懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

bb 5/5 出世啦....(浸會-歡迎提問)

我係5月5日在浸會生左我個bb
催生+ 無痛,順利生左bb
由早上7:00 到中午3:50 ok 左la
希望大家都順利啦!!!

民房

Re: bb 5/5 出世啦....(浸會-歡迎提問)

我想問在浸會生走佬袋需要点什么? 唔該
浸會有点什么offer??

大宅

恭喜哂你呀~ 我都會係浸會生呀,預產期係6月初,我第一次做mami好多野想問啊~ 你個BB幾重啊~ 我都諗住用無痛分娩,咁係咪臨生時會停藥架,咁咪會由唔痛去到十級痛?浸會生之前駛唔駛灌腸架?生完之後個會陰傷口有幾痛架?生完之後會唔會feel到下面鬆鬆地架??咁你生完有無用腰封?

子爵府

恭喜晒呀! 係b 仔定b 女呀?
請問你係邊位醫生接生? 同埋浸會e+有無分開本地&內地孕婦房呀? overall 你覺得浸會ok 嗎?

民房

to happysusuki ~
我BB 重 3.25, 我用無痛分娩, 大約開到1-2度 ,咁E生同我打針,我覺得唔痛.ok ! 臨生時會小D藥, 不會停藥,但都會痛不致突然痛到十級.
 浸會生之前駛唔駛灌腸架?∼ 哈哈..唔擔心只係同你放大便,唔痛.
 陰傷口有幾痛架?∼ 我OK頭幾日都有D,攞個水抱仔去坐會舒服D,大約一星期就OK晒啦. 
 feel到下面鬆鬆地架 ∼咁左唔覺WOO 
 有無用腰封 ∼ 有,但唔係日日用,太熱啦!!

民房

TO LING ~
係B女
接生醫生-戎銘東,
浸會有無分開本地&內地孕婦房,唔會一齊住
overall 覺得浸會ok ...姑娘好好

民房

TO MILK MILK FXN ~
浸會生走佬袋:
我有衣服(可有可無,因為E院有提供),拖鞋 
 牙膏牙刷,日用品,衛生巾,網”富”
 我有水泡仔用來坐,等傷口無咁痛 
 當然你自己&老公ID, 按金$6000, 同E生信
浸會有什么offer
 網”富”*2,床”戰”*2,沖洗瓶

大宅

恭喜恭喜

大宅

bb.ma
恭喜哂 我都會係浸會生呀,預產期係8月中, 你決定用無痛分娩, 是否入院前己要決定? or 之前已同醫生傾好 ? 我想順產, 但又驚好痛, 生生下果時, 先決定得唔得 ?

請問你的費用是多少 ? 醫生費, 住院費? 你有冇 join package, 抵唔抵 ?

別墅

想問...你有無剪會陰?如有,傷口是否好痛, 會唔會影響大小便?

民房

to babychin~
我都係15/16,又想無痛又唔想, 其實入院前應該同e生講,佢會同你講好處&懷處, 因為無痛另你唔知生bb時幾時用力,可能bb要吸出來幾會比較高.我都係入院前就決定啦!!!
如果你生生下用無痛,要睇你開左幾多度,好似話4度後就唔可以用(這一點我唔肯定)如果係想用就早d決定,因為如果你半夜突然話用e生$會貴好多!!!
我住左4日 total $40000.
其中e生$9500, 無痛$8500
但我bb出世時要多checking(現在all ok 好健康啦) ,所以會比較貴小小
我無join package因為唔需要呀!!!package只係把所有單頂的$加晒,唔會平d,但可能裹面d野你用唔晒,但join左都要比$ . ok

民房

to littlely ~
我有剪會陰,剪會陰果時唔痛,因為打左無痛 . 但之後都痛嫁 ,約5日到就ok啦.
會唔會影響大小便?我小便就ok 無問題, 大便第3日先有,開頭去都幾痛,但我不停食"西妹",等d便便去得好d

男爵府

To bb.ma
我知你係邊個呀 終於係呢到見到你喎 你知唔知我係邊個呀?

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

Which brands sponsored:-

1) milk bottle
2) powdered milk
3) breast pump?

Wanna buy same brands asap
Many thx...

大宅

咁做左無痛之後,你話就生得時會減少d藥,咁你 push個時係咩感覺架? 痛嗎?

民房

我PUSH個時都會感覺子宮收縮的痛, 痛果時就用力...唔會好痛...ok 嫁

民房

浸會入院時會問你要吃乜奶粉...基本上乜牌子都有,自己選啦
奶瓶個咀係用-nuk
pump 因為我無用所以無留意呀..

別墅

恭喜你呀! BB女好可愛呀! 照顧B女有無睡得好呢?

戎銘東睇過幾次, 幫我檢查時手勢好好, 唔痛, 但人就好自我, 未必會答client既問題.

我都會在浸會生, 係頭一胎, 唔知你係唔係住大房? 迫唔迫呀? 全程最多幾多人住, 有無試過11人呀? 晚上睡覺時係唔係唔熄房內走廊燈? 會唔會太光, 因為我習慣全黑才睡著, 唔知要唔要帶眼罩.

Thanks!

大宅

bb.ma
1) 請問你老公有冇陪你入產房? 情況如何 ?
2) 在等候生產時, 是否已不可穿 under, d助產士是否會耐不耐睇下生得未 ? 會唔會
3) 你是否餵人奶, 如是, 姑娘有冇教? 態度如何 ?
4) 上到病房至生產前, 姑娘有 regular check 著你的情況嗎? 因為我第1胎, 咩都唔識, 原全靠晒d 姑娘了。你的醫生在什麼時間到 ? 姑娘會自己 call醫生到?
many thanks !!!!

大宅

bb.ma,

如果是日本奶粉
是否要自己帶?

可否加床留夜?
我怕自己於醫院過夜
想工人留低陪我

bb.ma 寫道:
浸會入院時會問你要吃乜奶粉...基本上乜牌子都有,自己選啦
奶瓶個咀係用-nuk
pump 因為我無用所以無留意呀..

首頁

尾頁

跳至