跳至

首頁
12345...14

尾頁

大宅

Re: 蒙特梭利教育法 - 分享

我口中既放任~係我亞媽口中咪就係唔理D仔
其實我奉行~自己的事自己做
就算做唔到十足~起碼都有七成
好似我仔幼稚園時~我亞媽已經成日話我唔捉亞仔隻手寫字
話佢唔識寫~又話做得慢
佢會靜雞雞捉佢手寫哂~比我見到實鬧
我就覺得~返學個個係你
學知識個個都係你~冇理由一打開書乜都話唔知
冇可能架嘛~你有上堂架
冇理由上堂做乜~連小小都唔記得
我咪同我仔講~老師罰個個唔係我
你咪唔好做囉~咁佢就死死氣做
到真係唔識先問~我fd個仔連寫詞語
明明有圈哂~都要個媽坐係隔離先做
比著我我實鬧死~咁凈係坐係度睇你乜都唔使做啦
作業又係寫埋答案比你抄好冇~咁小朋友都係唔識
一到考試就弊家火~所以我成日同我媽嘈
我媽咪話我冷血~唔理D仔
唉~有時都好煩

大宅

我就唔想講定~唔想攪到下下好似有獎先做好
咁冇獎咪死~我想比佢認同吸收學問個個係佢
佢應份做~下下都獎我覺好似唔知點咁
PollyBaby 寫道:
runleiyu,

講真,你都唔係好放任啫,你都會有獎懲。不過,如果在獎勵上,能跟小朋友講明及講定就會好些。因為他就會清楚明確地知道自己那些部份做得好,這是十分重要的。另外,其實獎唔一定是買禮物給他,可以是獎他喜歡做的東西,比方他十分喜歡用廢物整lee整lo,就獎佢某個時間可以做手工而唔駛做某樣野。

例如:你先前同阿哥約法三章,如果他連續一個星期都可以寫好手冊,你便讓他在某時做他喜歡的事情或弄他喜歡吃的餸。當然,做唔到就無啦。不過開始時,最好是set一個他可以做到的標準,免得他容易放棄。

不過,講真,教仔每人有自己的一套,but it's good to share and learn from the others so that we can also improve ourselves!!!

願我地個個都成為子女心目中又愛又敬的媽媽

男爵府

淨係買套野 係唔會好似個果媽 媽咁講學到discipline之外,重可以有較咁好快掌握到運算,串字&記字(中&英)
我睇過Dr Montessori既書 佢既教學係哲學
香港好多媽媽淨係一窩風咁去買教材 但裡面係點 就咩都唔知...唉....

男爵府

VirgoBB & viola
你地兩個唔好咁講

我都只係早你地少少去接觸依個教學法
最重要係當我好切實咁見到向依個教學法下成長既小朋友
相對番香港一般既 真係好大分別 自立能力強好多

若果有興趣既 不防向 當當 訂一d書先來看看了解多些先
當當訂書又平 不過只係簡體字吧

其實蒙氏教學向全世界好多地方都有 even台灣, 中國 ..只係香港向依方面好落後...

正如 virgo咁講 依套學法好簡單 但就好返傳統 尤其好似我咁 有對勁錫孫既6299...加上要返工既我 好多野都變得難了

大宅

好同意 ... 我就係見到 d forum 通常大家只係研究係邊訂教具同埋D教具用成點 ... 好似唔係重點咁 ...

JojoB 寫道:
淨係買套野 係唔會好似個果媽 媽咁講學到discipline之外,重可以有較咁好快掌握到運算,串字&記字(中&英)
香港好多媽媽淨係一窩風咁去買教材 但裡面係點 就咩都唔知...唉....

別墅

runleiyu,
你講得好好,我的theory同你好似,自己的事要自己做及負擔後果,我估你是講得出做得到的人,話左無得玩/無得看電視,唔要d玩具,講左就做對嗎?

其實我都日日同老公講,我地真是要講得出做得到,好似有d friend成日話唔要你,送去孤兒院,唔要d玩具,得過講,頭一,二次好得,立即收效,但久而久之,個仔都知得過講字,現在天不怕地不怕,好唔掂,所以大家一定要記得這點,真的講就易做就難.

我是一個好嚴的人,打仔一d都唔會心軟,所以我現在學緊要如何比自由佢,點可以比佢有自信,我成日怕個仔會無自信多過唔乖,所以我想了解多d蒙特梭利教育法,希望有幫助

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

等我補充少少,我講的這位媽媽唔係淨係買晒d野就算,佢都係依足d教材去教小朋友,如果冇記錯,佢係話佢自己先學左點用d教材,然後再去教佢的小朋友,佢都有講香港lee方面比較落後,佢話佢找得好辛苦先找到lee d教材,不過篇訪問話而家香港已經開始多左教材同書賣呢!.....he he 我講ge這位媽媽唔係跟風的!:lol:

其實我都好有興趣研究下這個教法,因為之前睇過有關幼稚園的介紹,發覺這類型的幼稚園教學法好吸引我,因為我見到香港好多小朋友都好唔自律同冇獨立能力,之前好猶豫生唔生bb其中一個原因都係因為唔想自己個小朋友係咁!所以都係要係到同你地多多學習下先得la!

JojoB 寫道:
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

大宅

我真係掃落垃圾桶唔執架
反而你話~有D FD話嚇仔女唔要佢~我又冇講過
好似小齊個哥咁~由高班開始暑假會去嫲嫲到住
頭一年都喊~話婆婆講我唔要佢
我仲同佢講~去返暑期班之嘛~去玩下學下野
我唔係唔要佢~依家年年都去~不知幾開心
我奶奶仲堅~比佢上午返暑期班~下午去黃金游水
日日如是~一係就帶行山~我都佩服佢
諗真D~我都望教個仔有自信D
唔想佢一有乜唔如意~就上報紙頭條學人jump
依家做父母真係乜都要想清想楚~再行動

別墅

virgobb,
多謝你提供的website,好有用,thanks

別墅

係啊,無啦啦就jump,好怕,要教佢自己解決問題及如何面對,唔係真是怕

大宅

尋日報紙咪有單
個小朋友既學校咪我大仔讀個間
真係驚架
elvisBB 寫道:
係啊,無啦啦就jump,好怕,要教佢自己解決問題及如何面對,唔係真是怕

別墅

你個仔識唔識,好慘
runleiyu 寫道:
尋日報紙咪有單
個小朋友既學校咪我大仔讀個間
真係驚架[quote]
elvisBB 寫道:
[/quote]

大宅

唔識~佢畢左業啦
不過依家D細路~經唔起考驗

複式洋房

runleiyu,

我都好同意你所講,所以如果係我,我估我會試下如果真係試過好多好多次唔得先用這招啦!

引文:
----------------------------------------

runleiyu寫:

引文:
--------------------------------------------------------------------------------

PollyBaby 寫道:
runleiyu,

講真,你都唔係好放任啫,你都會有獎懲。不過,如果在獎勵上,能跟小朋友講明及講定就會好些。因為他就會清楚明確地知道自己那些部份做得好,這是十分重要的。另外,其實獎唔一定是買禮物給他,可以是獎他喜歡做的東西,比方他十分喜歡用廢物整lee整lo,就獎佢某個時間可以做手工而唔駛做某樣野。

例如:你先前同阿哥約法三章,如果他連續一個星期都可以寫好手冊,你便讓他在某時做他喜歡的事情或弄他喜歡吃的餸。當然,做唔到就無啦。不過開始時,最好是set一個他可以做到的標準,免得他容易放棄。

不過,講真,教仔每人有自己的一套,but it's good to share and learn from the others so that we can also improve ourselves!!!

願我地個個都成為子女心目中又愛又敬的媽媽
--------------------------------------------------------------------------------

大宅

訂晒la d書~靚女~

我個佬個日返黎:你痴線架?買咁多:p~~

(當時有1箱書響地下~ :lol: 其實有1半係 bbc既dvd:p睇落好多野)

我真係不能想像如果我第時要訂d教具比呀b時會點 ~~~

但係淨係睇左少少書我已經覺得好正喇~我話:我睇幾年架麻!(但我肯定我幾個月就會刨晒 :lol: :lol: )
可惡呀!!憎死bk!!!!

大宅

runleiyu 寫道:

好同意呢.
其實睇左蒙氐都係認為獎懲冇用架. 只要有鼓勵, 識放手比bb自己去做就得.

我未必會用蒙氐教具, 因為我唔係好想要阿b一定要學到d咩, 亦唔想屋企攪到好似幼稚園咁. 睇到有一句好好 :-

"勿以為沒做教具就對不起小孩。其實只要每天十分鐘陪孩子,用蒙氏的精神與孩子互動,並讓他有參與家事的機會,能維持親密的親子關係更重要。"

大宅

有D咁既報導咩?:P
佢係咪買左韓國個套咋?@_@"
佢呢個睇法......我相信佢未真正認識MONTESSORI
MONTESSORI唔係要黎學數學運算同識字呢.......:P...

生意人真係好勁,好多時會將貨品包裝成一D專業既學問..唔識點講,反正就係懶高尚啦:P..好多人就係咁被佢地呃到":P..
大家小心D唔好咁易中招呀:P~~~~~

BigPig阿花 寫道:
我上個星期睇左本雜誌(好似係忽x1週),有個媽媽用左好似唔使1萬蚊掃左一堆蒙特梭利教育法的教材,因為佢好信lee套方法,佢話唔會買美語世界,因為lee套方法可以唔單止令小朋友學到discipline之外,重可以有較咁好快掌握到運算,串字&記字(中&英)wor!

大宅

@V@原來你都有睇KEKE~~

我都覺得太多人走左去買教具@_@"
其實佢地知唔知點用MONTESSORI 既THEORY去行呢D教具呢?
好可能佢地見抵呀,買買買,到最後係1大堆廢既木頭

我自己就應該會買D教具,不過遲DD先,1則我無$$,2則我未執好地方,3則我要了解多D先慢慢揀,4則有D野可以自己製作唔洗買,5則,最重要係個仔未係時候可以操作D教具^_^"

其實教育小組個邊講D PLAYGROUP同幼稚園個D都好既,始終我地要返學丫麻:P

但正如你講,好多媽媽買左D野,但其實未理解好個THEORY就會好束手無策LOR~其實D問題係你睇多D書,理解多D就會解決得到^_^當然我亦明白好多時會當局者迷:P
virgobb 寫道:
好同意啊 !!!
所以我好希望lee 度可以多d 媽咪分享一下點 apply "蒙特梭利教育法" 係日常生活中間. 我d個個都有個活生生既實驗品 - 我地個 b ! 可以有好多日常 real case share 下. 唔係淨係講 theory.

我都有望下"教育小組", 都有好多媽咪講"蒙特梭利教育法" ...
不過講講下就會講左d教具係邊度買, 或者帶阿b去邊度上堂咁!我又覺得好形式化啦 ! 但就比較少媽咪 share 下佢地 apply 個theory 既心得.

我見有個媽咪問佢用左一套教具 但佢阿仔固意 play it "in a wrong way" 咁應該點算, 我好想聽下d媽咪share下lee d situation 佢地會點處理. 不過又少mom回應.

好似本書咁講, 如果d幼稚園只著重d教具 (其實我都係覺得教具 lee 個名好似 formal 左 d), 又catch 唔到個教育理論既重點去用d教具, 會係一件好危險既事.

男爵府

VirgoBB
或者我膽粗粗解答下你依個問題
我上過堂 都有同學問過老師
老師大概係咁講

小朋友固意做錯 首先要向佢practical life到著手
因為practical life其實係 train 到 COCI
Coordination, Concentration, Independent & Order

固意做錯 即係唔跟ORDER
所以 反而要做好practical life先好開始"工作" (工作向蒙氏來講係玩教材.

依到個另一個WEB 好有用
http://www.montessori.idv.tw/
或者你地會對蒙氏更深認識

我都好讚同
其實好多野都可以自己動手去做
唔使一定要買!

virgobb 寫道:
我見有個媽咪問佢用左一套教具 但佢阿仔固意 play it "in a wrong way" 咁應該點算, 我好想聽下d媽咪share下lee d situation 佢地會點處理. 不過又少mom回應.

好似本書咁講, 如果d幼稚園只著重d教具 (其實我都係覺得教具 lee 個名好似 formal 左 d), 又catch 唔到個教育理論既重點去用d教具, 會係一件好危險既事.

大宅

我以為有新site睇,完來係之前個個

不過呢個site真係好正:)))∼
推介︿︿∼∼∼∼∼∼∼

首頁
12345...14

尾頁

跳至