自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

meia 發表於 13-12-6 14:23
無錯, 講得好啱

自己養隻心肝命定, 就一定要好好照顧佢

所以永遠都唔係針對隻狗, 係D不負責任的狗主,

個類狗主永遠都可能覺人係生的, 規則都是生的, 有幾多地方可以容許狗入??

養之前都應該知道可以俾度隻狗咩環境(入超市, 熟食中心, 禁狗商場, 禁狗屋苑, 禁狗公園, 火車.....)

e.g 警太, 導盲犬個d我真係唔介意佢地係任何地方出現, 因為佢地有職責在身, 我是尊敬的

唔好覺得人地唔尊重狗, 我可以講我是針對狗主姐.....

baby_chu  Like!  發表於 13-12-6 14:59

水晶宮

sbb308333 發表於 13-12-6 14:07
回覆 sbb308333 的帖子

係有時人都唔及狗呀!

無錯....有時人都唔及狗呀!

狗的智商, 當然不及人啦,
事在人為...
狗不為, 也不能為.
但...若然
人能為, 而不為.
豈不是, 狗都不如了.

子爵府

hashtag影視迷勳章

回覆 enkolee 的帖子

原來只講巿區呀? 哦...

子爵府

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+oxford0158+於+13-12-05+發表

原帖由 54heima 於 13-12-05 發表
人都係自私的,自己寵物便溺影響到其他人時可以有几百條理由開脫
你睇唔到我其中一句咩?
罪不在狗

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:可否做個有公德心嘅狗主

其實樓主個 post 都只針對狗主!重點在於該狗主只馬虎用幾滴水而又唔係滴於狗小便上,試圖去沖淡一篤狗小便!全無針對狗隻!各位有養狗嘅JM是否太敏感呢?

正如我之前個帖講,係有好多有公德心嘅狗主!BK 嘅 JM 可能大部份都好有公德心放狗時會為自己嘅狗狗做好善後!但無可否認,又真係有好多無公德心嘅狗主囉!

相信樓主絕無意思一竹杆打一船人!樓主只針對無公德心,無做足善後嘅狗主啫!大家有需要爭論得咁激烈嗎?

BabyChristy    發表於 13-12-6 17:08
wing614  多謝你  發表於 13-12-6 16:14
Shirleyng428  係,我都睇唔篇野有乜問題,好明顯係針對無責任心的狗主  發表於 13-12-6 16:10
Cutemom0808  agree  發表於 13-12-6 15:18

珍珠宮

其實週街狗屎狗尿都有好處,我小朋友成日要跳過d狗屎尿陣先返學放學,而家算生得幾高,反應也很敏捷

大宅

回覆:kelyung 的帖子

有道理!

別墅

回覆 54heima 的帖子

[[[ 人都係自私的,自己寵物便溺影響到其他人時可以有几百條理由開脫]]] X 1000..... 次同意。

伯爵府

引用:回覆+54heima+的帖子[[[+人都係自私的,自

原帖由 11gk 於 13-12-06 發表
回覆 54heima 的帖子

[[[ 人都係自私的,自己寵物便溺影響到其他人時可以有几百條理由開脫]]] X 1000.... ...

別墅

回覆 shannnb 的帖子

[[[ 又為呢啲廢野嘈,十大月經post之一。]]]]

因為日日都要行條狗便狗尿街真係好討厭, 又係必經之路避無可避, 調反轉頭可否包容下我地!

howmuch  經都總會收...., 但禮義廉污染者(狗主)永遠都有.  發表於 13-12-6 16:24

水晶宮

11gk 發表於 13-12-6 16:15
回覆 shannnb 的帖子

[[[ 又為呢啲廢野嘈,十大月經post之一。]]]]

試下address to 果d人, 或者同人地當面講。

因為我唔係咁做, 連回應都廢事。只知道呢d post狂講, 但係呢度既member都唔係咁既人,
結果就不停嘈...無謂。

男爵府

回覆:可否做個有公德心嘅狗主

我隻大狗淨係肯喺屋企痾屎尿,因為佢唔鐘意有人喺佢身邊,我反而想問下點先可以罰練到佢喺街痾,起碼定時定侯一出街就痾,唔駛等我訓完一晚先發現舊屎焗咗一晚房。。。另外,如樓主所說的,我都算半個無公德嘅主人。。。。因為我隻松鼠狗興起腳射,我都淨係可以用水沖嫁咋。

我是一隻大草蚊

水晶宮

引用:Quote:原帖由+54heima+於+13-12-05+發表人

原帖由 oxford0158 於 13-12-06 發表
你睇唔到我其中一句咩?
罪不在狗
罪是不在狗,是人的問題⋯⋯在狹小擠逼的共享公眾空間又屎又尿對他人一定有影響,地大人少空氣好話之你

少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

陪月勳章

引用:回覆+enkolee+的帖子原來只講巿區呀?+哦...

原帖由 march2012 於 13-12-06 發表
回覆 enkolee 的帖子

原來只講巿區呀? 哦...
係你無啦啦擺隻牛上枱傘,又蚊脾又牛脾,我真係無係市區見過有人放牛囉

我個屋苑唔比養牛嫁

珍珠宮

引用:短短幾分鐘路短,隻狗已經痾咗4次尿。我知

原帖由 wing614 於 13-12-05 發表
短短幾分鐘路短,隻狗已經痾咗4次尿。
我知你果隻係細狗,可能D尿份量唔多,我知佢已經行去花叢邊/柱邊痾, ...
你爸爸是一個非常有責任心的狗主!我非常非常憎人帶狗出街疴尿痾“使“,仲要整到成條街臭哂!都唔明點解一定要比係街痾!政府又唔做嘢!啲人放狗又唔带狗繩拖住,比佢周圍“pok“。

別墅

引用:咁典解做咗d影響到人的事情反而叫被影響者

原帖由 enkolee 於 13-12-06 發表
咁典解做咗d影響到人的事情反而叫被影響者提出改善意見呢
唔問你呢種被影響者唔得喎,影響到你,你唔提出意見,咁又點可以令到影響者清楚明白點做最好呢?

唔好為左搵咬嘈而講不設實際既話語啦!

大宅

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+enkolee+於+13-12-06+發表咁

原帖由 bonniechan1203 於 13-12-08 發表
唔問你呢種被影響者唔得喎,影響到你,你唔提出意見,咁又點可以令到影響者清楚明白點做最好呢?

唔好為左 ...
無人咁得閒搵咬嚟嘈,只係覺得d逆邏輯幾攪笑

如果我將d垃圾放係我屋企門口,又有垃圾積又有垃圾水你會覺得點?如果你每日都要經過我屋企門口先可以等,你又覺得好嗅,你會點?你又會有咩感受?

有d嘢做咗出嚟根本就影響到人

別墅

引用:Quote:原帖由+bonniechan1203+於+13-12-08+

原帖由 enkolee 於 13-12-08 發表
無人咁得閒搵咬嚟嘈,只係覺得d逆邏輯幾攪笑

如果我將d垃圾放係我屋企門口,又有垃圾積又有垃圾水你會覺得點 ...
所以咪問被影響者囉,你頭先講既,咪就係影響到人果個人做左咁既事,被影響果個會點諗囉,咁你咪問緊被影響者囉。。
所以點解要請教被影響者,正正因為該人
覺得受影響呀。。

咁你就唔好話我地請教被影響者係多舊魚啦,身受其害先最明白感受呀。。

大家係想事情好,唔係針對囉!!!

首頁

尾頁

跳至