嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

成日上bk睇.又周圍睇,實在有太多不同產品,唔知係咪必需(sales姐姐當然話必需啦)

可唔可以講下大家由零買b仔野用了幾錢?兩三萬夠唔夠??

bb木床,網床,high chair, stroller, hipseat, car seat(有車) -->呢d係唔係必需?

唔係要特別慳或特別豪,只想應洗則洗 :)

子爵府

回覆:新手媽媽買bb野要預幾錢,有咩一定要買

bb床…奶樽…衫仔…消毒奶樽既野…咩帶一定要出世前買,車仔可以出左世因應體型買…網床可以吾洗

子爵府

回覆:hui.lai 的帖子

carseat都係

男爵府

high chair 呢..?

大宅

hi~ 比你做個參考~ (我之前兩個b同黎緊小b都係預備依d)
我有網床(我當埋BB床)、stroller、car seat(有車的話,一定要預備,保障BB安全~)、奶樽、奶煲(我用插電蒸汽的)、奶泵(我係人奶媽)、沖涼盆。。。
hipseat 我會遲d等小b大個d先買,因為我上胎買左初生b揹帶,結果無用過~

我的家有~
囉囉唆唆 嘅 煩人BaBa
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽
少年宅男 嘅 雞仔謙哥哥
奀皮多手 嘅 豬仔浠弟弟
醜怪黏身 嘅 惡馬妹芊妍

別墅

thank you!! high chair 其實需唔需要??好似好多人都會買,其實幾時用架?

另外我都打算做人奶媽,但又唔知自己得唔得,所以唔知買唔買泵好…… 驚買左又餵唔到人奶

大宅

Glamsa 發表於 13-11-30 01:33
成日上bk睇.又周圍睇,實在有太多不同產品,唔知係咪必需(sales姐姐當然話必需啦)

可唔可以講下大家由零買b ...
一般bb出世前一定要有嘅嘢就梗係bb床及床上用品,bb衫(和尚袍,一件頭夾衣,包被,大浴巾,紗巾……),奶樽,奶樽消毒用品,尿片,浴盆,棉花棒,濕紙巾或棉片,個人護理用品(花士令,75%火酒,2合1沐浴露)……

我b未出世前就已經買定bb車,highchair,carseat,,亦有人等b出世後先買。

其實仲有好多濕碎嘢,自己衡量下,你分開幾個類別先慢慢篩選邊啲要邊啲唔要。

大宅

回覆:新手媽媽買bb野要預幾錢,有咩一定要買

2-3萬咁又唔使咁多,用網床可以唔使買bb木床,我自已都係用網床,又安全,唔怕bb撞到,大大下有d木床唔夠高bb又會爬出黎
High要買,但呀使咁早買,到bb開始食固體先買都ok,因為你唔比bb坐high chair食野,到時周圍爬你又餵唔到
車仔就睇你自己會唔會買定,都可以等bb出世後先買,因應返你bb大唔大隻
Hipseat要買,但到bb3個月先買都ok,因為初生用唔到hipseat
Car seat 都一定要買,初生又係未用得住,可以滿月後先買,因為真係安全d,抱住真係有咩事上黎就麻煩
其實所有野都係睇你自己會唔會得閒買定,都無分幾時買會好d既

大宅

回覆 Glamsa 的帖子

Highchair我無買,餵佢地食糊仔/粥仔時,我都係比佢地坐sofa食,或比佢地坐矮櫈仔,喺茶几自己“不”黎食~
我的家有~
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽

子爵府

我計過買左唔超過2萬蚊,大件野包括木床、high chair、car seat、bb車,其他係衫仔(一半買一半人地俾)、浴盆、暖風機、探熱針、奶泵、床上用品、紗巾、棉花等濕碎野。

我姑奶話high chair可以俾初生bb瞓o係廳、大d又可以餵飯仔,好有用,所以買咗。Car seat都係出世前買,因為一出院或者返醫院覆診就要用,安全緊要。Hip seat就唔駛買住,起碼4-6個月先用得,到時帶bb去試清楚都未遲,又唔駛咁早買咗阻地方。

別墅

thank you everyone :)
我想問high chair 用來訓可以訓到幾大?? 之後就用來食mum mum??

大宅

引用:thank+you+everyone+:)我想問high+chair+用

原帖由 Glamsa 於 13-12-02 發表
thank you everyone :)
我想問high chair 用來訓可以訓到幾大?? 之後就用來食mum mum??
其實無話訓到幾大,bb行訓就得,同埋只係for nap唔係夜晚訓覺用,到大d就比佢坐定定食野唔好比佢一路食一路四圍走

侯爵府

我個人認為需要買highchair, 出世之後3-4個月, 白天都係比佢瞓highchair多. 因為我張床仔係房, bb 係highchair 推佢出廳, 有咩都立即知道.

around 5-6個月就比佢坐highchair食野, 我部highchair 都用到細仔3歲幾(total 用左4年). 仲好新淨, 送左比另一個朋友仔用.

大宅

回覆 Glamsa 的帖子

奶泵你可以唔使咁快買住,你餵左覺得ok可以keep住繼續先去買都未遲,只不過可能撞唔啱有discount啫~
我的家有~
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至