母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

好沮喪, 幫唔到人, 很苦惱!

自己成功餵了阿b一年之後,一直都好想幫到人點樣面對餵母乳既問題, 剛剛有個朋友上星期六生完都想試, 於是勇字行頭係咁幫佢, 佢頭4天都冇上奶, 所以補了奶粉, 點知第5天有的時候, bb有嚴重乳頭混淆, 唔肯吸啜, 之後仲塞左, 而家好痛, 唔單只想放棄, 用電泵都只係泵得2oz, 還有乳塞, 情緒很差, 唔知點幫佢, 佢個bb已經唔肯再食, 什至用手推開(才幾天人仔). 我已經有叫佢試熱呼及按摩, 但都係塞, 又頭痛......大家有冇其他辦法可以幫到佢呀......我有叫佢試下上黎大家互相支持下, 可惜佢唔識打中文....

別墅

Re: 好沮喪, 幫唔到人, 很苦惱!

bb有嚴重乳頭混淆其實都幾難攪
我阿女未試過 所以我都唔知點幫佢
可以既話最好去健康院搵人奶姑娘幫忙

至於乳房塞既問題
因為電泵有d位會泵唔到 而且有d電泵唔係太泵到奶
所以先唔好儲奶住 想辦法通左佢最重要
最好沖涼時 用熱少少既水邊按摩乳房
再忍痛用手吱d奶出黎
至於點用手吱 你要教下你朋友了
因為很難用文字講
再唔係就叫你朋友個老公幫口吸出黎
如果都唔得 都係最好去健康院搵姑娘
不過要有心理準備會好痛

如果有發燒同頭痛 可以食最普通個隻4個鐘食一次既panado 千奇唔好食長效同特效果d

希望你朋友可以快d通返 呢度d媽媽都會支持佢既

http://img12.picsplace.to/img.php?file=img12/1/DSC02836.JPGhttp://ktzhk.com/file/avatar/a1/20050916114800_etQK.gif

大宅

我而家都未成功餵到人奶, 要補大量奶粉.

係醫院第一次試餵人奶時, 我bb好合作含住我奶頭吸啜, 可惜因為我無奶, 佢啜了幾下, 便推開我唔肯再啜兼哭得很利害, 我只好聽姑娘講補奶粉, 係醫院之後果幾日, bb都係一含住我乳頭便擰頭及大哭, 所以我無去勉強bb去吸我乳頭. 因為無物比bb吸啜, 我上奶上得唔好. 而bb都開始食慣奶樽.

如是者過了十幾天, 我都無上奶, 我開始擔心會回奶, 開始迫bb吸我乳頭, 我趁佢哭得個口張得很大時, 硬塞個乳頭入佢個口, 起初就算佢含住個乳頭佢都係唔識啜, 當佢係奶樽奶嘴, 我好唔開心, 佢第一次係醫院埋身時係吸得好好的, 只是我無奶, 而家就已經完全唔識啜. 但係我唔想放棄, 所以試了很多次, 佢亦哭得很大聲, 過程當中, 我亦覺得佢好辛苦, 一時當了我個乳頭係奶嘴, 一時又當個奶嘴係我個乳頭, 食唔到時就放聲大哭.

試了幾天後, 情況改善了, 他開始知道首先是食媽媽乳頭, 之後才到奶嘴. 而家佢兩樣都食到, 只是我的奶量仍很少, 佢都主要係靠食奶粉.
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

別墅

你咁努力試, 應該會得架, 每次bb要食奶前先比自己既乳頭佢吸5-10分鐘, 才比奶瓶佢飲, 餵之前用熱毛巾呼下佢先. 我初初都係冇咩奶,比佢啜多d就會好左架啦! 你都努力吧! 做媽媽係辛苦, 人奶媽媽更辛苦, 但當中既樂趣唔係人人都有機會得到架!

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

我無呢方面經驗,入來只係為你地打氣~
加油呀!!!!!人奶媽媽雖然辛苦,但堅持下去就有回報啦~
~~ pet : chili ~~★2寶 blog★

大宅

萬事起頭難, 有一個rough start, 不等如會失敗, 大量的耐性, 大量的愛心, 慢慢嘗試, 我識得有個BB 也是有乳頭混淆, 他的媽媽每次是先埋身餵才補奶粉, 埋身餵的時間BB 大哭不願吸吮, 他的媽媽抱著他, 輕聲安慰BB 要食媽媽奶喇, 乖乖地吮啦, 每次也要又拍又tum 才吮了幾口, 有乳頭混沌的bb 需要時間adjust, 經過一星期的嘗試, BB 已可要不需要補奶粉, 現在已是一個五個月大了.

希望這個成功例子幫到你朋友.

複式洋房

I always believe mother's milk is the best.

When my elder son was born, I also failed to breastfeed him. :-( My nipple was not pointed, milk flow was slow. He was lazy and not very eager to suck. After 2~3 days, my breasts were as hard as stone. :-( :-( The nurse of Princess Margaret taught me how to massage them after using hot water towel to cover them. At last, I succeeded to express milk and let milk flow again. :mrgreen:

He had only 1 can of formula in his first month. For about 9 mths, I mainly expressed milk and fed him with Avent bottles, except mornings and evenings.

So I think even if I fail to breastfeed my son very well, it doesn't mean he cannot have mother's milk.

Add oil Our effort can bring better health to our bb.

Rarama

別墅

今日收到朋友的message, 好像好了很多, 大家都要努力啊!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊