母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆:邊人 的帖子

我仔出世到11個月仲係甘,要綴住訓,訓5分鐘又醒。佢夜晚連續訓超過5個鐘唔醒我都自己會醒

別墅

引用:日頭自己瞓,+晚上啜睡的,+唔想但佢唔願瞓,+

原帖由 UHC 於 13-11-28 發表
日頭自己瞓, 晚上啜睡的, 唔想但佢唔願瞓, 我仲眼瞓過佢
me too
頂左兩星期,今日我終於病左。

別墅

認識瑞士牛牛第二回

X3 都頂唔住病了/.\

別墅

引用:我女一出世就自己係床訓.+兩個都係,+一開始

原帖由 於 13-11-27 發表
我女一出世就自己係床訓. 兩個都係, 一開始就係咁, 佢會覺得床仔好安全. 戒左夜奶之後(個半月左右)唔會半夜 ...
咁點樣戒 俾阿b用奶咀到幾大?出左牙點算?我阿b都係會半夜醒要奶咀...但我驚到出牙唔知點算 因為醫生話到出牙就要戒 因為對牙床唔好

複式洋房

回覆:各位奶媽,你哋BB是抱睡、奶睡還是自己床上睡呢?

我個B都係噤
今日試用奶咀

別墅

引用:X3+都頂唔住病了/.\

原帖由 aesoph98 於 13-11-29 發表
X3 都頂唔住病了/.
我寧願啜住訓,好過冇得訓。不過一齊訓危險,遲下又要train番佢自己訓床仔。

別墅

認識瑞士牛牛第二回

回覆 angrypig 的帖子

要呀.... 如果唔係大人冇休息, 都TAKE CARE 唔到小朋友

別墅

引用:回覆+angrypig+的帖子要呀....++如果唔係大

原帖由 aesoph98 於 13-12-03 發表

要呀.... 如果唔係大人冇休息, 都TAKE CARE 唔到小朋友
我b已經兩個月大,早幾日番健康院同姑娘講呢個問題,佢話有需要咪俾佢啜下、抱下佢。
但書仔教人train佢要知時候訓架ma!
好迷惘。。。不過早排為左要佢自行入睡失敗,仲攪到個人好冇精神;宜家由佢啜、食夜奶,個人冇咁tense.
但都唔知點先岩。

別墅

認識瑞士牛牛第二回

係囉...... 個個講D野都唔同既, 有D就話抱到訓林小小先放低佢就好D...
有D又話由佢喊..... 但我有D覺得好似軟硬一齊會好D.... 有時抱一抱佢..... 始終BB冇乜安全感!
有時就抱到佢半醒半訓放佢自己訓, TUM下佢咁

侯爵府

親子王國15週年勳章

我未返工前BB都係要啜住瞓~~~後來因為排到嬰園, 就狠心預先係屋企練佢自己瞓~~~ 方法都係... "有佢喊"

不過又唔係完全唔理佢....如果佢喊得太癲都會呵下先, 再放返床, 有時佢狀態太差又會抱到佢瞓著~~~

返工後就日頭自己瞓 (放床仔有得佢自己瞓), 就算有時佢唔瞓, 無大喊都唔入去, 比佢自己一個係房一個鐘先去睇佢~~

其實我覺得係大大下會好啲, 佢大啲識自己玩, 而家半夜仲有夜奶, 唔係特登比佢啜住瞓, 但係我攰到一齊瞓著左

大宅

UHC 發表於 13-11-28 11:32
日頭自己瞓, 晚上啜睡的, 唔想但佢唔願瞓, 我仲眼瞓過佢
same here, 第二日仲要返工,有時真係無力再同佢摶鬥

大宅

angrypig 發表於 13-11-30 18:58
我寧願啜住訓,好過冇得訓。不過一齊訓危險,遲下又要train番佢自己訓床仔。

...
AGREE. 我俾佢啜住瞓著抱一陣再放落床,晚晚都搞好耐....

大宅

焦糖媽 發表於 13-12-6 11:26
我未返工前BB都係要啜住瞓~~~後來因為排到嬰園, 就狠心預先係屋企練佢自己瞓~~~ 方法都係... "有佢喊":igiv ...
我唔係好明呢,放佢床仔由得佢自己瞓? 因我都會熄剩一盞暗燈,放佢在床仔自己自娛,我坐在床唔理佢,但我個仔摸下呢樣嗰樣,企下、反下身、坐下,冇停,冇出聲,又冇扭,佢會自己瞓著的嗎?

侯爵府

親子王國15週年勳章

viffy 發表於 13-12-23 16:29
我唔係好明呢,放佢床仔由得佢自己瞓? 因我都會熄剩一盞暗燈,放佢在床仔自己自娛,我坐在床唔理佢,但我個 ...

我隻B未大到自己係床坐起身, 但佢就算扭瞓覺要抱, 喊耐左有時都會自己突然瞓著架~~~

我覺得如果想建立作息時間, 就算佢唔想瞓都有得佢係暗房唔同佢玩, 等佢知嗰個時間唔瞓都無人同佢玩囉~~~其實佢喊就仲好~~~有次放假我好攰想瞓下, 老公唔得閒, 佢放少少玩具係床仔比BB自己玩添~~~ 玩左個幾鐘, 無喊~~~ 乖起上黎都幾CUTIE架

複式洋房

回覆:焦糖媽 的帖子

你個bb幾大呀?你會俾咩玩具佢玩?

複式洋房

回覆:各位奶媽,你哋BB是抱睡、奶睡還是自己床上睡呢?

我阿B出世時差D缺氧,日日衰喊唔瞓,我同佢都瞓唔到。結果就聽助產士懷奶睡,頭三個月B仔太細,我是抱著他坐係床上睡,之後腰痛,頂唔住,就一齊瞓十奶睡。依家快一歳,要我陪瞓。希望佢大D可以自己瞓。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊