跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

Re: 會唔會俾bb返幼兒園?

好野 終於有bb同瑤瑤同一日出世啦 以前個個[0606報喜室]得瑤瑤自己一個係10號咋 搵到個伴啦 好野 以諾係邊度出世架~~?
slu0316 寫道:
Hello - 樂瑤,

我叫以諾呀, 我都是6月10日出生的.

大宅

醒目開學勳章

n1係冇學卷架 咁你地又諗住俾bb讀半日定全日呀~~?
因為我到時會報返書黎讀 所以我唯有俾瑤瑤讀全日

男爵府

好媽媽勳章

可愛QQ,
間幼稚園係大角咀匯豐中心, 係俾staff嘅小朋友報讀, 不過得好少位, 就算我真係ok俾囝囝返whole day, 都唔一定有位...所以我而家都搵d近屋企嘅俾佢讀n1...

複式洋房

[quote]
∼*candy*∼ 寫道:
我個女叫樂瑤呀 6月10號出世架~浠瑤幾號出世架 [quote]
浠瑤6月19號, 細少少。[quote]

男爵府

wawawa未來襯家~

要去參觀幼兒園好似要打去預約或者等開放日先可以入去裹面睇架, 你打去問左先隱陣d

唔係你唔緊張, 係我呢個緊張大師乜都緊張過人就真 , 我老公成日話我遲早神經病呀 , 我好誇張架, 我一定要一早plan好哂做好哂我先安樂, 之前大肚時, 我7個月巳執好走佬袋, 買齊哂bb d野, 仲洗埋d 3仔tim , 真係有病 :-(

財仔哽係掛住angi妹la

CARGO 寫道:
未來襯家~
e??? 係ga! n1原來冇學卷ga?! 0甘即係可以唔駛諗0甘多啦~ 我連間學校幾時要報名都未知, 好似咩野都唔多緊張0甘...但係睇完尼個topic...就好似...好! 搵日放week day去睇睇個環境 & 問下d detail野先~ 真係枉我曾經教過幼稚園ah!

btw, 財哥有冇miss我地angi妹ah?!

男爵府

我都係唸住比阿仔番全日, 因阿婆實在太寵壞佢la, 要佢自己獨立下先得

∼*candy*∼ 寫道:
n1係冇學卷架 咁你地又諗住俾bb讀半日定全日呀~~?
因為我到時會報返書黎讀 所以我唯有俾瑤瑤讀全日

侯爵府

BK Milk勳章

財媽, 我同你一樣喎, 我媽都話我緊張, 不過唔及晞爸

大宅

我記得n年前我做幼稚園果陣有買過本幼稚園天書ga wor! (n年前都要百幾蚊ga!) 但係e+等左幾個月都唔見有ge?! 我又唔記得佢係每年0既邊個月出版...唔通冇再出? 有冇bk mami知道尼本書仔ah! 好鬼有用ga!

別墅

聽人講原來讀救世軍同保良局一定要介左片先可以讀,大約在BB十八個月時會打電話來問你個BB介左片未,如果未就不會叫你去面試,所以打算比BB讀救世軍同保良局一定要早D幫BB介片......
Lilypie Expecting a baby Ticker

大宅

醒目開學勳章

CARGO:
本天書講乜東東架~~~~

大宅

我都有買到本書
不過無乜野睇...只係一0的資料
反而之前有媽媽提供website....仲清楚
唔好浪費$去買

我都打算俾bb讀...因為我唔想佢成日都對住個工人
我上個月報左名啦~~
好似都好full....要排waiting list

別墅

我小bb同你小bb一樣

我會俾瑤瑤讀n1 因為我發覺佢依家係屋企就冇咩事 佢都可以對住d屋企人玩得好開心 但係一出街 去下d聚會 個個bb都落地爬/行 到我放佢落地佢就即刻喊 扯住我褲腳要我抱返起佢 如是者....一次 兩次 我發覺佢唔係咁鍾意同第d人玩 包括:bb/小朋友/大人 所以我都想俾佢早d過群體生活 雖然有人可能會覺得我明知個小朋友唔鍾意都迫佢 一陣分分鐘會做成返效果 但係就算佢唔讀n1 佢都要讀k1架啦 俾一年時間佢慢慢適應下先咪仲好 [我自己覺得係咁=.=]

子爵府

funnyjenny 寫道:
各位mami~
我都打算比我芷蔚讀nursery, 我在3月時報左屋企附近的救世軍, 排3xx , 原來救世軍同保良局呢類好full嫁, d 人有出世紙已去報 . 其他就應該無咁ful. 我最近開始去屋企附近的幼兒院同幼稚園參觀, 看看環境, 聽下老師介紹, 觀察下d嬸嬸, 望下校園衛生條件, 看看學校門口d小朋友有無愉快的表情.....呢d 係除了學校的教學方法以外我會consider 既.....不過幼兒院要再屋企附近, choice好少,幼稚園可以去遠d, 應該可以picky d.

which of the 救世軍 nursery school? I have applied for Catherine Booth and they told me I have to wait for around 1.5 year.

大宅

我都覺得個 website 都幾清楚, 同個本書的內容其實都一樣, 我個 friend 都係阿b得6個月, 已排定隊, 我地真係都要排定啦..

大宅

TKO
elizatyy 寫道:
[quote]
funnyjenny 寫道:
各位mami~
我都打算比我芷蔚讀nursery, 我在3月時報左屋企附近的救世軍, 排3xx , 原來救世軍同保良局呢類好full嫁, d 人有出世紙已去報 . 其他就應該無咁ful. 我最近開始去屋企附近的幼兒院同幼稚園參觀, 看看環境, 聽下老師介紹, 觀察下d嬸嬸, 望下校園衛生條件, 看看學校門口d小朋友有無愉快的表情.....呢d 係除了學校的教學方法以外我會consider 既.....不過幼兒院要再屋企附近, choice好少,幼稚園可以去遠d, 應該可以picky d.

which of the 救世軍 nursery school? I have applied for Catherine Booth and they told me I have to wait for around 1.5 year. [/quote]

子爵府

thanks, waiting for their open days...

大宅

如果bb返幼兒園全日會不會較容易病病呢??
你地又諗住俾bb讀半日定全日呀??

大宅

funnyjenny: tko救世軍有得讀nursery?? 邊區?? 我都報左坑口個間, 但無nursery wor.

大宅

prutong
我報左坑口救世軍明德, 有nursery, 不過我排3XX
妳是否報了坑口救世軍慶恩? 呢間由K1開始讀, 無nursery.
我都有問過慶恩, 它說2Y8M前1年先可以報, 點解妳報到0既

prutong 寫道:
funnyjenny: tko救世軍有得讀nursery?? 邊區?? 我都報左坑口個間, 但無nursery wor.

大宅

funnyjenny
我都報左坑口救世軍明德wor, 但我記得係要3歲先讀得家, 無nursery.
你點知自己排3xx?? 打電話問家?? 我bb 3 months時, 我已交form啦.

首頁

尾頁

跳至