母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

不行了,我崩潰了!

各位母乳媽媽,請容我在這裡發洩一下。
每天趕上班、趕泵奶、趕回家、趕休息,日復日,堅持了四個月零二十四日,終於在上星期六出去玩了一天,無泵奶,只在谷奶時在洗手間擠出少許。
當星期日回家泵了一次15安奶之後,第二次泵奶時,我的天呀!竟然只有2安,今次慘啦!第三次,第四次都只有2、3安,不敢返工,怕囡囡無奶吃。
到第二日也不敢返工,密集式埋身餵、泵奶,只有1、2安。趕急買了奶粉餵囡囡,我終於按捺不住,崩潰了,哭了。
囡囡,對唔住,媽咪錯了,我唔應該去玩,令妳無媽媽奶吃,吃不飽,睡不著,不停喊。因為媽咪真係好辛苦呀,但媽咪應承妳,唔會再這樣對妳的,妳要乖乖聴話唔好喊呀!永遠愛妳! :cry:
我的小寶寶享用媽媽奶至3歲,好懷念餵奶的日子啊!

男爵府

Re: 不行了,我崩潰了!

awong 97,

it is so touching and i really want to cry, don't be guilty, you will increase your milk supply very soon.

ADD OIL!

別墅

睇完你的故事, 我個心好"up', 我bb10星期大, 過多兩個星期我就返工啦, 到時就會好似你所講"每天趕上班、趕泵奶、趕回家、趕休息", 每天7am-7pm, 返到屋企得好少時間餵bb同陪佢, 又驚佢唔肯用奶樽飲奶, 又驚冇時間泵奶, 都好愁!不過你唔駛咁自責, 偶然都要放鬆下自己, 餵母乳係長期作戰, 如果你唔好好照顧自己, 保持最佳狀態, 又點樣戰鬥呀!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

awong97,

能堅持每天趕上班、趕泵奶、趕回家、趕休息,日復日,堅持了四個月零二十四日,才去玩了一天,你已經很棒了!
在感到自己不能承受, 在崩潰的前夕來給自己鬆鬆透氣是應該啊!

好明白沒有預期的減產狀況下, 竟是給你全然沒想到的影響, 深深感受到這個打擊很痛! 來! 為你再次充電! 再次起來, 一定可以憑釋懷的心情和我們這裡的支持力量, 再現希望的, 奶量會恢復過來!

我在不知情的情況下, 狂吃退奶食物, 奶不夠的日子, 尚幸我沒有沉下來, 平常的心境助我能夠邊吃退奶食物, 邊吃增奶食物, 再加上深信只要兒子要吃, 管他整天添著我, 還舒懷的情緒助奶量生產, 我也泰然度過全母乳的日子!

回首看看這幾天的心情是如何影響母乳的製造, 就要不要怕, 來趕走令你減退乳量的情緒, 讓輕鬆的心境再復來, 再加上你一直的努力和讓自己休息、飲食營養和水分足夠, 奇蹟一定會出現!

來! 給你肩膀同行!

(我在兒子3個月大開始, 仍全母乳階段的時候, 又吃了退奶食物, 又間或每星期有一兩天是戶外工作, 要18小時後才回家見兒子, 中間也只能擠出舒緩乳脹分量的母乳, 也許我的心情依然是如常地放鬆.)

深深地呼一口吧! 給自己一個大寬恕, 讓舒泰再進駐的心窩, 讓喜樂的心給你良藥! 加油啊!

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

別墅

趕返工, 趕泵奶, 趕放工, 趕休息......

我相信好多要返工既媽媽睇到都好心"up", 我返左幾日工已經頂唔順要放半日病假, 唔夠訓又心情緊張, 每次餵完夜奶就訓唔返, 成日覺得一訓就要再醒, 搞到身體頂唔順, 頭又痛, 奶量又因此而少左.....本身已經少(最多都係泵得5oz), 再泵唔到d存貨都好快頂唔順......bb....你要幫下媽咪呀.....我唔想輸比奶粉.....我都好驚自己崩潰了....

大家努力!

文星    發表於 19-4-15 09:16
pinkysum  加油!  發表於 14-10-26 09:50

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

awong97,
「每天趕上班、趕泵奶、趕回家、趕休息,日復日,」
看完我都心up,仲要趕買送,趕煮飯, 日日都係咁,
這樣的日子我都過左9個月了,其中的辛苦真不足為外人道,
放自己一天假都無可口非,
你要努力支持,唔好再自責了,
放開懷抱,你的奶奶便會回來了!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

要上班仍努力給寶寶母乳的媽媽, 在內在外的每一刻都為著家, 你們[size=xx-large]超棒啊!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

複式洋房

多謝大家的支持 :lol:

經過今日的努力終於存到2餐待明日用,但剛才八點囡囡瞓醒時吐咗少少奶,我開奶粉已經開得好稀,睇到佢辛苦的樣真係心如刀割,又唔敢動用儲備,唯有繼續密集餵奶、泵奶,但係無論囡囡點努力啜,都只可以啜到少量奶水,心又不期然再痛.............. :cry:

民房

awong97,
你好叻gar lar, 唔好俾咁大壓力自己.
慢慢來,放鬆d.
邊喂邊泵.

飲生木瓜湯,好掂gar.

我試過,望住bb相或聽住bb叫,真的可在泵奶時增加奶量.
不要刻意望住奶瓶的刻度.

你是一個好媽媽 :-P
加油啊!
撐住啊,支持你!

大宅

awong97,

支持你~

上班也堅持餵母乳的媽媽,你們都是很棒的媽媽啊!
[size=x-large]加油

文星    發表於 19-4-15 09:18
我的寶貝女朗朗在5月25日早上7:40分出左世.仍然是全人奶bb,唔肯飲奶粉的體重記錄
5/25 --2.7kg   43cm         6/1   --
6/5   --2.76kg                   6/11 -3.02kg
6/18 --3.3kg                     6/28 -3.75kg
7/5   --4.1kg   58cm         8/5   --5kg
10/4 --6.06kg                  12/6 -- 6.46kg
無磅好耐啦,費事磅,反正都係xs碼,我個女食得行得睡得玩得排牙仲好駛得,又好精力過d大人,足以累死你,磅數仲算d咩呢

別墅

awong97,

Don't feel guilty. You're a good mama & really done very WELL! Just relax, relax and relax... your milk supply will be increased very soon.

ADD OIL! You have the support of all moms here!
旻旻體重:20.11.03 - 3.275kg height - 49cm5.12.03 - 3.65kg22.12.03 - 4.66kg6.1.04 - 5.3kg27.1.03 - 6kg 21.2.04 - 6.59kg27.4.04 - 8.4kg   height - 66cm29.5.04 - 8.68kg24.7.04 - 9.31kg7.9.04 - 9.7kg    height - 73.4cm13.11.04 - 10.38kg28.12.04 - 10.5kg   height - 76.5cm28.12.04 - 我識行啦  :lalala:17.12.05 - height - 87.5cm

男爵府

awong97,

你的心情實在是大部份媽咪的寫照, 你要知道 “你不是孤獨的”!
我相信無論怎樣, 我們對BB的愛, BB 是感受得到的,支持妳! 主耶穌愛妳和妳的BB!

文星    發表於 19-4-15 09:18

子爵府

醒目開學勳章

awong97,

[size=medium]加油、加油、加油!YOU ARE SO GREAT!!!

別墅

awong97,

我唔知道你係上班媽媽添, 不過你唔好俾自己咁大壓力啦, 餵母乳雖然好, 但係你都要餵得開心, bb食得開心先至得ma, 你心情輕鬆d, 婷婷都啜得輕鬆d, 大家又會開心d, 咁婷婷又會可愛d, 係味?? 加油吧!! 呢度好多媽咪會支持你!!!

文星    發表於 19-4-15 09:20
該用戶已被刪除

複式洋房

多謝各位的關心同支持,非常感動啊! :lol:

經過幾日的努力,終於有起色啦!但未敢鬆懈,我會加油的!

文星    發表於 19-4-15 09:20

複式洋房

唔一定關你事的, 我日日枕住喂, 自己榨出黎,
數來數去, 都係得2-3安到, 呢d好可能阿b平時
都係食得少, 但佢又夠飽wo, 所以未必關你事ga,
唔好咁緊張la~

子爵府

我一直餵全人奶給bb, 六個月前每次pump奶都pump到六安士, 到了bb六個月, 開始固體食物時, pump出來的奶真係少過以前好多(最多pump到三安士), 所以我好相信係supply同demand的關係, 佢食幾多, 就會製造幾多.
[img align=left]http://www.pau.com.hk/liwood/IMG_0764.gif[/img]Liwood Ma Ma [url=liwood.pau.com.hk/gallery]MyBB Album[/url] [email protected]

複式洋房

其實我一直都係泵的,好少埋身餵,因為返工後奶量降咗,所以試吓比囡囡啜多d,睇吓會唔會好d之嘛。亞囡都唔係幾識埋身食架,好多時啜10分鐘就瞓咗,一係就係咁不停啜唔放口,佢要啜至少45分鐘先夠飽架,呢幾日我喺屋企就全部埋身餵,佢d尿尿都少咗呀!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊