興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2020勳章

回覆樓主:

終於追完林家成的《鳳月無邊》, 作者文筆好, 但小說296頁, 再加46篇番外, 可能是我睇嘅最長篇小說.

人物類似《玉氏春秋》, 强大女主vs太子, 即使帝制社會, 太子也放棄其他女人, 對女主一心一意, 當然女主使出所有手段.

《鳳月》情節比較夾硬, 書荒可讀.

琥珀宮

2020勳章

回覆樓主:

最近發現一個作者 一一 天如玉, 文筆好, 現言也有古風.

早前完成《臨南》, 幾特別的霸道總裁現言, 作者將石窟壁畫和手機遊戲柔和在一起, 有新意.

伯爵府

2020勳章

Sumyeema1 發表於 20-10-28 20:16
最近發現一個作者 一一 天如玉, 文筆好, 現言也有古風.

早前完成《臨南》, 幾特別的霸道總裁現言, 作者將 ...

天如玉古言《女恩師》好睇~

琥珀宮

2020勳章

mymarigold 發表於 20-10-30 06:31
天如玉古言《女恩師》好睇~

多謝介紹, 下一部開呢套.

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

隨侯珠我較鍾意 《心有不甘》同 《甦醒的秘密》
玖月晞愛情懸疑緝兇《親愛的蘇格拉底》、 《少年的你如此美麗》 故事鋪排唔錯,另我比較鍾意舊作《他知道風從哪個方向來》, 雖然作者有抄襲嘅嫌疑……

伯爵府

2020勳章

lala229 發表於 20-10-25 18:06
近排睇咗呢本《戒不掉的喜歡》陌言川,雖然冇墨寶、玖月晞嗰d好睇,但都ok可以解下書荒

https://www.sto.c ...

我早幾日第一次睇陌言川《對你不止是喜歡》, 睇咗幾個chapter 後跳船

琥珀宮

2020勳章

回覆樓主:

云拿月的書以前睇過幾本, 最近 search 到 《離離》, 重看也不錯.

伯爵府

2020勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

mymarigold 發表於 20-10-30 07:03
我早幾日第一次睇陌言川《對你不止是喜歡》, 睇咗幾個chapter 後跳船
...

呢本我睇咗一章覺得煩冇睇 ,蔣牧童睇過三本都麻麻,依家等丁墨、玖月晞新書快d連載完

琥珀宮

2020勳章

回覆樓主:

如果想搵甜到蛀牙, 唔使用腦嘅現言, 可以睇蘇錢錢的小說, 有D情節幾好笑.

琥珀宮

2020勳章

回覆樓主:

重投狂上加狂懷抱, 呢本《藏玉納珠》好好睇, 背景係大魏朝廷暗湧, 故事起伏跌蕩, 男主角兩次被套上貞操帶, 笑c我.

作者應該花了時間研究玉雕及美食, 書中各種玉佩、 玉飾都呈現眼前, 美食描寫, 更令我流口水

琥珀宮

2020勳章

回覆樓主:

喜歡的作者梦攸二又有新書啦, 太開心.

女主暗戀的男人, 稱呼女主爸爸為大哥, 輩份距離, 點攪?

子爵府

2020勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Sumyeema1 發表於 20-11-10 10:03
喜歡的作者梦攸二又有新書啦, 太開心.

女主暗戀的男人, 稱呼女主爸爸為大哥, 輩份距離 ...
這本我也剛看完了, 不過我覺得作者的"愛與他"比較好看.

琥珀宮

2020勳章

CYWS 發表於 20-11-11 09:51
這本我也剛看完了, 不過我覺得作者的"愛與他"比較好看.

我看到一半, 也覺得呢本麻麻, 像是作者自言自語交待情節, 冇乜感動位.

子爵府

Sumyeema1 發表於 20-11-11 10:29
我看到一半, 也覺得呢本麻麻, 像是作者自言自語交待情節, 冇乜感動位.

是呀!我覺得男主也不是好愛女主的,兩個人的故事也比較平淡,反而男二“勒峯”對女主仲了解的,這本書比較弱。

琥珀宮

2020勳章

CYWS 發表於 20-11-11 10:34
是呀!我覺得男主也不是好愛女主的,兩個人的故事也比較平淡,反而男二“勒峯”對女主仲了解的,這本書比 ...

看到60頁, 棄書了, 望了一望大結局, 一般.

呢本書就好似包糖紙, 望上去靚, 聞落有甜味, 食入口才恍然大悟: 乜原來係塑膠.

子爵府

回覆樓主:

琥珀宮

2020勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

最近完成狂上加狂的《舊時燕飛帝王家》, 好睇.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊