親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Re: 有無人試過用JAL ABC送行李到酒店?

我試過, 寄行李返酒店, 自己去shopping
佢唔係計重量, 係計件數, 所以盡量塞埋一大pack, 印象中約百幾蚊港紙(一o急+一袋)
我係要求即日到, 我果次住tokyo dome, 唔算太市區,都可以即日做到, 我地去shop完, 食埋飯, 成10pm至返到酒店checkin, 行李已經到左, 爽!
我知如果由酒店send去機場, 就真係要早一日pickup既, 不過我就未試過喇

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

拎完行李出晒閘(即搭車離開機場之前), 抬高頭搵"宅急便"個牌就會見到, 果度有幾間公司, 你可以幫襯ABC, 我上次隨便搵一間, 我話要即日到, 佢地都refer我返去ABC架!
寄件手續好簡單, 好快攪掂架咋! 最緊要之前make sure帶晒所有需要既野o係隨身行李, 唔駛到時開o急再執野就ok喇
我老闆老婆係日本人, 佢地一年返日本好多次, 佢話, 日本人無人自己拎行李架, 個個都係幫襯宅急便, 所以放心啦, 佢地好可靠既!

王國長老

唔駛客氣, 我自己都係中過招(拎住又o急又袋咁, o係個jr站度, 行左大半個鐘至到月台, 最好笑係我o係日本confirm有左bb, 老公唔俾我拎重野, 佢自己拎到死死下 )
跟住返黎我同老闆講返, 佢教我呢一招(宅急便), 佢話香港人唔識用, 但其實好好用! 所以下次去日本, 帶埋小朋友, 一定唔好慳果少少錢, 辛苦自己.......

王國長老

monchan, CMMANDY
係啊, 至難頂日本d JR站好舊, 仲要拎住d行李行樓梯, 真係想死.........
如果早機飛日本, 通常約4pm可到東京市區, 如果唔駛再先去checkin又攪行李......直接去玩, 都好見駛呀!

sorry呀, 我唔知ABC可否送行李去另外一間酒店, 你可以o係東京機場去counter問下, 不過提醒一句, 佢地d英文真係幾"有限公司", 可考慮上網translate定問題, or到時用紙筆寫漢字, 大家估估下

王國長老

Re: 經驗分享:用JAL ABC送行李到酒店

我遲2個星期又去東京喇
今次都會用返ABC, 百零蚊send晒d野返酒店, 賺到半日, 真係抵晒!
pcwai多謝你update個價錢呀, 因為我都係大概有個印象咋..........

首頁

尾頁

跳至