跳至

首頁

尾頁

洋房

唔知有無08/09天水圍選小一既家長呢?

好似大家都好輕鬆, 其實9月真係好快到啦! 大家都好似唔緊張咁? 還是大家都諗好哂, 唔洗煩呢? 如是, 可否提供參考. 謝謝!

洋房

Re: 唔知有無08/09天水圍選小一既家長呢?

其實都未知,我又要返工,又唔可以去學校門口問下家長意見,如果你有資料最好分享些比我知,唔該晒.

子爵府

Hi, 我仔仔今年都要選小一, 現在我都煩緊唔知邊間好呢.

洋房

其實我就諗住會報直資李宗德, 佢地大約十月尾先公佈收生名單, 聽講都唔係咁易入, 所以我都好緊張, 而政府自行分配好似向9月, 都要為仔仔預備選校問題, 我心目中會選天官, 如果萬一李宗德真係唔收, 都有個入間好學校既機會, 比較過天水圍小學, 最熱門都係天天同天官, 而天天就最多人選, 所以我就會選次小小既天官, 希望機會較大些, 到自行分配唔收, 攪珠第一自願天官, 第二就伊小 or 梁球鋸 or 潮陽 or 潮陽百欣 or 李兆基 or 唔知邊間好......
希望有家長可以發表一下自己既預備同心得給大家分享下啦!

大宅

我第一志願係天天,其次就係伊小 or潮陽百欣

我都唔係好清楚現在升小一既程序,
有冇人知道可以去邊到知多d有關既野??

洋房

appleandpear 寫道:

現行的小一入學機制,分為「自行分配學位」和「統一派位」兩個階段:

自行分配學位

在「自行分配學位」階段,家長可替其子女向一間位於任何校網的官立或資助小學遞交小一入學申請表,申請該校的自行分配學位。自行分配學位分為兩類:

(甲) 供有兄�姊在該小學就讀或父�母在該小學就職的申請人的學位

約佔學校小一學額30%
未能用盡的學額,學校可根據「計分辦法準則」自行分配
如有不足之數,以原本預留作統一派位的學額填補
凡屬此類別的申請人,必獲取錄

(乙) 根據「計分辦法準則」分配的學位

佔學校小一學額不少於20%
若申請人數超出其學位數目時,須按照下列「計分辦法準則」甄選學生:

(一)
父�母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作 (20分)
(二)
兄�姊在與該小學同一校址的中學部就讀 (20分)
(三)
父�母為該小學的校董 (20分)
(四)
父�母或兄�姊為該小學的畢業生 (10分)
(五)
首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者) ( 5分)
(六)
與該校的辦學團體有相同的宗教信仰 ( 5分)
(七)
父�母為該小學主辦社團的成員 ( 5分)
(八) 適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲) (10分)

註:申請人只能在第(一)至第(五)項中選一項填報;而在第(六)至第(七)項中,亦只能申報其中一項。所有申報的關係必須證明屬實,才可以獲得有關分數。
學校在甄選自行分配學位的申請人時,不可進行任何形式的面試或筆試。在「計分辦法準則」下,原則上,學校沒有需要約見申請人。但若學校認為有需要在公布「自行分配學位」結果前約見申請人,則會通知家長有關約見詳情。然而,申請人是否獲學校取錄,應取決於「計分辦法準則」的得分而絕非面見的結果。

若有申請人在「計分辦法準則」下得分相同,而申請人數目亦超過學校剩餘的自行分配學位的學額,學校應以隨機方式甄選同分的申請人。學校可自行抽籤,但須秉承公平、公正的原則,或交由教育統籌局中央處理。學校應預先通知申請人校方將採用的方法及有關細節。

洋房

統一派位

學校須預留小一學額的大約50%,由教育統籌局按學校網和家長選擇進行「統一派位」。「統一派位」的學額中有10%是不受學校網限制的,家長可選擇最多三所位於任何學校網(包括住址所屬學校網)的小學。

「選擇學校表格」分為甲部(不受校網限制的學校選擇)及乙部(住址所屬學校網的學校選擇)兩部分。家長可在甲部填入最多三所任何學校網的選校編號。此外,家長在填寫乙部時,應盡量將其居住地址所屬學校網的小學,按照意願排列先後次序填入表內。

電腦進行統一派位時,首先會處理「不受學校網限制」的選擇,然後處理「住址所屬學校網」的選擇。電腦程式會為每一名申請人編配一個「隨機編號」,然後按家長的選擇及申請人「隨機編號」的次序進行派位,務求公允。電腦首先會依據「隨機編號」次序審閱所有申請人在甲部填寫的第一選擇。當所有申請人的第一選擇審閱完畢後,再依次序審閱未獲派位申請人的第二選擇,然後第三選擇。未能在「不受學校網限制」的選校中獲派學位的申請人,電腦會依上述程序處理他們在乙部的選校,直至每名申請人皆獲得分配一個小一學位為止。

洋房

似乎bk都無咩08/09天水圍入小一既家長喎! ?-( ?-(

洋房

謙仔媽咪 寫道:

你心目中有無心儀既學校呀!

洋房

appleandpear 寫道:
我第一志願係天天,其次就係伊小 or潮陽百欣

appleandpear: 伊小 同 潮陽百欣我都覺得幾好.
聽講話伊分係最少功課既, 不過默書比其他學校密少少, 而潮陽百欣功課比較適中, 應該唔會太辛苦掛!

洋房

其實伊分默書都好疏架,中文同英文都係大約隔一個星期
默一次.大部份學校都會將小一的功課post上網,
可以上去睇下研究下.

洋房

聽其他家長講伊正會嚴d,如果你係在職家長就考慮下選唔選潮陽百欣,因在功課上同溫習上都要花多些時間

子爵府

Dicky_Ma 寫道:
[quote]
謙仔媽咪 寫道:

你心目中有無心儀既學校呀![/quote]

首選天官或天天, 之後都唔知點選好.

洋房

謙仔媽咪 寫道:
首選天官或天天, 之後都唔知點選好.

我諗通常家長都係咁, 如果入唔倒第一自願, 其實都幾徬徨.

大宅

畀面勳章

各位你地好,我只係路過,我小朋友唔係08/09選小一,但由於我岩岩搬左黎天水圍,要同個仔轉校,需申請插班,所以都想打聽下天水圍既小學,請問咁多位有無聽過十八鄉鄉事委員會公益社小學和香港學生輔助會小學?校風,師資及教學方式等如何呢?
煩請告知
thx!

複式洋房

joeylee:

香港學生輔助會小學收生越收越小,怕有殺校的危險!

天水圍較受歡迎的有
天主教小學
天水圍官立
循道衛理
伊小(正)
伊小(分)
潮陽(天耀)
樂善堂(天瑞)
英業
伍旻端
科技創意

大宅

Hi Dicky_Ma,

我囡囡都是要今年9月揀小學,我的選擇都是李宗德同埋天主教小學,聽講李宗德都唔係禁易入,不單選小朋友,連家庭背景都是考慮因素之一,我都唔知囡囡入唔入到。其實最好當然是入天水圍天主教啦! 但囡囡只有15分只能等大抽獎,萬一抽唔到點算??
李宗德是否要求不能參加大抽獎?

晴晴的媽媽

大宅

Dicky_Ma,

您開左呢個 topic 就好o羅! 我囡囡都係今年 9 月揀 P.1 啦,我頭痕又頭痛!

原本我都覺得天水圍有好多小學的,但係不少朋友最近都話我知,真係多左好多"新移民",重勸我可以的話落番元朗/屯門讀,唉!....跨區機會咪重微....! 隔離屋的囝囝係伊小(分) 讀緊,一句天水圍冇好學校 ,重嚇到我震多兩震添! 我睇番往年 D Mami 的comments "天天"的口碑企得好穩,加上我覺得有宗教信仰(基督/天主教)的學校小朋友會"純" D,所以都係target 左呢間咋!

真係好驚....好驚....如果大抽獎唔得,唔知會派左去邊....

大宅

元朗哪間小學比較活學教學?

洋房

係呀! JacquelineHo, 其他自願真係好難選, 天水圍小學有廿幾間, 但係好, 出名, 有聯係中學既學校就唔多, 個個都係選果d, 所以最後都係睇你好唔好采! 不過, 我自己做左個資料, 06~07年, 有好多小學都收唔夠5班小一, 我自己就覺得果d學校愈來愈小人選, 都唔方好得去邊囉!
1) 元朗公立中學校友會英業小學 小一5班 聯繫中學: 元朗公立中學校友會鄧兆棠中學
2) 天水圍天主教小學 小一5班 聯繫中學: 天主教崇德英文書院、天主教培聖中學
3) 天水圍官立小學 小一5班 聯繫中學: 趙聿修紀念中學、元朗公立中學、天水圍官立中學
4) 天水圍循道衛理小學 小一5班 一條龍: 天水圍循道衛理中學
5) 伊利沙伯中學舊生會小學 小一5班 一條龍: 伊利沙伯中學舊生會中學及伊利沙伯中學舊生會湯國華中學
6) 伊利沙伯中學舊生會小學分校 小一5班 一條龍: 伊利沙伯中學舊生會中學及伊利沙伯中學舊生會湯國華中學
7) 宣道會葉紹蔭紀念小學 小一5班
8) 香港普通話研習社科技創意小學 小一5班
9) 香港潮陽小學 小一5班
10) 順德聯誼總會伍冕端小學 小一5班 一條龍: 順德聯誼總會翁祐中學
11) 聖公會天水圍靈愛小學 小一5班
12) 樂善堂梁銶琚學校 小一5班
13) 樂善堂梁銶琚學校(分校) 小一5班
14) 中華基督教青年會小學 小一4班 一條龍: 中華基督教青年會中學
15) 東華三院李東海小學 小一4班
16) 香港青年協會李兆基小學 小一4班 聯繫中學: 香港青年協會李兆基書院(直資)
17) 十八鄉鄉事委員會公益社小學 小一3班
18) 東華三院姚達之紀念小學 小一3班
19) 獅子會何德心小學 小一3班
20) 潮陽百欣小學 小一3班
21) 金巴崙長老會耀道小學 小一2班 一條龍: 金巴崙長老會耀道中學
22) 嗇色園主辦可銘學校 小一2班
23) 中華基督教會方潤華小學 小一1班 一條龍: 中華基督教會方潤華中學
24) 香港學生輔助會小學 小一1班

首頁

尾頁

跳至