論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 懷疑5歲兒子遭工人侵犯之最後感想

如果係我會馬上帶仔仔去看医生,驗血(有無性病)如果有懷疑立刻報警再和警察一起回家拉佢,絕不能姑息,如驗完無事都會炒佢,此人不可久留,但行動時不要讓她知,你想想如果她有做而你ヌ唔信仔仔,你覺得最傷害的是誰,而且聽完d核凸電話己經要送佢走啦,幾皇幾后..唔警愛滋咩,容勿易下個皇是亞sir嫁.快d帶仔仔去看医生啦,唔好唸啦....

大宅

Re: 欲哭無淚懷疑5歲兒子遭工人侵犯

印印真係好得人驚, 你唸下平時無野, 好地地, 佢都可以比尿我地一家飲。

其實, 之前我媽媽都成日同我講話佢有時鐘意搞下仔仔既"bird bird", 話佢女仔人家都咁! 不過, 個時我就無理啦, 我只係話比佢聽, 叫佢唔好咁做。(因為個時我都唔知係我阿媽睇錯定係敏感)

禁止訪問

大宅

美美﹐

很明白你既心情同為難﹐至少送走個工人先。

或者﹐找日同囝囝傾計﹐問下他想法﹐除左唔要呢個工人之外﹐覺得她岩唔岩﹐應唔應該同差人講﹐等警察制止她繼續犯案﹐如果要同差人講番﹐囝囝會唔會驚﹐唔敢講﹖如果囝囝係面有難色﹐唔想再提﹐就唔好免強佢﹔如果佢話唔驚﹐想講番出黎﹐便盡市民本份﹐舉報工人。唔好計後果能否入工人罪﹐最少等囝囝認識到﹐發生事可以向家人求助﹐有需要時﹐也可向其他人如警察﹐醫生等求助﹔現實就係咁﹐好多時做左野並不一定效果理想﹐但不等如與其收唔到預期效果﹐倒不如不做。

複式洋房

Re: 欲哭無淚懷疑5歲兒子遭工人侵犯-小心這個印佣

那個印佣全名﹕ NI-IK SUMB----WATI 叫自己Jessy﹐80年3月出生。會三種語言﹐還可以的英語、普通話及廣東話﹐大家千萬小心﹗
我是否應再寫一封詳細的情況給入境處呢﹖如果不批她VISA就好了。現在覺得兒子倒沒什麼了﹐他會告訴老師﹐媽咪讓姨姨回印尼了﹐因為她搞我XX﹐倒把我嚇了一跳。小孩子很崇拜警察﹐如果報警反而令他加深印象。而且他很抗拒工人﹐他不想再有姨姨來了。
但是沒有工人的日子真是辛苦呀﹗

大宅

美美,

你沒報警而send 野去入境處是沒用的。因為上兩星期我都因為個印加尿入水, 所以炒左, 但當其時我沒有報警, 因d 水已倒了。

咁你有無補錢佢走呀???

男爵府

真係好:cry: 睇到你個case, 希望你囝囝會好快淡忘這件事啦, 我覺得報警與否唔重要, 最緊要係囝囝可否面對到, 如果他可以面對的, 最好報警, 但不可以的話唯有盡快令他淡忘吧, 因為他年紀還小, 他們的記憶力好快會忘記的.
所以我好多時會留意小朋友的小動作, 如果懷疑會即刻問工人, 希望將受傷害的可能性減低.

禁止訪問

複式洋房

我地要交外庸稅, 要比唔低過$3400工資, 重要忍受仔女被工人侵犯.
到底我地個政府係保護我地, 定係保護傭工.
簫芳芳個機構,口口聲聲話護苗. 佢只可以告父母, 但會告傭工.

究境, 有無法例/政府保章我地.

別墅

lormy 寫道:

但報警真係無用,

It's not true, if you報警, 就算end up不夠証據起訴佢,
the police 有備案, then your letter to immigration 就有力d,next time they will consider seriously for visa approval. But if you just state the reason for termination, they will not really treat it seriously.

On the other hand,the maid can come to HK again by using a new passport of a new name. It's very common esp. for indonesia maid.

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

[size=xx-large]正 PK

我未得閒睇晒妳嘅留言 BUT 我可以話比妳聽 .... 我都試過遇著 PK 印印 .... 佢用口 x 我大仔 bird bird 呀

當年我大仔 2 歲 jar .....

[size=medium]唔好理妳隻佬講乜喇,做人點可以咁優柔寡斷 gar .... 為著保護自己囝囝 ...

[size=xx-large]報警 & 炒佢喇
路遙知馬力,日久見人心!

複式洋房

錢﹐我是賠足了。原來自己做太辛苦了﹐最近決定請個BUNBUN48歲﹐雖然老了點﹐但誰知道呢﹖希望這次會幸運一次。

別墅

我覺得樓主唔報警都ok, 因為5歲嘅記憶真係有限, 大家試諗下自己對小學前有幾多片段有記憶? 我自己就只有5-6幕, 所以樓主嘅仔仔慢慢長大就好可能忘記啦, 但如果報警去差館, 搞一大輪, 印象相信會深刻好多, 咁就真係好可能長大都記得啦.

首頁

尾頁

跳至