士多.

我成三個禮拜左右先上晒奶呀~~~
您有冇埋身餵呀~~?
埋身餵真係會剌激到佢上奶快d 架...
我果時見pump都係得咁少...就索性唔理自己有幾多奶,
總之亞b一哭我就埋身俾佢啜,啜到佢唔啜我就抖下,
佢一喊咩,又啜....果時我真係全天候餵奶...
大概一日餵12-13次..
但其實我係唔知佢實際係食左幾多安既..
但唔緊要...睇bb片片,
如果一日有5-6張墬手既片,咁就ok 架拉(健康院姑娘教)!

我諗我係乳腺唔係好發達果隻,
因我就算上晒奶,到一路餵全人奶,我都好少會谷奶既,
有d人一餐餵遲一陣就谷到成張乳墊都濕晒,
我從來都唔使旨意會係咁....
頂盡4-5個鐘唔先會谷~~
哈哈...其實有時我都會諗真係好神奇....
唔知點解我咁少奶都會餵到亞b 全人奶,
當然...其實我明白只要bb夠就得啦,

您不如試下通草煲魚湯丫~~都ok 架
仲有一定要飲多d 水呀~~

記得淡豆豉,肝臟,麥精,乳鴿,韮菜等係收奶架,千其唔好食~~

侯爵府

Kristy555 寫道:
又一班無知既人話我地o的母乳有問題, 你叫佢地睜大對"c"眼睇下所有奶粉罐上的"警告"字句. 如果佢地唔識字, 你同佢地講, 牛奶比牛bb飲, 羊奶比羊bb飲, 人奶比人bb飲, 如果牛奶o甘好, 你叫隻牛生個仔比你傳宗接代.

講得好~~
拍案叫絕~~

伯爵府

國民生產總值:18291

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

老公成日出trip,好多時得自己湊,我都係自己煮飯煲魚湯,bb一

大宅

國民生產總值:3728

鼓勵你餵的說話不說了,很多奶媽都講左。
真的,隨你的心而行,如果不甘心,就餵下去,補下奶粉先,休息,是為了走更長的路。累了,辛苦了,應該要休息一下。身心都健康,你比得開心,小b才吃得開心,呢條路才能繼續。

不要盲目相信人奶的好,你要睇多些資料,參考多些,明白多些,知自己要的是什麼,你要從自己著手,知道人奶的好,甘你就會堅持得更好了。

如果只係別人的閒言,你不聽,沒有人能強迫你,呢度好多奶媽失聰左好耐(不過,係局部性)

如果係不夠奶的問題,隨時問,大把人答。

想走這條無間度,就走啦,愈走愈想三年又三年......

大宅

國民生產總值:1072

真係好唔低得d人成日講到我地d人奶ma ma想害死個bb
o甘, 講真, 唔通真係有自唔在攞苦黎申咩, 日日o甘多野做, 又要抽時間去pump奶(我是全pump形ma ma), 有時bb好夜訓, 我都要pump完至可以訓. 我62初初唔建議我喂, 我一句得埋去話, 唔比人奶bb食, 唔通比d c佢食呀

其實, 餵人奶呢家野已經係"文明人"會做既事.

外國人已經有好大部份既人係飲人奶嫁喇.

唔餵人奶有千萬個理由
餵人奶都有千萬個籍口
睇人選邊樣.

由 新紮媽媽 於 2007-04-20 02:39:59

講得好~~
拍案叫絕~~

別墅

新紮媽媽:

多謝你,我乜都試過,只淨未試過24小時人奶,點都會補兩至三次奶粉,因為夜晚無得瞓,我頂唔住,加上有時bb飲左一陣人奶就大喊,堅持唔飲人奶,要樽(因我是開刀生,一早就食左樽).我而家就夜晚補一至兩次,日間埋到身就餵,唔肯就補奶粉,自己再pump出來,希望捱多一個月會上到奶,我識一個媽咪三個月至上晒奶,所以我會再努力

版主

國民生產總值:15824

2018勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

carlyli,

我又來鼓勵你! 願你盡力做你想做的母親角色.

由我開始跟人分享和交流母乳餵哺的6年裡, 見了不少遭長輩或家人反對下, 仍是堅持給寶寶母乳餵哺的母親, 她們都因著寶寶的身心健康發展而贏回支持和讚賞!

最近, 又接觸幾位一直遭長輩和丈夫不支持的母乳媽媽, 他們家人因為看過4月9日的鏗鏘集節目, 態度轉變. 那守得雲開的心情, 再加上不再在阻力下哺育寶寶, 心境愉悅, 奶量改善, 餵得輕鬆, 寶寶和母親更開心, 家庭也和諧多了.

有了這個節目, 人吃母乳的權利, 可以大大被維護. 父母是最關鍵地讓子女得到最天然的育養糧食. 母乳媽媽的路易走多了.

你和家人有看過嗎? 一起參考吧, 也許有好的轉變.

http://www.rthk.org.hk/asx/rthk/tv/hkcc/20070409.asx

https://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?viewmode=flat&order=0&topic_id=955059&forum=35&post_id=&refresh=%ABe%A9%B9

https://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?viewmode=flat&order=0&topic_id=951984&forum=35&post_id=16166554&refresh=%ABe%A9%B9

在飲食方面, 大家都有給你建議, 你加油啊.

我有另一建議, 吃足夠的飯量, 是最簡單的吸收足夠的製造體力的營養. 在白米中添加紅米, 營養更豐富. 衛生署建議的營養飲食是321, 3份米飯, 2份蔬菜, 1份肉類. 可以想像到飯是多重要. 而母乳媽媽需要更多加路里, 所以每餐吃到2碗多飯、1.33碗蔬菜、0.66碗肉類是最基本的.

猶記得自己在寶寶初生期, 雪櫃總有一包包的急凍青豆、急凍粟米、自製急凍紅蘿蔔和刀豆, 寶寶睡了就洗菜, 準備一碟待煮的什菜肉或魚柳, 在飯煲內放好待煮的米. 開煮時, 就只是把碟"送"放進煲裡. 然後滾菜, 有時再蒸個水蛋, 或開鑊炒任何配搭的蛋. 凡是煲湯的湯渣也來當"送". 如是者, 就在煮得簡單, 吃得營養的大前題下, 度過全職母乳媽媽的年半生活. 其後上班的日子, 我們兩夫婦都好享受簡單的入廚方式.

加油啊!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

男爵府

國民生產總值:7768

Hi carlyli:

我也來為您打打氣啊!

母親的愛能排除困難, 為BB勇往直前. 加油啊!

Hi Glad:

您的分享 & 建議真細心, 我無須補充了!

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

別墅

國民生產總值:766

thx~~
我老公每日都加班到12點先收工..好難再叫佢幫我做家務..
我是全天侯埋身餵的...個半鐘阿b就要食奶..都唔明食咁密都無咩奶水..前兩日問醫生..醫生叫我補奶.話佢唔夠飽..咁係夜晚我就補奶比bb飲..飲成5安奶咁多...跟住佢就好好訓..而我成晚無餵人奶..早上都係無咩谷奶現象..最可笑係..bb食過幾次奶粉之後..佢每次飲番人奶都會全數獲利回吐..我以為一次半次係咁..點知昨晚開始次次飲人奶都嘔番晒出黎..仲一路食..一路好發脾氣咁..又食食下喊..佢會唔會愛上咗飲奶粉呢? :-(
http://hk.myblog.yahoo.com/jennywai522

大宅

國民生產總值:3728

你的心情好正常,生完,亞b又係咪都喊,有少少抑鬱,我都懷疑自己夠唔夠奶,因為亞仔都係2小時一次,每次45分鐘,真係人都顛。
不過,慶幸的,是個時我咩都無稔,只係信,信我的奶,信亞仔愛我的奶。另外,我家沒奶粉,所以我狠狠地比。

有時你的奶太快,巨食唔切會喊。
巨無安全感,會喊。
巨尿尿,都會喊。
巨想你抱下,又喊。

我稔,你可以試下我以前的方法,
不要事事向自己的奶懷疑先,巨唔喊,你係咪應該仲驚。
所以,個時,我面目唔見得人,都唔理,盡情餵就算。甘就過左啦。

仲有,小朋友會哭百羅的,即是某些時間成日不知為咩而哭,可能肚風,你幫巨掃多些,可能又好些。總之,比耐性,不要懷疑,ok的了。

侯爵府

carlyli 寫道:
新紮媽媽:

多謝你,我乜都試過,只淨未試過24小時人奶,點都會補兩至三次奶粉,因為夜晚無得瞓,我頂唔住,加上有時bb飲左一陣人奶就大喊,堅持唔飲人奶,要樽(因我是開刀生,一早就食左樽).我而家就夜晚補一至兩次,日間埋到身就餵,唔肯就補奶粉,自己再pump出來,希望捱多一個月會上到奶,我識一個媽咪三個月至上晒奶,所以我會再努力

好開心聴到您既堅持~~~加油呀~~~全pump型既奶媽大有人在,放心啦...咁多人得您都得架~~~有咩唔明就即管問啦~~~

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.