跳至

首頁

尾頁

男爵府

聽說佢地校舍好細又好舊???

原文章由 tanganastasia 於 07-12-11 23:47 發表
我囡囡讀緊pre-nursary,老師都OK,但覺得係一個個,好彩囡囡班主任很好,國際班,外國人,很nice,很主動同我講囡囡係學校的情況,隔離班個個就一般啦。
親子王國以外之連結已被刪除

大宅

我都有去過其他幼稚園,明慧係細D,但對咁細的小朋友來說已算足夠,有半露天空地,落雨晒都唔驚,有温室,仲有千秋......

原文章由 小仙女Mummy 於 07-12-17 20:22 發表
聽說佢地校舍好細又好舊???

大宅

畀面勳章

各位明慧家長, 你地d小朋友讀成點, 尤其係年中插班個d, 因為我個仔來緊09年1月會入學, 依家心大心細比唔比佢讀明慧好 (因為評價好壞參半), 可唔可以比多少少意見我作參考, 謝謝.

大宅

Can anyone have 2nd hand "boy" winter uniform and school bag? Because my son will go in Nursery now but I might just let him go for PN only!

大宅

原文章由 Tata1668 於 08-6-1 23:00 發表
各位明慧家長, 你地d小朋友讀成點, 尤其係年中插班個d, 因為我個仔來緊09年1月會入學, 依家心大心細比唔比佢讀明慧好 (因為評價好壞參半), 可唔可以比多少少意見我作參考, 謝謝. ...

我女女剛返左3日,女日一個鐘(適應期喎),我暫時都唔知佢做過d乜,o係學校係咪真係學到o野。 我要觀察到佢正式上3個鐘堂先可以俾評語,目前只知道即使小朋友勁喊(我女女冇喊,但有一兩個都喊得幾勁)d老師都會哄佢地。

大宅

畀面勳章

Thanks! 你個女讀上午定下午班? 我個仔依家返緊佢地個playgroup, 好似都幾ok咁.

你個囡囡冇喊, 學校會唔會比佢早d返晒三個鐘, 定係跟其他插班同學一齊慢慢加時間?
原文章由 蜜蜜 於 08-11-5 18:15 發表

我女女剛返左3日,女日一個鐘(適應期喎),我暫時都唔知佢做過d乜,o係學校係咪真係學到o野。 我要觀察到佢正式上3個鐘堂先可以俾評語,目前只知道即使小朋友勁喊(我女女冇喊,但有一兩個都喊得幾勁)d老師都會哄佢地。 ...

大宅

各位明慧媽咪:
你們好呀,這個星期六我們要去明慧interview喇~
我們考國際班k1,唔知這間學校多唔多人掙呢?讀緊國際班媽咪可否比多些這間校學的資料給我參考呢?
其實我在bk都睇了很多明慧的資料,多數人都係話佢地比較商業化,樣樣講錢咁~除了商業化外,還有沒有其他的缺點呢???
例如老師質素如何,環境衛生如何等等.....(我比較著重這兩點)
其實我個女本身在海怡讀緊n1,都係讀國際幼稚園,她的英文及普通話水平都好好,但這間學校距離我屋企係超遠的,所以最近識到一位班內媽咪,佢話明慧國際幼稚園好好,打算明年k1轉過去,所以我又跟住佢一齊申請入學,我們兩個媽咪都係睇中這間學校用英普教學,而且到了k2時會加埋日文,仲要一星期三堂日文課,所以我們覺得3xxx反而好平好抵讀,我現在讀緊個間要$48xx一個月呀~

男爵府

我個女都報咗明慧,宜家又唔可以用學券,有冇人可以俾D意見,間學校好唔好呀?萬分感謝

男爵府

up

男爵府

up

洋房

我個仔在明慧讀咗兩個月, so far 都ok,環境算乾淨,老師都有愛心,校長都好好人,好親力親為,但請問你的小朋友現在讀邊間呢? 要比較先知邊間好d喎....
至於interview應該唔係太難,不過國際班會有外國老師同英文老師一切interview個小朋友,若你的小朋友聽慣就更加唔駛擔心啦!!

原文章由 yoyoko 於 08-11-10 15:15 發表
各位明慧媽咪:
你們好呀,這個星期六我們要去明慧interview喇~
我們考國際班k1,唔知這間學校多唔多人掙呢?讀緊國際班媽咪可否比多些這間校學的資料給我參考呢?
其實我在bk都睇了很多明慧的資料,多數人都係話 ...

男爵府

原文章由 sarah6774 於 08-11-11 20:10 發表
我個仔在明慧讀咗兩個月, so far 都ok,環境算乾淨,老師都有愛心,校長都好好人,好親力親為,但請問你的小朋友現在讀邊間呢? 要比較先知邊間好d喎....
至於interview應該唔係太難,不過國際班會有外國老師同英文老師一切 ...

佢未開始讀啊,出年2月讀n1半年 仲諗緊k1係唔係繼續,多謝你的囬覆

洋房

Have you also applied another school for K1??

原文章由 boganwan 於 08-11-12 00:37 發表

佢未開始讀啊,出年2月讀n1半年 仲諗緊k1係唔係繼續,多謝你的囬覆

男爵府

原文章由 sarah6774 於 08-11-13 01:07 發表
Have you also applied another school for K1??

未有打算....
朋友極力推薦st.paul,但好似好難入同埋要搭校車,阿女一搭巴士&小巴就會暈車浪...我見有D媽咪話明慧國際班好似幾好,所以宜家心大心細.多謝帮忙

男爵府

up

男爵府

up

洋房

st. Paul 係一條龍,如果收你個女當然值得讀啦, 起碼唔駛到佢k3又煩過呀.....所以interview下無妨,除咗搭校車,可唔可以辛苦d同佢搭mtr?? 總好過次次嘔呀....雖然st.paul 好難入,但唔試就無咗個機會呀!!

原文章由 boganwan 於 08-11-14 00:19 發表

未有打算....
朋友極力推薦st.paul,但好似好難入同埋要搭校車,阿女一搭巴士&小巴就會暈車浪...我見有D媽咪話明慧國際班好似幾好,所以宜家心大心細.多謝帮忙 ...

男爵府

原文章由 sarah6774 於 08-11-15 20:00 發表
st. Paul 係一條龍,如果收你個女當然值得讀啦, 起碼唔駛到佢k3又煩過呀.....所以interview下無妨,除咗搭校車,可唔可以辛苦d同佢搭mtr?? 總好過次次嘔呀....雖然st.paul 好難入,但唔試就無咗個機會呀!!

...

多謝意見我哋會同佢去interview,但就好擔心佢的表現,佢好害羞,好慢熱,同埋好自我,好驚到時佢唔彩人咁就慘啦

洋房

無論結果如何,面試能及父母和仔女上寶貴的一課, 希望你和囡囡都順利過關啦!! 等你的好消息呀!!
原文章由 boganwan 於 08-11-15 22:33 發表

多謝意見我哋會同佢去interview,但就好擔心佢的表現,佢好害羞,好慢熱,同埋好自我,好驚到時佢唔彩人咁就慘啦

男爵府

原文章由 sarah6774 於 08-11-17 19:37 發表
無論結果如何,面試能及父母和仔女上寶貴的一課, 希望你和囡囡都順利過關啦!! 等你的好消息呀!!

多謝支持 我都好希望有好消息通知你

首頁

尾頁

跳至