嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

BB耳仔發炎,好擔心!

我BB只得六個月,耳仔唔知
:-) :-)

別墅

精緻種植勳章

Re: BB耳仔發炎,好擔心!

你bb係咪中耳炎呀? 你一定要比佢食哂成個療程呀, 唔好停呀,食完返去比醫生睇下, 未好就要再食, 我bb食足3個療程共21日.
如果係中耳炎,反而滴藥, 我睇果個醫生話作用不大, 只係比bb隻仔舒服d, 對病無什麼幫助, 而且醫生話佢大個左之後會比正常人容易暈  :-(

男爵府

why would bb get 中耳炎???

男爵府

elaine808e

点解容易暈呀 我个仔現在中耳炎緊,食到第十日嘞,還未可以停 :-( :-(
想問你个仔之前中耳炎有冇睇倒好似一粒嘢腫左喺側邊(類似生瘡)和發燒左幾多日呀

別墅

精緻種植勳章

我亞b係二隻耳中耳炎, 燒左3日, 我記得醫生話係耳仔耳膜入面積膿,所以只係把發炎細菌醫好, 而入面積左係度既野係無辦法係外面清除, 除非好嚴重要放膿, 但放左膿唔係等於唔番發, 加上有個洞要等埋口, 其間仲會引起其他問題, 所以一般就等佢大個左自己吸收返, 但唔係佰份佰咯, 由於積膿所以影響平衡能力容易d見暈,想嘔, 醫生話bb仲細唔會出現見暈,想嘔, 要到佢大個左先會有呢d情況.(視乎d耳膜入面積果d既仲有幾多).

仲話原因係多數係bb嘔奶時有d奶係食道上左去, 或者係沖涼入左水係耳仔出細菌而入左耳膜內, 仲叫我總之一見bb成日拍隻耳或個頭時就加多留意, 因為一有中耳就會好大機會返發 :-(

p.S 中耳炎係我地肉眼看唔到架,所以我先擔心

男爵府

elaine808e,

how did you find out your BB got 中耳炎 in the first place ar???

民房

my bb also has the ear infection, i don't want to give the anti-biotic too, but i am giving her anti-biotic now because : -

my friend's daughter (she is now 9 years old) got the ear infection when she's 2 years of ages. her Dr gave her anti-biotic too late and cos her has the hearing problem now.

so i say give anti-biotic now, just in case it got worst. but has to give bb lots of water to drink.

別墅

精緻種植勳章

發燒時去政府睇唔出,只比退燒藥, 成二日都唔退, 所以唔放心帶佢去私家, 我睇果個醫生係朋友介紹既, 佢好好人, 好pro架~, 又平. 加上佢鐘意去講課多過收錢果種醫生

我一帶小b入去講唔退燒, 佢就話幾個月大既BB通常遲遲唔退燒大多都係中耳炎同玫瑰疹, 跟住佢呢頭仲講緊就照耳話二隻耳紅哂發炎.一針見血講病因,唔似d醫生估估下咁診証,徙錢徙時間.

所以不得不讚呢個醫生,因為我b食完一個療程, 佢就叫我帶b落去比佢免費睇下, 如果未得就要再食, 食到好哂先可以停),同時間我又帶佢睇公立,睇下呢個醫生有無呃我咯,最後當然知佢係信得過喇  衰既就係佢去講課多過係診所

洋房

係邊個醫生,可唔可以介紹?
:-) :-)

別墅

精緻種植勳章

佢叫 高耀森醫生,診所係觀塘樂華村架, 你可以係yahoo 搜索佢個名, 你就會知佢係什麼人

男爵府

我個女都係中耳炎, 仲要係一隻耳仔個耳膜穿咗流膿先知........
因為佢一路微燒, 無留意.......最衰我啦!! 睇了一次醫生, 見佢仲係微燒, 99-100, 咁我就隔了兩日同佢去睇咗中醫......退了藥, 但跟住就流膿............

跟住都係睇普通醫生, 開了兩天抗生素覆診, 覆診佢比唔到答案我, 我好擔心, 佢只開多五天抗生素, 話再覆診........

咁我帶了佢去仁安, 入院睇耳鼻喉, 洗埋耳
醫生話佢左耳巳有積水, 右耳耳膜現在看不到破口, 可能生返埋, 亦可能細到睇唔到!! 穿就一定穿過, 否則唔會流膿 !! 耳膜附近還因為發炎有肉芽!!

個女食了六日藥.....但今日無端端又有D扭計, 體溫又偏高99度, 但一會兒又退了!! 佢仲係成日頭ling ling, 搞耳仔.......都唔知要幾內先好返!!
可能早兩日食藥食得唔, 流晒出來!! 今晚好D, 只流少少!! BB好難餵藥...........真係好擔心!!

別墅

精緻種植勳章

hinhei ~

即係隻抗生素唔得呀,你快d快d叫醫生同你轉藥喇, 
耳仔真係可大可少架∼∼ 

餵藥方面就試下用針筒在佢口角邊沿著

首頁

尾頁

跳至