嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇mami 試過BB濕疹比片糖佢沖涼?

洗唔洗再用清水過乾淨?
My Blue Sky 我的楠楠和天天 想起那天.............老公,我好肚痛,應該作動了。 咁你等陣先,我要沖涼洗頭同攞埋啲書去睇呀!你知啦,要坐好多個鐘加麻。@_@

男爵府

Re: 有冇mami 試過BB濕疹比片糖佢沖涼?

吓?會唔會惹蟻架?

公爵府

Sukiooo

係唔洗再用清水沖身,不過呢個方法用响skin乾燥比較有效

子爵府

千萬唔好用呀, 初時幾天好似有效,之後仲厲害呀. 醫生說是因為糖份在皮膚上累積了細菌呀........

我係天天豬, 爸爸媽媽好愛我呀!

大宅

My B has 濕疹 (doctor said) when he is 7m, I have consulted many 中西醫 before. Finally I used 片糖同佢沖涼 (黑庶糖), no need to 過水. It works, his skin now is quite good and no more rash.

Because he consulted doctor nearly 1m and seems not recovered, I feel very very worry. Finally I
used the above method and the rash run away.

Is it my experience only, hope it can help u ^_^ ...

水晶宮

用幾大舊片糖同幾多水同個bb沖涼好 呀?
唔過水, 唔會 ‘chi’ 笠笠咩?

大宅

I use 2 pcs 片糖 with 平時同佢沖涼個盤.
no need to 過水, 唔會 ‘chi’ 笠笠, 返而好乾爽.

大宅

用片糖沖涼對濕疹好有效架~
我初時都諗會痴笠笠,原來唔會架,如果怕就用一片啦.
大煲滾水,放片糖,等涼比BB沖涼,唔好加生水.
我個小BB係一個月大到五個月大有濕疹,睇過中西醫都唔掂,最後就係用呢個方法好番喇.

男爵府

真真,

想問下您 bb 而家幾大呀,係咪好返到而家都未返發過呀?

仲有我想問下,片糖係用普通黃色果隻 定係一定要黑色果隻先有效?& 唔加生水,如果一煲水唔夠,可唔可以響熱水爐度加水呢?or 要煲多一煲加落去?

我囡囡都有濕疹呀,所以好想知。唔該晒!

大宅

咕怪媽媽,

我個BB就快2yrs喇,佢沖左成個月之後就冇返發喇.
用寫住庶糖果隻,好似黑d果隻好d.
如果加都要加熟水.

祝你囡囡既濕疹早日好番

男爵府

多謝您,真真。

我問漏咗句,用咗黑片糖仲使唔使用沖涼液?

大宅

我都係最驚會‘chi’ 笠笠,++EE、真真,loloma,吾該曬!!我女最嚴重果時D疹會滲水出嚟,後來又睇政府,又睇私家,次數多過返屋企食飯,終於有個兒科治到下(但$340一次,睇左應該有10次)。而家間中都會起下少少,摸落去重係鞋鞋地。你地話我好唔好同佢沖下呀?
My Blue Sky 我的楠楠和天天 想起那天.............老公,我好肚痛,應該作動了。 咁你等陣先,我要沖涼洗頭同攞埋啲書去睇呀!你知啦,要坐好多個鐘加麻。@_@

大宅

咕怪媽媽,
我本來都想講,係唔使用沖涼液架,其實如果BB有濕疹都唔應該用沖涼液,健康院建議用清水同佢地沖涼就得架喇.

SUKIOOO,
你可以試下淡淡地比BB試下囉,不過要有恆心連續用喎.

民房

Sukiooo,

My daughter has the same problem so can you give me your doctor's name and number. I have tried 片糖沖涼 but it didn't work for my daughter.

Many thanks

男爵府

It also works for my son......now he is 3 years old.......no more 濕疹 la.

[quote]My B has 濕疹 (doctor said) when he is 7m, I have consulted many 中西醫 before. Finally I used 片糖同佢沖涼 (黑庶糖), no need to 過水. It works, his skin now is quite good and no more rash.

洋房

請問黑庶糖是否在超級市場買一包包用來煲糖水的就可,定係有特別的地方買或要指明什麼?

THANK YOU!

別墅

do we need to use bath gel to clean baby's skin after soaking him in water boiled with black sugar? please advise!

大宅

Tomijan, pls check your pm. Hope can help you

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Hi all moms,

我細個時都試過用黑片糖沖涼,好滋潤又止痕,是不用過水的。在supermarket 買要近乎黑色那隻。

另外用金銀花煲水沖涼也對濕疹很有功效,大家試試啦!

大宅

How long time will have result?? I use that to take bath today, hope it work for my daughter.

首頁

尾頁

跳至