自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

5知有無貼左板,但公海多d 人睇,想jm 比下意見我。我諗到頭都大埋, 好頭痛。
工人姐姐就番朝8晚8 ,開頭傾好左,黎之前食左早餐先,同埋一星期4日假,中午訓一個鐘多d, 咁傾好哂先番工啦,黎番工幾日後,話指定放星期日, 話個個星期日有事要做,見佢工作能力ok, 咁算數,5同佢計,
跟住每日訓教訓兩個鐘以上,都算。無出聲
跟住做左半個月,又話黎到先食早餐,話老公番晏左,5使起身煮比老公,所以黎我度先食,咁都算,又5同佢計。
跟住每日呢。話明番8點, 但日日例遲,最遲8點4, 日日咁遲法我都5會再問佢點解。
咁見佢做左一個月工作能力又ok 又醒。咁我5想同佢計較咁多。由得佢,
但嚴重問題黎啦, 佢話而家天氣凍,想放7點, 我都算,我話你7點煮好飯,自己食完走先囉。5使你汁碗啦, 咁我都讓哂步, 但竟然我同老公出左街。晚飯就我6299 都5會食, 得佢自己食, 佢竟然6點半多d 自己食完就走左。 我6299 講番比我聽,我o 哂咀。
而家我心大心細5知再用5用佢好,因為佢的確係幫到手同我仔都幾buy 佢。但我62 就話, 無得同工人傾問題,佢話點傾都係我地蝕底,話傾嬴左但個工人5訓氣,得閒meat 喊我仔就死, 我62 就5建議灘出黎講, 話5b用佢就即係補錢炒, 再講過。 但我而家追緊第2個bb, 又好怕再請工人,會5會仲衰過吹個。 呢個做野能力真係ok 又爽手。 但。。。唉。。好矛盾。。。 請 各jm 比d 意見。我諗到頭痛。

waiyumama  哈哈!你咩嘢都話算,我都0哂嘴。  發表於 13-12-17 09:56

大宅

回覆:momobi 的帖子

我62 建議5用就要補錢即炒, 再請過。

大宅

回覆:momobi 的帖子

我都O曬咀,你一開始根本唔可以咩都由佢,工作能力高,只能花紅or送禮物俾佢,同佢講好的工作範圍,規則佢就一定要做足,唔好由佢想點就點,你宜家只有抄左佢,換工人,因為你話佢,呢D精甩尾的人,一定唔服你的。

yanchengsc    發表於 13-12-17 12:38
nn010  非常同意  發表於 13-12-17 11:16

男爵府

回覆:工啦遲到早退駁炒?請jm 比意見。

你果個系外傭?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

個工人幾多錢請架, 睇下佢而家的工作值唔值囉........
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

大宅

回覆:babyden18 的帖子

我都覺我縱容左佢,本新我諗住大家好來vd去,只要做足比我,我5會同你點計較, 但愈來愈過份。 變本加厲, 有時係屋企見我5用的無謂野又問我要5要,5要就借比佢。 有借當然無還啦。。。激到我cc 下

伯爵府

你自己種下既禍

大宅

回覆:fishfishchen 的帖子

hk 架

大宅

搵過個唔管一樣有同樣問題。所以要解決就係由而家開始管,規舉就係規舉,佢唔受就自己走。6299當然要幫手睇水⋯⋯

嘅然你都預佢走,不妨試試管下先,真係要請新人就當預習管好佢⋯⋯

大宅

回覆:minikin 的帖子

我都覺。。。唉。。

男爵府

引用:hk+架

原帖由 momobi 於 13-12-17 發表
hk 架
甘真系炒得!

大宅

回覆:corachanyy 的帖子

我老爺就5讚成,話管佢5係問題, 怕佢突然心理5平衝,做d 出乎意料的野5出奇。話工人5可以得罪。。。因為我老爺好緊張個孫。同我仔先18 個月。5識表達太多。 唉。。。好煩惱

男爵府

引用:我老爺就5讚成,話管佢5係問題,+怕佢突然

我老爺就5讚成,話管佢5係問題, 怕佢突然心理5平衝,做d 出乎意料的野5出奇。話工人5可以得罪。。。因為我 ...
其實你賠一個月人工就可以即炒

男爵府

工人咁mean, 幫你湊多個實加你價/唔做。

男爵府

引用:我老爺就5讚成,話管佢5係問題,+怕佢突然

我老爺就5讚成,話管佢5係問題, 怕佢突然心理5平衝,做d 出乎意料的野5出奇。話工人5可以得罪。。。因為我 ...
你唔炒距,用規矩來管距就驚唔知距唔點做。你宜家先管距,距就會心理不平衡仲大件事

禁止訪問

引用:5知有無貼左板,但公海多d+人睇,想jm+比下

男爵府

引用:搵過個唔管一樣有同樣問題。所以要解決就係

原帖由 corachanyy 於 13-12-17 發表
搵過個唔管一樣有同樣問題。所以要解決就係由而家開始管,規舉就係規舉,佢唔受就自己走。6299當然要幫手睇 ...
X2

侯爵府

引用:hk+架

hk 架
香港人?鐘點?保母?

大宅

咁樣講你62先至係最難解決嘅問題,又要投訴又唔比人話事,自己睇住都有得驚,咁全港幾十萬家庭有用工人咪個個晚信都驚到唔使瞓?

可能同62傾下先係上策⋯⋯

wonderlulu  Yes!  發表於 13-12-17 01:02

首頁

尾頁

跳至