意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 13|主題: 84842

請教可以有人奶?

別墅

國民生產總值:655

請教可以有人奶?

我就快生了,希望能夠無論開刀或順產,在醫院巳可有足夠人奶給小b,請問有什麼秘訣???時常聽人說唔夠和不上奶!有D擔心!或可以帶定什麼在醫院飲用幫肋的???謝謝!!!

男爵府

國民生產總值:8779

Re: 請教可以有人奶?

robin.g
恭喜你先肯為你寶寶踏出第一步,就係比最好既野佢
剛生完係冇咁快上奶,我記得我都要3日先谷奶,其實唔洗擔剛出生BB食得好少,所以你既初乳係足夠比BB食,只要你勤
力D比佢啜多D1個鐘啜一次都唔緊要,比佢啜多等如個乳房
快D做到奶,你可以多飲木瓜湯水都幫助,祝你成功

大宅

國民生產總值:4072

我生咗3日已經上奶la, 有秘訣架

1) 我陀住bb時已經飲好多木瓜魚湯/黃豆湯
2) 係咁比bb啜幫助上奶
3) 生完之後我奶奶煲咗木瓜燕窩比我飲, d奶多到要pump出

4) 飲多d水
5) 唔洗咁緊張

希望幫到你la!

侯爵府

國民生產總值:21276

我覺得最見效係俾bb啜多d,啜得多就會剌激多,咁好快就會上晒奶架啦,其他方法如多飲湯,水& 放鬆d 就更加不在話下啦

愛是恆久忍耐......

男爵府

國民生產總值:5016

robin.g 寫道:
我就快生了,希望能夠無論開刀或順產,在醫院巳可有足夠人奶給小b,請問有什麼秘訣???時常聽人說唔夠和不上奶!有D擔心!或可以帶定什麼在醫院飲用幫肋的???謝謝!!!

~姿勢正確(請捉住姑娘俾佢睇你餵成點,不要怕羞,如在政府醫院,會有一d專業的姑娘)
~密密餵,堅持唔補奶粉(最好不要看時間,一個至兩個小時一次很正常。同奶粉餵養不同,不會也不應四個小時一次)
~多休息(由於夜晚要餵奶,晚上睡不夠,日頭bb休息自己也要休息)
~多喝水、湯
~放鬆&享受這段美好的時光

看似很多要點,其實最重要的是
[size=large]知識和決心
[size=large]知識:請在生bb前熟讀版主置頂的題目,當你遇到問題時,便會知道癥結所在。
[size=large]決心:多d上來母乳餵哺啦,好多媽媽會同你打氣

複式洋房

國民生產總值:491

贊成, 多休息, 多飲湯水好有幫助. 休息係要瞓覺先算. 我發覺我有瞓覺之後嗰餐D奶特別多架. 另外我亞媽煲魚湯俾我飲, 谷到我發燒添呀

別墅

國民生產總值:655

好多謝各位媽媽的意見和支持 如果多喝水,是否代茶也是一樣,因坐月期唔可以飲咁多水,是嗎?

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.