跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 天水圍英藝幼稚園

peggyyau

英藝d位唔full 隨時都有位可以轉回主流
其實我係好同意你意見, 只係怕浪費咗一個機會, 因為足3年全英語教學, 真係好吸引
係呢, 你心水係邊間小學架 [quote]
peggyyau 寫道:
Hi yiubb,

Don't worry. If you feel you cannot teach the Chinese by yourself, then you can change to study 主流班 at anytime. If your target primary school is 天天, so I suggest you to chose 主流班 rather than international class. It is becasue most of the primary school do not teach in 活動教學。 They are many Chinese writing. However, if you want to choose the 直資小學 for your daughter, I prefer you choose international class. Most of the 直資小學 mainly teach in English and in 活動教學。 This is my comments. I hope it can help you.

peggyyau

[quote]

子爵府

winnie_hkh,
我都係同你一樣原因, 所以選英藝 :wink:
我女今年讀nc架喇, 所以先怕選錯, 浪費咗d黃金期 :-| [quote]
winnie_hkh 寫道:
Hi yiubb,
我都好同意你老公講, 2-6歲係學野嘅黃金期, 所以英藝咁貴, 我都會比囡囡讀架.
任何時侯都轉得, 你真係唔洗太擔心. 如果你老公堅持讀國際班, 你咪讀n1試下囉, 反正有d小朋友都唔讀n1喇. 如果呢1年你自己都教到中文, 跟住幾年都唔係太大問題.

[quote]

子爵府

子峰mama,

全日果度我都知, 我都覺得真係好吸引, 正如你所講, 既滿足左我地o既慾望又有中文學 , 不過佢d學費真係太貴喇 而且我又唔太想小朋友咁細就返全日咁長時間 我係full time mami ar
子峰mama 寫道:
yiubb:
其實你老公都未嘗冇道理,我地做家長o既梗係希望佢從小打好個英文基礎,無謂白白浪費左個大好黃金時期,呢點我都好認同,剛剛再打去英藝問,佢地半日國際係全英教學,而全日國際下午會有中文學,咁你會唔會考慮讀全日?依家唔只你1516,我都比你攪到1617呀...... 呢刻為止我對全日國際真係好有興趣,因為佢既滿足左我地o既慾望又有中文學添,真係好吸引,唔記得講,原來佢地由07學年起會將全日主流cut左,即係讀得全日o既就一定係國際班,可惜我個仔依家比工人湊緊,冇理由擺個工人o係屋企成日流流長推個仔讀全日,所以暫時唔排除今年照比亞仔讀住半日主流先,到出年同佢轉讀全日(工人完約),咁你囡囡依家邊個湊緊呀?可行o既比佢讀全日啦......

子爵府

all mami,

今日同d mami傾開呢個問題, 佢地都唔主張選國際班, 佢地話果3年內, 小朋友d英文oral可能係會好, 不過因為無直資/國際小學連接, 所以一上p1之後, 好快就會因學校環境, 而忘記晒, 無話可以打好基礎上p1; 而且話晒只係幼稚園國際班, 所以都唔會令d英文好咗好多

大家又認為係唔係呢

禁止發言

大宅

今日上午我已經去咗天水圍英藝、德怡同激活參觀,但係就覺得英藝比我嘅感覺最好,價錢以國際班嚟講,德怡貴D,要成3,050一個月,而激活嘅N1就無國際班,個校長話小朋友其實係要响兩至三歲前打好母語基礎,先至學其他語言會較為好,激活嘅學費方面同英藝差唔多。至於英藝方面就地方好企理,所有牆壁都安晒厚壓,同埋每條門隙都有做安全措施,以防小朋友撞到同夾到手仔,而小朋友洗手間係我去咁多間幼稚園中最清潔嘅。由於我咁啱去到參觀時係放學時間,見到每位老師同助教都拖住兩位小朋友,幫佢上車及照顧佢哋坐好座位,老師仲同班校車學生拜拜兼睇埋校車關門同開車先至離開上車地方,令我覺得佢哋好細心同好安全咁照顧班小朋友。費用方面就同我之前所講,學費就國際班同主流班都一樣係$2,300(半日班,只有上午班而不設下午班)/$3,800(全日班),書薄費加茶點每半年$600,夏季校服$420/冬季校服約$700(因為有校褸),而書包就$120。不過我就無問到留位費要比幾多。但係有一樣野我就唔係太鍾意嘅係佢哋唔理妳係唔係一定填表報名,只要一攞佢張入學申請表就要收$30。 :cry:

另外英藝國際班(半日班)係無中文學,只係會用普通話教聽同講。不過個主任話其實N1都唔會有寫字呢一part,因為小朋友太細,所以會著重訓練聽同講。

侯爵府

好媽媽勳章

yiubb:

點呀......諗掂未呀........?英藝話最遲6月要決定喇.....!!!或者你會唔會考慮第時幫佢簡直資小學?會o既話相信咁比佢讀半日國際應該冇咩問題卦?至於我又有新動向喇,打算今年比佢讀半日國際班,出年再同佢轉全日,但諗住再諗多幾日先決定,真係天氣都冇我變得咁快......

子爵府

元朗同天水圍d費用有分別
如果第時會讀李宗德, 咁我都覺得應該選國際班, 不過我無呢個打算~
Christie23429 寫道:
yiubb,
咁可能元朗同天水圍d費用有分別, 因我同事小朋友係元朗讀

另外, 有同事兩個仔之前係英藝讀, 而家佢地都讀緊李宗德, 對於直資小學既connection係無問題

同埋話就話國際班, 我覺得只係加強左英文同普通話

子爵府

子峰mama ,
e........你諗住轉去國際ar 不過我暫時我又想轉番主流wor
吓~~6月要決定 唔係除時都可以轉架咩 我重諗住可以遲d先confirm實tim
初時都有諗過第時讀直資小學, 但後來諗清楚既然一定唔會比佢讀直資中學, 所以都係唔選直資小學, 因怕佢free慣, 到時去讀番普通中學, 佢會重吃力
你打算出年轉全日 咁你係全職/在職 咁你怕唔怕k2先開始學中文, 個小朋友會追得好辛苦呀?
子峰mama 寫道:
yiubb:

點呀......諗掂未呀........?英藝話最遲6月要決定喇.....!!!或者你會唔會考慮第時幫佢簡直資小學?會o既話相信咁比佢讀半日國際應該冇咩問題卦?至於我又有新動向喇,打算今年比佢讀半日國際班,出年再同佢轉全日,但諗住再諗多幾日先決定,真係天氣都冇我變得咁快......

子爵府

如果留位費無加價, 就應該係$600 :wink:
如果國際班nc可以加埋有教中文字就好啦 :-(
CherryIce 寫道:
今日上午我已經去咗天水圍英藝、德怡同激活參觀,但係就覺得英藝比我嘅感覺最好,價錢以國際班嚟講,德怡貴D,要成3,050一個月,而激活嘅N1就無國際班,個校長話小朋友其實係要响兩至三歲前打好母語基礎,先至學其他語言會較為好,激活嘅學費方面同英藝差唔多。至於英藝方面就地方好企理,所有牆壁都安晒厚壓,同埋每條門隙都有做安全措施,以防小朋友撞到同夾到手仔,而小朋友洗手間係我去咁多間幼稚園中最清潔嘅。由於我咁啱去到參觀時係放學時間,見到每位老師同助教都拖住兩位小朋友,幫佢上車及照顧佢哋坐好座位,老師仲同班校車學生拜拜兼睇埋校車關門同開車先至離開上車地方,令我覺得佢哋好細心同好安全咁照顧班小朋友。費用方面就同我之前所講,學費就國際班同主流班都一樣係$2,300(半日班,只有上午班而不設下午班)/$3,800(全日班),書薄費加茶點每半年$600,夏季校服$420/冬季校服約$700(因為有校褸),而書包就$120。不過我就無問到留位費要比幾多。但係有一樣野我就唔係太鍾意嘅係佢哋唔理妳係唔係一定填表報名,只要一攞佢張入學申請表就要收$30。 :cry:

另外英藝國際班(半日班)係無中文學,只係會用普通話教聽同講。不過個主任話其實N1都唔會有寫字呢一part,因為小朋友太細,所以會著重訓練聽同講。

子爵府

all mami,

剛剛打咗去英藝, 問咗d資料~
國際班: 原來除咗無中文上之外, 直到k3都唔會有默書, 功課都係好少, 只有好少量worksheet做
主流班: 就k2先開始會有少量默書, 都係有worksheet做, 不過都唔會太多

請問大家:

如果完全無默書有無問題呀? 因為之前聽好多mami意見, 話選幼稚園最低限度k3都應該有少量默書先好~

子爵府

請問有無人可以比英藝n1同nc嘅所有中文科嘅書名同出版社名比我呀?

禁止訪問

大宅

係呀! 今日我去參觀時個主任都有講,話嚟緊嘅新學年D書會轉出版社架。

Hi yiubb,

我囡囡現在n1 中文用牛津出版社。 八月份可能會轉出版社。

peggyyau

[quote]
yiubb 寫道:
請問有無人可以比英藝n1同nc嘅所有中文科嘅書名同出版社名比我呀?
[/quote]

民房

hi

我仔仔係今年入nc班, 報讀全日, 我上星期12/5問過上午用英語及國語, 下午後用粵語, 但冇問是否不教中文寫字喎

kinki

侯爵府

好媽媽勳章

yiubb:
真係好似同你o玩緊捉e因咁........
早2日我問佢地最遲幾時要決定,佢話最好6月啦架bor,細想一下咁都要比少少時間人同我地安排書簿同編班卦.....
咁你同你先生溝通好未呢?如果真係唔打算讀直資,我諗都係讀返主流班好d,睇你過唔過到你先生果part先啦......
我係在職媽咪黎架,因為亞仔有工人湊,其實從來都冇諗過比佢讀國際班同埋全日,但依家知道原來有中文學先勾起我興趣,工人出年10月完約,所以今年比亞仔讀住半日先,至於你問我驚唔驚佢到k2先學中文會追得辛苦?相反如果我比佢讀住半日主流先o既話,我會驚佢英文追得辛苦多d囉,再者,我同英藝傾過,我問佢究竟對我個仔黎講,應該簡半日主流定國際會對佢有利d,佢都話若果我出年同佢轉全日o既話,咁簡國際班會適合d,同埋佢話讀全日班對將來升上一間普通小學都唔會有問題........

子爵府

peggyyau,

係味有2本架? 可唔可以比埋個書名比我呀? thanks!![quote]
Hi yiubb,

我囡囡現在n1 中文用牛津出版社。 八月份可能會轉出版社。

peggyyau

[quote]

子爵府

kinki

全日班係有教中文架, 係半日國際班先無
kinkipo 寫道:
hi

我仔仔係今年入nc班, 報讀全日, 我上星期12/5問過上午用英語及國語, 下午後用粵語, 但冇問是否不教中文寫字喎

kinki

子爵府

子峰mama,
我老公只係比意見我, 最後決定都係o係我度, 不過如果選錯, 第時佢一定會話我囉
你呢, 你心水係邊間小學呀
我最新諗法, 可能k1讀國際, k2-k3主流, 因為同個fd傾, 佢話默書係一定需要, 如果唔係上p1就會讀得好慘(好似佢個女同佢d同學仔case), 但如果k3先去轉主流, 咁k3同樣會追得好吃力, 因為k3係開始默句子, 所以最好k2開始無壓力下默d生字, 熟習咗上k3就易好多~
不過我都會有d疑問, 咁剩讀k1一年國際係唔係好無謂呢 你認為呢
另外, 你有無問學校, 全日國際係有無默書架
子峰mama 寫道:
yiubb:
真係好似同你o玩緊捉e因咁........
早2日我問佢地最遲幾時要決定,佢話最好6月啦架bor,細想一下咁都要比少少時間人同我地安排書簿同編班卦.....
咁你同你先生溝通好未呢?如果真係唔打算讀直資,我諗都係讀返主流班好d,睇你過唔過到你先生果part先啦......
我係在職媽咪黎架,因為亞仔有工人湊,其實從來都冇諗過比佢讀國際班同埋全日,但依家知道原來有中文學先勾起我興趣,工人出年10月完約,所以今年比亞仔讀住半日先,至於你問我驚唔驚佢到k2先學中文會追得辛苦?相反如果我比佢讀住半日主流先o既話,我會驚佢英文追得辛苦多d囉,再者,我同英藝傾過,我問佢究竟對我個仔黎講,應該簡半日主流定國際會對佢有利d,佢都話若果我出年同佢轉全日o既話,咁簡國際班會適合d,同埋佢話讀全日班對將來升上一間普通小學都唔會有問題........

子爵府

英藝家長,

請問英藝k2同k3中文讀書係點默架 係唔係同出面d學校一樣, k2默2個生字, k3默句子架

首頁

尾頁

跳至