親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

經驗分享:用JAL ABC送行李到酒店

我想在成田機場落機後,將行李先送返新宿的酒店,請問有無人試過用JAL ABC的服務? 手續麻煩嗎? 收費貴嗎?

複式洋房

Re: 有無人試過用JAL ABC送行李到酒店?

我只係試過回程時用,送行李去機場,真係超方便,不過要預早一日等人pick up先.去到機場counter度取番.
但我唔知係咪可以即日送到酒店喎.
http://www.jalabc.com/top.html

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我試過, 寄行李返酒店, 自己去shopping
佢唔係計重量, 係計件數, 所以盡量塞埋一大pack, 印象中約百幾蚊港紙(一o急+一袋)
我係要求即日到, 我果次住tokyo dome, 唔算太市區,都可以即日做到, 我地去shop完, 食埋飯, 成10pm至返到酒店checkin, 行李已經到左, 爽!
我知如果由酒店send去機場, 就真係要早一日pickup既, 不過我就未試過喇

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Charlotte_mom,.

咁係邊道同幾時搞手續寄行李返酒店

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

拎完行李出晒閘(即搭車離開機場之前), 抬高頭搵"宅急便"個牌就會見到, 果度有幾間公司, 你可以幫襯ABC, 我上次隨便搵一間, 我話要即日到, 佢地都refer我返去ABC架!
寄件手續好簡單, 好快攪掂架咋! 最緊要之前make sure帶晒所有需要既野o係隨身行李, 唔駛到時開o急再執野就ok喇
我老闆老婆係日本人, 佢地一年返日本好多次, 佢話, 日本人無人自己拎行李架, 個個都係幫襯宅急便, 所以放心啦, 佢地好可靠既!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Charlotte_mom,

Thank You!!

大宅

Thank you for your info.

王國長老

唔駛客氣, 我自己都係中過招(拎住又o急又袋咁, o係個jr站度, 行左大半個鐘至到月台, 最好笑係我o係日本confirm有左bb, 老公唔俾我拎重野, 佢自己拎到死死下 )
跟住返黎我同老闆講返, 佢教我呢一招(宅急便), 佢話香港人唔識用, 但其實好好用! 所以下次去日本, 帶埋小朋友, 一定唔好慳果少少錢, 辛苦自己.......

男爵府

畀面勳章

你ge資料好有用ar...7月去自由行試下先...唔诜拖住個o急抽上抽落喇...真係可以爭取時間去街食嘢喇

公爵府

Charlotte_mom
想請問這宅急便可吾可以由酒店(新宿)去酒店(台場), 因為想中間轉去其他酒店住!

公爵府

牛年勳章

係喎, 咁唔洗一去就新宿, 因大多香港人都是住池袋或新宿的酒店, 有時搭Limousine bus 成200/程, 都是怕行理, 唔取行理就免去搭Skyliner 拉行理之苦, Around 200 可接受, 有機會試下先.

Thank you so much

monchan 寫道:
你ge資料好有用ar...7月去自由行試下先...唔诜拖住個o急抽上抽落喇...真係可以爭取時間去街食嘢喇

王國長老

monchan, CMMANDY
係啊, 至難頂日本d JR站好舊, 仲要拎住d行李行樓梯, 真係想死.........
如果早機飛日本, 通常約4pm可到東京市區, 如果唔駛再先去checkin又攪行李......直接去玩, 都好見駛呀!

sorry呀, 我唔知ABC可否送行李去另外一間酒店, 你可以o係東京機場去counter問下, 不過提醒一句, 佢地d英文真係幾"有限公司", 可考慮上網translate定問題, or到時用紙筆寫漢字, 大家估估下

大宅

經驗分享:用JAL ABC送行李到酒店

剛剛完成東京行程,用完 JAL ABC送行李到酒店的服務,十分滿意!

想同大家分享一些經驗. 如果要即晚到,記得一定要搵 JAL ABC 的counter. 因為只有它是平靚正! 1700YEN一件行李,可以於當天19:30-22:30到達酒店. 我試過問 ANA 的counter(因為近我出閘的地方),要3600YEN左右寄一件行李(即日到),嚇到我即走.

結果,我找到了JAL ABC 的counter,寄了兩件行李,然後就賺了半天行程. :lol: 20:30行李準時送到酒店,而每件行李都用個大膠袋包住,又乾淨又企理.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 經驗分享:用JAL ABC送行李到酒店

咁佢送行李到酒店時, 你洗唔洗在場簽收呀?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果想將行李由酒店送到機場又有咩手續呢?

公爵府

pcwai
多謝報料

伯爵府

pcwai, Charlotte_mom

多謝報料呀

想問下羽田機場有冇咁嘅 service 架

大宅

AE_bb,

我在 JAL ABC 的網頁見到羽田也有此服務,價錢跟成田一樣.

可參考 JAL ABC Website

大宅

.

大宅

bb妹,

我無在場簽收. 只要在order紙上寫清楚酒店名稱,地址,和酒店登記人的名字,行李送到酒店後,酒店就會代收及通知客人了.

至於由酒店到機場,我只知要最少一日前通知 JAL ABC,或許你問問酒店可否幫你代為通知. 另外,我在它的Website見到由酒店到機場的收費是2100Yen一件行李.

首頁

尾頁

跳至