論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

欲哭無淚懷疑5歲兒子遭工人侵犯

最近遇到了怎麼也無法相信會發生在自己身上的事﹐這次是我第二次請工人﹐印尼人27歲﹐有兩個兒子一個7歲﹐一個和我的兒子一樣大。因為合約快到期了﹐正考慮與她續約﹐雖然之前也發現她講大話﹐講手提並偷用家中電話。但是想一想﹐人無十全十美﹐她很疼我的兒子。週圍所有人都贊她好﹐樓下的看更﹐屋園的阿姨﹐甚至我的老公﹐我的父親﹐我老公的家人都說她好。其實要找一個信得過的好工人照顧幼兒真是不容易。但最近兒子對我說姨姨搞他下邊﹐形容得很真切。開始很擔心﹐並提高警覺。開始“莊”她﹐錄下她與人講的電話。找了朋友的阿媽(識印尼文)的人解釋﹐真是不聽不知道﹐一聽嚇一跳。原來她有一個有婦之夫的男友﹐並且常常與對方(與她講電話之人)﹐講她與男人怎麼﹐怎麼﹐甚至“幾皇幾后”都可以﹐還發出“呻吟”的聲音﹐我一度以為家中還有第二個人。想起被我發現她把底褲放在洗衣機中與兒子的衣服一起洗﹐她還辯稱一時疏忽就覺得惡心。待續

大宅

好媽媽勳章

Re: 欲哭無淚懷疑5歲兒子遭工人侵犯

you better bring your son to the doctor for a check up.

子爵府

醒目開學勳章

美美,

不如報警同即炒佢啦!無論情況點都好,首要係保護小朋友安全,唔好再比工人留在家中方為上策!

複式洋房

續 欲哭無淚懷疑5歲兒子遭工人侵犯

續前﹕由于兒子太小﹐時間地點也說得混亂﹐我老公不大相信﹐建議當滿約﹐讓她早走。為這事兒我跟他都不開心﹐有朋友媽咪罵我﹐我應該為下一個媽咪負責。心中很矛盾﹐看她好眉好貌﹐萬一我冤枉了她呢﹐現在一見到她﹐她總是低聲下氣﹐盡心服侍我們﹐我的心就軟了﹐不敢看她的眼睛﹐她真會放電。但只要聽到兒子對我說﹔“媽咪﹐是真的﹐我沒騙你。”“我不要新的姨姨﹐我要媽咪不上班﹐新的姨姨也會搞我。”做媽咪首先要保護自己的家人﹐雖然只差兩個星期﹐我明天就與她終止合約。不會給她再繼續留在家中﹐各位媽咪怎麼看呢﹖ :mrgreen:

複式洋房

兒子說疼﹐我真笨一開始就對醫生講實情﹐私家醫生不肯看。建議去政府急診室﹐因為表面沒有紅腫﹐我認為未必看得出。如果報警沒有真評實據﹐贏面不大﹐而且兒子要面對什麼樣的壓力呀﹖

子爵府

天理不容, 我覺得小朋友講得出呢0的野, 又表示好驚, 佢就一定唔係講大話。
不論佢做野幾好, 都係嚴重犯罪, 一定要"情"罰佢, 免下一戶人家受害....
多0的陪小朋友, 希望佢早日忘記不快事
老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

複式洋房

Re: 續 欲哭無淚懷疑5歲兒子遭工人侵犯

My God! I am very shock to read this news! What can we do to protect our young kids? I am a mother with two young kids and rely on a foreign domestic helper to take care of them. I am fully understand your feeling. Who can help? You need to find some expert to follow-up, particularly your young son. If this is really true, that maid should be bought to court.

男爵府

一定要報警處理啦 還你個仔一個公道 咁細個被性侵犯,一世都會記得呀,唔好忘記呢個陰影會跟佢一世,佢仲會記住你呢個阿媽唔信佢,完全冇幫過佢呀!盡快同你老公相量,唔好放過呢個賤工人

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

美美 寫道:
兒子說疼﹐我真笨一開始就對醫生講實情﹐私家醫生不肯看。建議去政府急診室﹐因為表面沒有紅腫﹐我認為未必看得出。如果報警沒有真評實據﹐贏面不大﹐而且兒子要面對什麼樣的壓力呀﹖

你帶囝囝去政府醫院睇啦, 唔駛擔心, 醫護人員好pro架, 佢地一定幫到你&比意見你. 就算表面無紅腫, 有時可能裡面發炎, 咁有無分泌呀?

我覺得而家唔係贏唔贏既問題, 而係要搵出事實真相. 既然囝囝話痛, 你快d帶佢睇醫生先啦.

複式洋房

你呀仔喱一世都記得呀媽唔信佢,有陰影。唔好放過佢。

珍珠宮

我會相信你兒子, 因他唔係只一次同你講, 加上你又聽了工人的核突對話, 佢的為人係點, 你應用很清楚. evil:

首先你真係要好好保護你個仔, 唔好忍, 你試諗

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

美美,
睇完您所描述,我會建議您報警.首先,有無留起您所講既錄音,另再帶仔仔看政府急症,比d信心仔仔,將發生既事照實同police & 醫生講.
無論最後結果係點,您都已做左盡媽媽既責任,如果係真,呢個工人係應該受到佢應有既懲罰.
您放心,7歲講野唔會太含糊,執法人員如應為有可疑,會有辦法幫助個小朋友講出真相.

p.s.希望您考慮清楚,唔好放過一個咁既人.

珍珠宮

If she get new employer & her new employer call you & ask, will you tell 事實真相 ?
:-( :-( poor HK employer. :-(

別墅

我都覺得你應該報警,一來唔可以放過呢個衰人, 二來就係幫你個小朋友, 因為應該比佢知道呢個人做錯事係會受到懲罰嘅,如果唔係 touch wood 下次比人蝦佢就唔出聲架嘞.
^_^

珍珠宮

帶仔仔去醫院&報警,千祈咪放過呢個衰人,亦唔好心軟,如果佢無做過,佢一定無事,如果佢有做過,就一定要還你地一個公道,亦唔可以俾佢再去害另一個家庭

留低晒d錄音,唔可以讓仔仔單獨同工人一齊

真係唔好心軟,d工人做戲可以攞金像獎,個工人正PK

大宅

呢件事作為一個媽咪, 好難決定是否報警?
其他媽咪可以好肯定要報警, 但如果發生係自己囝囝身上, 恐怕, 要囝囝不停重履呢段痛苦經曆, 但最後一幕係, 個官話囝囝表逹不清楚, 罪名不成立.
往後日子好難消除囝囝痛苦回憶, 還要點解釋比囝囝聽姐姐做錯事, 不用成担責任.

複式洋房

請你不要担心,警方會就住,不會給予囝囝壓力,日後亦不會勉強囝囝上庭,even 証據不足,起碼可以備案,不讓那PK得呈,以為她做什麼也没人知,為了囝囝,報警吧!

珍珠宮

但根據樓主的描述,其實樓主既仔仔已經係處不斷咁重覆講緊呢件事,而且一日呢件事唔解決,對仔仔的心理始終有影響
如果報左警,真係要俾口供,佢地會有兒童心理學家在場協助,好過依家仔仔覺得媽咪唔信佢
is 寫道:
呢件事作為一個媽咪, 好難決定是否報警?
其他媽咪可以好肯定要報警, 但如果發生係自己囝囝身上, 恐怕, 要囝囝不停重履呢段痛苦經曆, 但最後一幕係, 個官話囝囝表逹不清楚, 罪名不成立.
往後日子好難消除囝囝痛苦回憶, 還要點解釋比囝囝聽姐姐做錯事, 不用成担責任.

男爵府

我相信你個仔講既嘢係真架,佢得5歲點會識作個咁既故仔,我都覺得你朋友講得啱,你唔報警,佢又會攪下一個小朋友,另外如果你個仔話,一定要佢睇醫生

點解你可以咁都忍佢,如果有人傷害我個仔,我一定唔會放過佢

男爵府

樓主, 呢度咁多人支持你, 你真係要5d報警,

你諗吓, 你係佢媽咪你都唔知點做, 小朋友咁細個佢仲驚呀, 你係佢媽咪黎嫁, 佢需要你保護需要你幫佢, 真係唔好等啦

首頁

尾頁

跳至