懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

Ugent...度到頸皮厚有乜問題?

朋友有BB約3個月(第2胎),分別去2個私家醫生度頸皮及抽血檢查。2個醫生度BB頸皮厚約2.8mm,其中一份驗血報告已出,屬正常,但另一份未知結果。

(其中一個醫生解釋頸皮厚除患唐仕綜合症機會大之外,有機會BB某一器宫有問題。)

請問依家應該點處理?可以再做乜野檢查証實BB有無問題呢?

別墅

Re: Ugent...度到頸皮厚有乜問題?

我就係度到bb頸皮厚(有4.2mm)所以要抽絨毛球.或者你亦可以選擇抽羊水,不過抽羊水就要等到16week先可以做.依兩樣檢驗都有1%小產風險,但亦可以100%確定bb有冇唐氏綜合症.至於其他器官有冇問題,就要照結構性超聲波先知喇!

別墅

thanks...

複式洋房

http://www.rogepost.com/n/9381717974

複式洋房

剛剛出咗驗血報告,話有唐氏嘅chance大咗,明天去睇報告,有d怕..... :cry: :cry: 唔知你地有冇同樣嘅經歷呢?比d意見我呀!THANKS!
http://www.rogepost.com/n/9381717974

別墅

別墅

我同你一樣都係話唐氏機會大,所以噚日就去左抽絨毛球囉,聽日有report返,希望阿b冇事啦!如果你都擔心最好都去驗下,起碼有個答案會安心d

別墅

我同你一樣都係話唐氏機會大,所以噚日就去左抽絨毛球囉,聽日有report返,希望阿b冇事啦!如果你都擔心最好都去驗下,起碼有個答案會安心d

男爵府

就算唔係唐氏,听講都會有其他問題tim嫁

別墅

係呀!所以非常擔心 :cry:

男爵府

我講吓我的經歷:

我bb個時度到頸皮厚3.2mm, 血報告正常, 但總括報告為1:74, 需要高風險. 當時醫生又係叫我either 抽絨毛球or 胎水, 但因唔想等, 第2日即時抽左抽絨毛球. 報告出黎係正常, 無染色體問題. 但醫生話如果係咁, 好可能係結構性的問題, 最常見的係心臟有問題. 叫我等bb20週時照個結構性的超聲波. 到時可以睇清楚bb的心肝脾肺腎有無問題. 到20週, 照聲波結果亦係一切正常. 但醫生亦不忙加句, 唔一定無問題, 叫我點都要有心理準備, 可能係d minor問題, 所以照唔到. 例如心漏(小小). 咁就要bb出世先知. 叫我生bb時call 定兒科係側邊stand by, 仲話生出黎無問題打個電話比佢, 佢想keep record, 做analysis. 我懷住驚恐的心情10個月, 越近生產日越驚.

我bb依家1歲10個月, 一切正常, 仲不知幾頑皮.

別墅

雙子媽媽,多謝你既分享.剛剛收到醫院電話話阿b一切正常,而家安落晒喇!我阿b頸皮又係厚,不過既然佢連依一關都冇事,我相信佢以後都會冇事既.我對阿b充滿信心

男爵府

無事就好啦. . 咁醫生又係叫妳等bb20週時照結構超聲波呀?

大宅

我之前check頸皮都有2.6mm.. 都好擔心.. 但report話無事.. check過結構又話無事.. 但只有7成準.. 仲有3成係會有事.. 好擔心!!!

別墅

醫生約左我四個星期後返去照,到時應該係17周咋!

複式洋房

我之前度ar b頸皮都成3.2mm,不過今日照結構性超聲波時醫生話ar b一切正常!大家都唔好太擔心喇,安心生個活潑小b la

首頁

尾頁

跳至