意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 3|主題: 84831

請問紅米同糙米會唔會影響奶量?

大宅

國民生產總值:4563

請問紅米同糙米會唔會影響奶量?

男爵府

國民生產總值:9603

Re: 請問紅米同糙米會唔會影響奶量?

應該唔會!
我家食3溝,so far 奶量都仲滿足Glenda需要,可能全埋身啦

珍珠宮

國民生產總值:37283

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都無事。我係食淨糙米﹐都可以全人奶﹐無試過唔夠奶。

大宅

basilmama 寫道:
應該唔會!
我家食3溝,so far 奶量都仲滿足Glenda需要,可能全埋身啦

Hi basilmama:
唔該晒~
Glenda大個左好多呀,越大越靚越精靈~

大宅

Elefant老婆 寫道:
我都無事。我係食淨糙米﹐都可以全人奶﹐無試過唔夠奶。

thx,糙米係咪好過紅米?

男爵府

國民生產總值:7768

Hi Ivy Lau:

紅米 & 糙米 are very good for our health with very rich nutrients which 白米 none. I think it also can enrich mama milk's quality as well!

My family has eaten 白米 + 紅米 + 糙米 for several years.

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

大宅

chiuchristan 寫道:
Hi Ivy Lau:

紅米 & 糙米 are very good for our health with very rich nutrients which 白米 none. I think it also can enrich mama milk's quality as well!

My family has eaten 白米 + 紅米 + 糙米 for several years.

Hayes mama

Hayes mama:
唔該晒你呀,咁請問一歲小朋友可唔可以食紅米糙米架?因為我個b遲d可以食飯仔喇....會唔會好硬架?

男爵府

國民生產總值:7768

ivy_lau 寫道:
Hayes mama:
唔該晒你呀,咁請問一歲小朋友可唔可以食紅米糙米架?因為我個b遲d可以食飯仔喇....會唔會好硬架?

I blended the 紅米 & 糙米 to boil congee for Hayes, when he was over 1 year old. The congee's texture is very soft, if you blended the rice. Hope your BB enjoy it!

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

珍珠宮

國民生產總值:37283

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我覺得紅米硬身過糙米﹐但係就好"趙"D。我覺得兩者既營養差唔多﹐如果食飯o甘都唔會有好大分別﹐除非你食好多好多。

我都有試過溝紅米+糙米黎煮﹐但係發覺兩者煮既時間唔同﹐一齊煮效果唔好﹐分開又麻煩﹐所以就淨食糙米。我都想我BB跟我地食糙米﹐不過我諗俾佢地食要煮"林"D﹐唔知有無人有經驗可以分享下點搞。

大宅

chiuchristan 寫道:
[quote]
ivy_lau 寫道:
Hayes mama:

I blended the 紅米 & 糙米 to boil congee for Hayes, when he was over 1 year old. The congee's texture is very soft, if you blended the rice. Hope your BB enjoy it!

Hayes mama [/quote]

thx~

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.