嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

兒科醫生:趙長成/梁子正

請問各位媽媽對以上兩位兒科醫生的一些意見:
1. 睇病細唔細心,會唔會好趕?
2. 會唔會隨便開anti-biotics?
3. 會唔會好commercial?
4. 一般診金連藥費幾錢??

thank you.

大宅

Re: 兒科醫生:趙長成/梁子正

我囡囡早幾年都係睇開趙長成,佢睇病好細心,都唔會好趕,好多時d病人入去2,3個字到未出來。因為我囡囡係氣管敏感和成日咳經朋友介紹睇佢,囡囡氣管炎時佢會開anti-biotics。又唔覺好commercial。2年前收費二佰幾2日藥,如果有特效藥就收三佰幾,不過真係好多人睇,每次電話預約時間到逹後都要等個幾鐘頭。

大宅

梁x正

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=972257&forum=11&72

男爵府

現在我兩個小朋友都睇趙長成,我覺得佢好細心,雖然等好耐,但我小朋友睇一次就OK.....

複式洋房

Thx amy625 & my1215sui,
其實我想帶仔仔去打水豆同肺炎連球菌針,唔知你地d小朋友打咗未?
有無人知搵趙醫生打針ok嗎?好唔好手勢?

Thx - xoboy1125,我都好驚遇到d無良醫生(其實我都遇過d無良婦產科醫生,好激氣 )

男爵府

醒目開學勳章

hello~~我女女都係睇趙長成架,佢好好人架...好識哄小朋友,d姑娘都好好人tim呀。佢睇病真係慢慢睇架,佢都會好耐心咁聽我呢d問題人呢...之後會慢慢解釋返比我聽,唔似有d好似想趕我走咁囉。
有似我女女要聞氣呀,趙醫生好有愛心...因為醫生怕我捉唔住個女,跟住佢就攬住左我女女...一路同佢傾計一路吸,我女女一d都無驚呀。
佢收費都係3百幾蚊到啦,真係一個好好醫生黎架。

男爵府

我仔仔預防針就打晒lu,不過我係之前個醫生(馮宜亮)到打,但我都會打算之後會轉去趙醫生到,一來平少少,二來我o的朋友話ok呀.....

男爵府

畀面勳章

xoboy1125 寫道:
梁x正

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=972257&forum=11&72

梁x正

複式洋房

Hi,
我早幾日打電話去趙醫生度問,姑娘話水荳針$480、肺炎鏈球菌針$680(惠X)。有什麼東西要注意呀?

我有個朋友話肺炎鏈球菌針2歲以上bb都要打2支針
有無人知道2支嘅肺炎鏈球菌針同1支嘅有什麼分別呢(2歲以上b)
謝謝

男爵府

醒目開學勳章

Zai_Zai,

據我所知,過左2歲後應該只需要打一針肺炎鏈球菌針咋喎?!

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

請問有冇趙醫生電話 ?? 我都想帶阿仔去佢度打肺鏈針, 佢都算平喇 !!

複式洋房

趙醫生電話係2770 3300。

我帶咗囝囝去打水荳針啦。佢sell我同囝囝打肺鏈針(雖然我都有諗住打.....)既然講到肺鏈咁嚴重,點解政府唔係健康院幫bb打,要我地俾錢找私家e生....

catcat_22 寫道:
請問有冇趙醫生電話 ?? 我都想帶阿仔去佢度打肺鏈針, 佢都算平喇 !!

複式洋房

xoboy1125 寫道:
梁x正

梁x正 [/quote]

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

一歲以內3針,但因為一歲前太多針要打啦,所以我唔考慮,兩歲以內2針,我又覺得呢個時間岩岩好,因為健康院d針都打完啦,兩歲以上1針,但又想比佢早d返學.

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

[quote]
Zai_Zai 寫道:
趙醫生電話係2770 3300。

我帶咗囝囝去打水荳針啦。佢sell我同囝囝打肺鏈針(雖然我都有諗住打.....)既然講到肺鏈咁嚴重,點解政府唔係健康院幫bb打,要我地俾錢找私家e生....

因為肺鏈成本好貴,其實我覺得政府近期d廣告另到我好反感,有無媽咪有同感

首頁

尾頁

跳至