家庭理財

跳至

首頁

尾頁

民房

幫BB做個教育基金

成日睇報紙都見到好多人講買基金,我都想幫BB做定一個教育基金,等佢第時可以讀多D書(最好可以去外國留學啦!),又唔使借$$,不過唔知買邊類基金好............ 而家個市又咁唔穩定,中國果d基金又升左咁多............

Pls advise.

民房

Re: 幫BB做個教育基金

Hello, 你好呀!我o岩o岩o係四星期前生左我個小寶貝Madi, 我o係佢未出世前,我就聽我同事講,替BB開始左為期二十年的儲蓄投資計劃。我同老公一直都有儲錢或者買保險,但後來發現保險唔可以靈活咁運用金錢、回報又少,所以開始投資基金,有左Madi之後,更加知道投資基金的好處,而家個社會個個都係大學生,為左保證BB將來有足夠的資金出國或留港接受專上教育,所以選擇左投資單位信託基金,我同事話因為我只係為左BB將來升學之用,所以每年所選擇既基金投資組合都以風險低為主或者一d均衡基金,月供千幾蚊,二十年後的回報就可能有一百萬元。

而家我月供千多元,二十年後都只係供款三十五萬,便可以取得最多一百萬元的回報喎!點計都划算過選擇保險啦!

民房

單位信託基金係咩? 每年回報有幾多?

我都想bb大個左之後就已經係百萬富翁~

bassie 寫道:
Hello, 你好呀!我o岩o岩o係四星期前生左我個小寶貝Madi, 我o係佢未出世前,我就聽我同事講,替BB開始左為期二十年的儲蓄投資計劃。我同老公一直都有儲錢或者買保險,但後來發現保險唔可以靈活咁運用金錢、回報又少,所以開始投資基金,有左Madi之後,更加知道投資基金的好處,而家個社會個個都係大學生,為左保證BB將來有足夠的資金出國或留港接受專上教育,所以選擇左投資單位信託基金,我同事話因為我只係為左BB將來升學之用,所以每年所選擇既基金投資組合都以風險低為主或者一d均衡基金,月供千幾蚊,二十年後的回報就可能有一百萬元。

而家我月供千多元,二十年後都只係供款三十五萬,便可以取得最多一百萬元的回報喎!點計都划算過選擇保險啦!

民房

一百萬?只係供三十五萬就可以有一百萬?
係咪真架??

禁止訪問

畀面勳章

民房

一位新會員問左個問題, 唔夠半個鐘就有另一位新會員好有心機咁打幾百個字黎俾意見, 真有心!!

洋房

如果係一d gurantee的計劃應做唔到
因為gurantee的計劃:gurantee+紅利,一年的回報~4-5%
做唔到以上的金額

別墅

投資基金計劃或儲蓄基金計劃好D呢?
我沒有這方面經驗,請幫忙我2女女就快1歲了
我心想是儲蓄0-18歲For將來有足夠的資金讀書
或有無其它意見呢?

洋房

睇你每月供到幾多同兩個小朋友要去邊度讀先可以決定

禁止訪問

洋房

佢是月供的計劃唔係lump-sum,唔可以咁計
而且投資有風險你選的市場如果不景氣,咁想有錢賺都難

別墅

thx!

民房

20年 月供 total 35萬 要變70萬 都要6.25%...

大家可以用125 除 年期 可以得出幾多厘回報先可以double

125 = 年期 x 回報 on 月供計劃

72 = 年期 x 回報 on lumpsum plan

此方法可應用在一般估計上, 如果回報太高or太低, 年期太短or太長都唔得

複式洋房

你地講緊0既係20年, 一般以現在市場計算, 如果你地投資基金市場, 應該唔難做到100萬, 而且你地仲未計返個通漲, 其實100萬真係唔難~

當然, 投資一定無保證拎得返個總數, 因為投資一定會有風險, 基0既風險只係俾股票低, 而且基金0既運作, 係有低位先可以有高0既回報, 所以如果放長線0既, 基金係一個好好0既選擇~

舉個例子俾大家估下呀~ 你知唔知恆指係幾時成立架呢? 當時係幾多點, 而家係幾多點呢? 你地明白呢個道理, 就知道投資一定要放長線, 而且知道邊隻基金係比較適合自己啦~
Open yourself to enjoy every precious moment!!

民房

單位信託基金係開放式基金,係集成投資計劃,即係將資金投資o係唔同資產類別或者國家到,等你分散投資,符合每個人o既風險要求。

每年回報率有7至9%。

[quote]
buddy1511 寫道:

民房

單位信託基金係開放式基金,係集成投資計劃,即係將資金投資o係唔同資產類別或者國家到,等你分散投資,符合每個人o既風險要求。

每年回報率有7至9%。

[quote]
buddy1511 寫道:

民房

係唔係guarantee?? 呢個世界上有咩係可以guarantee架?但係起碼最少每年都有7至9%回報,但始終都要睇下你係買d咩組合,有d組合可以回報多d,可能有d仲好多好多回報添,真係好視乎既。

其實我呢個case,已經俾我同事做左例子,接受左東方日報4月22號果期出左街架啦!你地可以睇下喎!

rachel 寫道:
[quote]
MaMa_Dora 寫道:
係咪真架??

係囉 , 係唔係 Guarantee 先 ?-( [/quote]

民房

你係講得o岩,但係你個意思係要一次過拿晒咁大筆錢落去呀麻,我個plan係月供架喎!都唔同,唔可以拿黎比較o羅!! :wink:
ha8mo 寫道:
你現在放350000在銀行定期
假設大額兼長期做到4.5%年息
=350000*(1.045)^20
廿年後都有八十幾萬啦

拎去炒股執唔到一百萬
個fund佬好捉去打把算了

[quote]
MaMa_Dora 寫道:
係咪真架??
[/quote]

民房

eee...乜有出到報紙添呀?!咁其實可唔可以詳細講解一o下呢?我都想為我個小朋友做個基金,但係我都唔識呢d野,成日聽就聽得多啦!!報紙而家每隔幾日就會講呢樣野,但係我驚會揀錯組合,到時乜都冇咪弊? ?-(

男爵府

我都有幫我個女買o左份基金呀...
如果你地有興趣我可以介紹我個agent 比你地...

首頁

尾頁

跳至