興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章

Sumyeema1 發表於 20-11-26 17:13
hurray (emoji)(emoji)(emoji)

有得睇啦

29/11: 八千里路, 看到一半, 可能太多人罵作者, 令到作者寫這個故事時, 壓力太大, 有點失準.

不太喜歡女一, 可能令我對小說不是太投入.

但玖月晞枝筆還是掂呀, 佢寫晚霞, 讀者眼前就彷彿玫瑰紅滿天; 佢寫梯田美景, 讀者就好像站在山邊俯望山下鏡片閃閃;佢寫雲南古城, 讀者宛如聽到自己腳步聲敲擊古舊的石板路....

但暫時, 小說言情部份還未令我感動.

30/11 update:完成小說, 文筆很好, 但感情線寫得流於表面.

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

正在看一套現言, 周沅的《替身不幹了》.

前1/3, 女主就是傻, 男主就是個渣

中間, 心痛女主, 男主抵死, 我想反白眼

之後, 甜甜甜...

男爵府

Sumyeema1 發表於 20-11-10 10:03
喜歡的作者梦攸二又有新書啦, 太開心.

女主暗戀的男人, 稱呼女主爸爸為大哥, 輩份距離 ...

呢本好吾好睇呀?

象牙宮

2024年龍年勳章

*豬仔包* 發表於 20-12-11 19:27
呢本好吾好睇呀?

麻麻, 我睇到一半棄書.

男爵府

Sumyeema1 發表於 20-12-11 19:29
麻麻, 我睇到一半棄書.

收到,Thank you !啱啱跟你介紹已經睇咗幾本書lu,謝謝分享

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

最近追了幾個笑佳人的作品, 幾好睇.

大宅

Sumyeema1 發表於 20-12-10 14:19
正在看一套現言, 周沅的《替身不幹了》.

前1/3, 女主就是傻, 男主就是個渣

我竟然都今日先發現呢個帖...
身邊無朋友睇網上小說架

呢位JM, 周沅上一篇都好好睇<<作死女配掉綫了>>, 開始以為係穿書, 點知唔係, 有深度旳...... 女主是成長型

男主火葬場, 我個人鍾意呢本多過<<替身>>

大宅

Sumyeema1 發表於 20-12-14 15:57
最近追了幾個笑佳人的作品, 幾好睇.

笑佳人都幾好, 網評佢最近試其他類型(打臉) 但有啲失手, 舊作較精彩, 不狗血, 甜文為主。最鍾意:
歡喜債(18) 笑佳人 (唐歡;宋陌)
快穿之嬌妻 笑佳人 (陳嬌;韓岳;虞敬堯;霍英;陸煜)

象牙宮

2024年龍年勳章

kichinto 發表於 20-12-15 13:29
身邊無朋友睇網上小說架

多D入嚟傾解呀, 呢個鋪, 好似我係度自言自語咁.

睇完手上的笑佳人《貴婿》, 我就開作死女配.

大宅

Sumyeema1 發表於 20-12-15 13:43
多D入嚟傾解呀, 呢個鋪, 好似我係度自言自語咁.

睇完手上的笑佳人《貴婿》, 我就開作死女配.

好呀, 我太鍾意睇小說, 難得搵到有人傾~
未追鋪呀, 等我由第一頁睇起先。

網上小說每篇後面都有讀者評論, 比起實体小說, 有共鳴好多。

我而家追緊西西特的<<拜拜>>, 未完, 等得好痛苦。呢本耽美的, 講的是男主穿書狗血漫, 成為狗血一員, 要贏取角色的活躍度先可以出書, 有啲內容係諷刺狗血情節, 人物刻劃很深刻。

大宅

Sumyeema1 發表於 20-10-1 09:46
請問晋江收費點攪?我冇微博訊支付果D payment method...

JM, 我係taobao買晉江點的, 你可以去taobao睇睇, 記得寫會員號, 基本上一買即update。

我發現有啲你推介的我都睇過e.g. 狂上加狂的《嬌藏》<<<

象牙宮

2024年龍年勳章

kichinto 發表於 20-12-15 13:58
好呀, 我太鍾意睇小說, 難得搵到有人傾~
未追鋪呀, 等我由第一頁睇起先。

其實bk 好多人睇書的, 不過呢個貼係興趣討論內, 比較少人知道, 我都係今年知定, 才多咗入嚟.

大宅

ginevra 發表於 20-9-14 20:59
篡位將軍的白月光 作者袖側

(下面有劇透)

我極之鍾意袖側的<<攻略不下的男人>>, 係少數會翻睇的小說。

原本對<<篡位將軍的白月光>>抱有好大期待, 我係實時追的, 睇到女主返中原後都追, 仲寫埋評, 等等。但到大約3/4, 我棄了。後面情節太有爭議性, 晉江讀者啲評係多得好誇張的, 有人認為不配"情有獨鍾"標籤, 因男主有愛上其他人 (直至結局也不是一心一意)。有人說作者pua讀者, 不停做一個又一個高潮, 但人物OOC。 我個人覺得兩主角係無OOC的, 男主係越來越油膩但鬼叫佢係皇帝...... 但女二 (林斐) 被人救番後, 我真係接受唔到前半本書睿智的人會不停OOC, 每個情節都是雷...... 最後棄了, 到而家都唔敢睇番。 但睇微博, 係結局前作者都要整個大雷(!!!) 真係睇到嘩咗出黎。

總結: 女主返中原前, 滿分。開高走低, 最後我唔知算唔算HE......

大宅

mymarigold 發表於 20-10-30 06:31
天如玉古言《女恩師》好睇~

我都鍾意呢本! 天如玉係晉江寫咗好多年的作者, 文筆很好。

最新作是 << 他定有過人之處>>, (古言), 講男女主都係世家, 十分相襯, 但新婚後男主無啦啦退婚 (之後會講番原因)。女主有特別技能係可以找礦。有國仇家恨, 男女主都係深明大義,不拘泥小情小愛。

<<丞相不敢當>> 講男扮女, 朝堂詭計, 女主十分有型, 機智, 結局HE, 比較易估到, 番外男二極虐 (但佢係抵死的)。

<<淡定啊, 將軍>> 女主武力值高, 男主腹黑, 一開頭女主好似被男主整估, 但其實男主係為了保存佢先咁做。結局HE。

<<師叔>> 文案說輕鬆, 點知中段虐到我棄了......

天如玉每篇都20萬至40萬字, 比較緊湊, 值得推介。

象牙宮

2024年龍年勳章

kichinto 發表於 20-12-15 13:29
身邊無朋友睇網上小說架

多謝jm 介紹, 周沅的《作死女配掉綫了》好好睇.

so far, 睇到一半, 某D位睇到眼濕濕.

17/12 update: 看完, 後半part 幾熱血, 女主男主都克服困難, 收獲事業、愛情、友情、親情....放煙花

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

Sumyeema1 發表於 20-11-29 11:53

29/11: 八千里路, 看到一半, 可能太多人罵作者, 令到作 ...

睇完《八千里路》,女主性格真麻麻地,本書比佢其他作品遜色少少,丁墨本《半星》都連載完啦,又有新書睇

象牙宮

2024年龍年勳章

kichinto 發表於 20-12-15 14:31
(下面有劇透)

我極之鍾意袖側的, 係少數會翻睇的小說。

今天開袖側的《攻略不下的男人》.

大宅

Sumyeema1 發表於 20-12-17 11:57
今天開袖側的《攻略不下的男人》.

JM你睇得好快呀~~~

《攻略不下的男人》我開始睇咗第一個世界後係棄書的, 之後不停在不同讀者群睇到推薦先繼續睇, 發現差啲錯過好野。同其他快穿文很不同, 每個世界完結都有不同感悟。係我最鍾意的快穿top3之一。

象牙宮

2024年龍年勳章

kichinto 發表於 20-12-17 12:15
JM你睇得好快呀~~~

《攻略不下的男人》我開始睇咗第一個世界後係棄書的, 之後不停在不同讀者群睇到推薦先 ...

第一個故事, 開始橋段咁似《杉杉來了》

大宅

Sumyeema1 發表於 20-12-17 12:59
第一個故事, 開始橋段咁似《杉杉來了》

霸總灰姑娘套路, that's why我開始睇到即棄。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊