自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

翡翠宮

引用:Quote:sumlam+發表於+13-12-18+01:04+睇完

原帖由 kidslover2010 於 13-12-18 發表
不要搞錯,我不是說有錢啲就唔係香港居民。

只要是「香港居民」,所有基本人權必須一致,例如:投票權、 ...
講得啱,點解貧窮人士唔交一毫子稅可以享盡所有福利,交稅嘅反而無?淨係住屋已經唔公平,點解唔可以一家一屋?入息多d就剝削住屋權利被迫自己買樓租樓?點解書簿車船津貼要限制?大家都係香港市民點解佢有我無?點解歧視努力工作支持社會嘅人?點解呀?

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

侯爵府

畀面勳章

呢個法官真係.....

禁止訪問

引用:你有冇睇過判詞?全部內容都係法官主觀思維,

珍珠宮

kidslover2010 發表於 13-12-18 08:53
基本法很難修改,但「單程證」之政策可修改,例如將「單程證」來港的人定為如其他旅遊及工作簽證般看待,分 ...
以前我申請過星架坡入藉,批左個準予居留唔等如正式公民,我唔明點解星架坡得香港唔得!!!!!

我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

珍珠宮

回覆 kidslover2010 的帖子

I read all your messages and agree at what you said.

I don't like the decision either but it's not the judges' fault. Laymen don't understand the duty of the judge is to interpret the law. The law does not empower any of them to change or make laws - had there been such power, that would be rule of man not rule of law - like North Korea which will be a disaster.

People used to think that 法律不外乎人情, but that's a question of LegCo who makes the law, not the judge who interpret the law.

Apparently there is a problem with the law now. What we can do is to change the law with the proper procedures - through LegCo not the court, nor seeking a view from the Standing Committee of PRC.

Jolin_Yuen    發表於 13-12-19 18:10
kidslover2010  Exactly, it is quite rare here to have a person who has a clear mind like you  發表於 13-12-19 17:41

侯爵府

回覆:點解要鬧法官?

我覺得法官玩捉字蝨

子爵府

chamomile 發表於 13-12-18 02:16
exactly!
法官計錯數要全香港人承擔條大數…
莊豐源案之後大家有眼睇香港邊成點
法官唔駛計數,一向所有數據係由雙方律師提供..........又賴個官

Zenia    發表於 13-12-18 16:04
獻醜不如藏拙

禁止訪問

子爵府

呢單野我贊成釋法,釋法有時是沒辦法中的辦法。吾好被公文黨垃圾局議員蒙騙。

子爵府

kidslover2010 發表於 13-12-17 23:52
其實終審法官果然比下級法官思維清晰,更理解法律真締。

雖然大家普遍難以接受法官的判斷,但法官的判斷 ...
同意分析,可惜有人自詡為思路清晰,無睇清楚判詞就謾罵
獻醜不如藏拙

翡翠宮

老實講,班b 6最叻走精面,佢地知道點樣攞著數攞到盡,所謂「機關算盡」,佢地對呢方面的心思好細密,我地hk人有時就係太老實,真係唔夠佢地玩~

而且我地hk人根本無咁的心,我地大部份都要返工,一係就做ftm親自湊番小朋友,日日忙到甩肺,邊有時間同埋邊有閒情去研究點攞盡福利~

而且,我地hk人的心態係「我地為自己可以自食其力而自豪」,佢地b 6的心態係「佢地為自己可以食盡阿公而自豪」,分別就在於此~

Shirleyng428    發表於 13-12-18 14:54

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實仲可唔可以上訴, 個個婦人敗訴又再上訃先得值。
咁我地係唔係可以上訴架?

公爵府

題外話,我覺得bk好似好多文盲咁,不分是非黑白就插插插

禁止訪問

大宅

回覆 小洪寶 的帖子

唔係唔留得言...而係你中肯咁表達係冇問題..只係有少少偏向法官果邊就激起人地把火~

子爵府

回覆 小洪寶 的帖子

點解唔鬧得, 法官就唔會錯架啦! 有錯就要鬧, 係度死唔認錯有咩用!
法律界以師徒制, 我真係好懷疑係咪佢地自己人玩晒, 有咩公義?

珍珠宮

好媽媽勳章

kidslover2010 發表於 13-12-18 09:18
不要搞錯,我不是說有錢啲就唔係香港居民。

只要是「香港居民」,所有基本人權必須一致,例如:投票權、 ...
都仲係有小小唔明

D官宜家話要回復之前, 居住一年就有得攞, 想請問, 居住一年, 同居住七年, 點解七年違憲, 一年唔違?
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

大宅

我想問就呢單案個女人,黎一日就話要攞綜緩,佢講到好慘,咁佢未落黎香港都生活到,點解黎左香港我地養佢,今日生果日報仲好笑,訪問另一個女人,就因為呢個判決,即刻去申請綜緩,又唔佢訪問下真正香港人,為香港付出過既人既苦況,佢地d有錢人,根本就諗住做show,要人讚佢地偉大,公正嚴明,冇歧視,佢地有錢,交稅就好似行街跌左d“晨沙”落地,我地呢d香港人要交稅又買唔起樓既,又有冇人可憐我地,如果係咁我唔駛做啦,等人養好過。:pppp:
樓主仲話個法官啱,真係好難理解。

大宅

樓主不懂, 不怪你

事實係法官以法治為名, 以自己個判斷去取代行政機構個判斷, 我認為係越權咯
本身judicial review 只係睇程序公義, 有無忽略佐任何應考慮的地方,
但最終判斷權同決定權係行政機構手中
但果個所謂proportionality test, 根本係法官自己invent 出黎去越權
呢樣野唔單止係香港有, 依家愈來愈多地方都有呢個問題

只能說這是法治的代價
你要法治就要硬食

大宅

其實要諗,到底而家係咩人幫班大陸人打官C

首頁
45678...12

尾頁

跳至