跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

畀面勳章

各位:*一次答哂大家

怡保白咖啡係好好飲呢,上次去金馬倫高原途中趁機去飲,hehehe
如講到3合1我就喜歡super果隻怡保白咖啡,好正呢

我唔係住wagsa Maju,係就無咁慘,話哂多d野睇,我住Keraxxx,係比好多馬拉kampung圍住哂的,嗚

我住果座勁多領事館的人住囉,但又見因為咁壞路壞乜停電都好快攪掂..現在好左啦,以前由建築公司管理我地d野真係死到咩咁,我門前既走廊燈可以長期壞,投訴完都係咁,長期摸黑開門呀,後來轉由自己住客搞就好好多了,咩都好快無事,如果唔係多馬拉人,我都開始幾喜歡呢度,話哂好近KLCC(drive ~5-10 mins),去我生仔間hospital又近(drive~5mins) haha

我2003年8月尾來大馬住的,都快6年啦,但2007先生bb因為開頭來到咩都唔慣又無錢啊,點敢生
我真係日日在家係好悶,但好在我一向都比較喜歡在家的,所以ok,但現在有bb在就慘d,要佢都日日在家好可憐 但你叫我一個人在shopping center行等老公又得喎,只係我老公放零時,我無可能同bb行到咁耐(人地都收工啦),否則在大shopping center行我係唔驚仲好enjoy啊

四腳蛇(頭+尾差o吾多成40吋長)????隻野係咪應該去forrest??佢搞錯地方了....嚇死我囉,我真係勁驚呢d野,特別係小強....我覺得大馬好多小強(大強就真,大到死呀)

我都唔知幾時會搬ga,講就咁講,但都未有時間睇樓,同埋現在我老公忙緊同佢大佬,細佬傾緊合作開餐飲,我諗都唔會咁快得閒搵屋

asam laksa我唔吃的,我受唔到d味....hehehe
我都好喜歡去pasar malam,但自有左到bb出生一直無再去,因為帶著b唔方便,我都好想再去啊@____@

豆沙餅馨香好食過義香?下次叫我老公朋友買呢間先,佢朋友就係買左義香,我唔覺我好好味囉,其實豆沙餅係咪=淡汶餅?如果係KL都有,我成日買回HK做手信

義香麻油就係亞蘇講果隻麻而不油?要買了,要買了 HAHAHA

大宅

畀面勳章

我有行Great Eastern Mall,但唔係成日,因為無咩野睇的,通常去開我果間生仔醫院Gleneagles時先去囉,因為隔離ja ma,我個女睇兒科都係在果處睇

Semall,我地個女得16個月ja,唔好幫佢地報大啦,女仔唔喜歡ga ,hahahahaa
你就回HK,一定好開心

大宅

畀面勳章

datuk/ tan sri 就唔駛諗啦,我無咁有米同仍地住在附近,hahahhaha

我呢邊日日都勁大雨,我開風扇都見冷,家下出面都落緊雨啊

我當年係在香港"法國婚紗"影的,貴到死,但佢地好好人囉,我果日黑仔都咩咁,竟然在化妝時搞肚痛去左toilet 最少5次以上呀,尷尬到....佢地叫我改期但我老公果時行船的,無時間,只好頂硬上,但我一見到相機就好似人地"上身"咁,即時變到好精神,連個攝影師都話我唔似病到咁勁,我諗係職業病,果時做記者影明星都係一見相機就咩都拋開,只記得要做野,hahaha我用左兩萬幾影相,現在後悔呀,早知影d平d

大宅

畀面勳章

都係幾唔化算的,但因為果時我老公在郵輪上工作,佢地要半年到一年先可放一次無薪假的,所以果次我地係得一個月時間要做哂所有野,影相,搞結婚的東西,擺油,試衫etc,點會仲諗去第2個地方影咁浪費時間,當時我真係倦到半死,邊有人結婚要好似我咁慘>_<但嫁得佢又無計啦!!好在d相影得好靚,所以我都覺得值得一點,當年我都有睇下大馬的婚紗相,但果時都無呢d咁靚的,通常都唔多好睇又老土,衫又唔靚,現在好好多,如我現在先結婚都可能選大馬影,平好多的!!我見我老公的細佬上年在大馬影都好好呀,d質素真係幾好,只係幾千蚊,平過我果d好多好多@___@

大宅

畀面勳章

wa..太多帖了,都唔知由邊答咀好,hahha
講開visa...聽大家講先知人人真係唔同,我呢就無試過比人扣留or留難,可能因為我老公馬拉文講得好好@__@?? 我係第一次apply已經要比rm1500 deposit另加幾百做single entry,我老公話當時第1個staff都係叫我要出境,但之後我比個慘樣佢地睇話我唔會出(我無錢嘛,haha)咁我老公就同佢講唔需要出,就咁有個更高級的話其實可以比幾百做一個轉visa手續,就係咁會有封信比我同埋個visa上係有寫明係轉左(當我出左境),往後我都係有3個月visa,好快就比我6個月,好似試左2次6個月就變左1年,2007年時就任我選1-5年,我選2年佢就比3年(即要比多點錢,hahaha)

仲有我想話比大家知BNO都係留30日的.要留90日要先到領事館Apply,我問過ga,如無apply一樣30日only!!!

比茶錢我真係睬佢都傻,最鬼憎,我永遠都係寧願慢都要跟step,死唔比錢,我唔信人人都要比錢先做到visa:;pppp: 但我知在偏遠地方係差d,好似有個mmai在sarawak的森林區住的,佢同我講真係唔比茶錢就煩了,下下要出到city搞,佢話時間車油都唔知幾多...所以一次比左幾千茶錢搞好,佢真係快呀,一去大馬就即時得到1年visa

另外唔知大家有無試過寄野回大馬(from HK)又或者帶左好多野回大馬時在過關時比佢暗示要錢??
我試過1次,但我個人夠傻,佢問我做咩帶咁多衫咁多食物我就笑哂咁仲睜大對眼話"YES YES COS I married a malaysian guy,I need to bring all the clothes to the new home and my mami asked me to give all these food to my relatives"講完佢就拎起我盒老婆餅問我係咪好好味,我諗佢想我比佢但我又係傻下傻下同佢講"yes,u should buy some when u go to HK ,yeah"講完佢就放下無再同我講野同埋叫我過
另有一次我寄pc回大馬,我老公去拎,佢地要我老公去airport拎,之後問我老公做咩寄pc來,但我一早在box寫著是舊野,同埋我老公話係我嫁來所以要寄回舊pc,咁佢地就無收錢都比番pc我啊
我好多時都好驚佢地突然要我比錢的....>_<

大宅

畀面勳章

我走去拎我本BNO睇回D VISA,現在寫比大家睇,但DETAIL我真係唔多記得到

Oct2003: 比左1500 deposit,得到2張sticker,一張係 single entry visa rm520,一張係visit pass (single) rm50 ,就係咁我果次唔駛出境,原來第一次就比左3個月我,haha(我一直以為係1個月)

Jan 2004:visit pass (social) rm150 ~3個月

April 2004 :visit pass (social) rm300 ~6個月

oct 2004:multiple entry visa rm320 ~6個月

April 2005:multiple entry visa rm110 ~6個月

oct 2005:multiple entry visa rm110 ~1年

oct 2006:multiple entry visa rm110 ~1年

oct 2007 :multiple entry visa rm330 ~3年

就係咁啦

~~~~~~~~~~

想同各位新來大馬的mami講,我當初都係好嬲,我仲次次去immigration都嬲到同老公吵,因為我真係受唔住,但我地呢度咁多人都過得到,你地都一定得,邊個叫我地選左個大馬老公,現在只好勇敢向前,就好似人人生仔都痛到顛,但都係會過去,之後咪又係咁開心,至少現在你地都有我地一班先頭部隊講下經驗比你地聽嘛,唔駛咁驚ga,萬事都有我地,又有你老公,雖然我99 62都在大馬但住得遠,其他老公的親戚都在外地,所以我當初都係一個人面對所有野,好在果時我帶左我香港養開的貓咪來陪我,否則一早悶死左,hehe

大宅

畀面勳章

e??有分color???我覺得好似一樣咁既....hahaa真係唔覺有咩唔同..但會寫明係single 還是multi entry的

我2007果次去renew前已有個mami成功拿到5年,佢就叫我到時renew問下,點知我都無問,佢地就主動比張form我,叫我tick1-5年(任選),咁我咪選2年,點知佢就比3年...我唔係在putrajaya,其實我從來都無去過putra做的,最早時是去一個好似臨時咁既地方(唔記得叫咩),之後就一直係去Damansara果處做囉!

講開做visa,果時你地做有無問你地拿生活照???佢地前前後後拿左我同老公幾張生活照(無還比我),有時就會叫我地比佢睇下我地拍拖同結婚的相,所以我地到現在都次次帶定成本相簿(雖然好耐無要睇,但都會standby)

大宅

畀面勳章

原帖由 Semall 於 09-5-13 23:25 發表
唔同immigration office 就有唔同o既outcome?? 佢地咁好比你揀.. 我就連個張form都未見過.. 唔通penang o既immigration 唔知有呢張form o既存在??

點解你唔揀5年?? 5年先再renew一次.. 唔駛咁煩嘛

乜宜家o既visa ...

點解唔揀5年?因為果時個staff叫我第一次唔好咁快選5年,又話唔一定會批,加上果時BB就快出生,唔想比咁多錢在其他野上,開頭係選2年,諗住平平地rm220,點知佢就比3年,所以要比rm330,不過一直唔駛去immigration真係好開心好正呀,下年renew時我諗我都可能選5年,hoho
不過有時我同老公都會諗選左5年後會唔會到期都唔記得左renew,,,

大宅

畀面勳章

其實我係2003年8月尾來大馬的,但到左9月時我去左SG,所以到10月我先apply visa,果次就比左3個月我

我既visa有唔准做野果句,同埋仍寫著multiple entry visa ,仲有就係我覺得個visa應該算係green color,hahahaa

大宅

畀面勳章

我係夜鬼啊,以前做開media一向都係過左晚上11:00pm先叫黃金時間嘛,現在就因為要等老公回來所以咁夜都未訓

semall,我個女都唔係重,但未知現在幾kg,因下個月先要去打針

豆槳機我都諗過買但又驚唔知好唔好,最後都無買啊

其實我一直唔知大馬係咁緊張小朋友成績...你唔講我都唔信,但前日都同開一個大馬人傾起,佢都話佢個女讀緊果間又係好緊學生成績,差少少都要見家長,又話因為學校爭住做number1...死啦,我一向喜歡順其自然,我真係唔喜歡個女要比人逼到咁,點算呀...但我點都打算比佢入華校喎...唉點算點算.....

大宅

畀面勳章

原帖由 Elefant老婆 於 09-5-16 22:05 發表
我好想買豆漿機,但唔知好唔好响網上訂返黎。我查過網上有隻叫九陽嘅都唔錯。

關於仔女嘅教育問題,我都覺得好頭痛。不過老老實實,我地果代科科攞A嘅都唔一定有份好工,或者有時要安慰自己諗遠少少。我老公有日同我講,入到 ...

我都有諗第日大學時比個女去外國,但之前都會在大馬...其實我又係好驚體罰呢個問題(就算我果個係女,我都驚)..所以我一定勁問人先選果間學校,如有人話有老師係咪都打人我一定唔比佢入>_<講真如果有老師打我個女我驚我會顛左....一定去學校發顛都似...我真係唔接受...所以我都好擔心 (我有諗過如不幸發生可能我真係激動到即時幫佢退學送佢去香港...仲一定搞大件事...我係個火爆人,希望唔會發生 )

我盡量唔會選名校比佢,因為壓力一定很大,但要校風好,我驚又只有名校係...你話死唔死,我真係無諗過大馬會同香港一樣咁有壓力....

大宅

畀面勳章

我之前又係打pm都無哂,唉>_<
我驚係因為之前睇過news話有女仔比個校長當眾打pat pat,嚇到我....
我又唔想個女讀女校,因為第日出來對住男仔會應對差少少,可能驚@@,同埋始終覺得有男有女好d,hahaha
我老公係讀馬拉學校,所以佢唔識寫中文,唯一好處係我寫佢壞話在blog佢唔知,hahahaa

大宅

畀面勳章

今日我好嬲呀
話說我同老公去KLCC,走時推著bb車又買左好多野,所以就去搭lift,點知一如以往,lift係比d好人好姐有手有腳既人用哂!!!

我唔係話普通人唔用得LIFT,但都睇情形呀,你地可以用自動扶手電梯,但我地呢D推著bb車既人係好危險的,仲有好多坐輪椅的人又係成日入唔到,我見過好多次都係咁!!!有時我地如果無咩買野,就寧願冒險用自動扶手電梯,都唔想同人爭!

今日當我地成功入左lift時已逼到爆,我唔敢再向前因為再行就成架BB車"車"到, 點知有條pk男好大力咁推我入去,搞到我差點跌,我好大聲話搞錯,但成lift無人幫我(包括我老公),反而有人笑,仲要係當我傻既唔停望住我笑, 我真係想問大家係咪有病? 唔幫口都唔好笑啦,有咩咁好笑????:-x

我覺得佢地更可笑,個個健健壯壯同人爭LIFT搭,咁q懶唔好要對腳啦,正cheap精

部lift勁耐先來一次,唔明d人咁辛苦等做咩唔用自動扶手電梯, 真係嬲到爆>_<

當時好想講粗口或者勁鏟個d人,但諗下唔想搞大件事(老公趕返工)所以算,但我都係唔忿氣

大宅

畀面勳章

原帖由 Elefant老婆 於 09-5-17 17:46 發表
唔好嬲,唔好嬲,佢地唔會覺得架lift係俾有需要人仕用,我都試過响Queensbay Mall入唔到lift俾人打尖,我推住架trolley等lift但係D人係咁响我前面sip入去。果時我又大住個肚,真喺嬲到。不過因為個次個mall係啱啱開無幾耐,佢無 ...

最慘係果個人一直望住我笑,唔係望推我既人>_<仲要笑得好衰相,係嘲笑果隻...:-(
我都唔喜歡Fri-Sun出去,但今日無計,因為Isetan只在這幾天Fri-Sun有special sales,本來最正係Fri(member's day),但因為老公要工作就無得去,佢得今日有3小時帶我出去ja...所以先咁趕著出,否則我都唔會sunday出
話你地知,呢架lift全是華人啊>_<.反而平時有唔少馬拉/印度人讓位比我....真係估唔到

大宅

畀面勳章

原帖由 Elefant老婆 於 09-5-17 17:58 發表
淘寶網點付款?我有香港hsbc戶口得唔得?我有時都會入去8下,但係大部份時間都load得好慢。九陽可以網上訂(至少可送到去香港),但唔知寄海外得唔得。

參考:http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1772553&extra=pa ...

我都間中有上淘寶買野(太肥,要上去買肥婆衫,haha)
可以在付款時用credit card但有限用邊幾張hk credit card的,好鬼煩,有時過唔到,我試過用左大半日先過到 同埋你地最好用香港商業地址收件,以前佢地好平,only$30-50一次,但現在話我咩偏遠住宅要多收我$20charge,搞到d野貴哂.....

大宅

畀面勳章

我之前買左好多淘寶的肥婆衫著,已經多到好多都未著過,同自己講左要停一下,但現在見到一些好睇的又想買呀,唉....佢又衰喎,咁鬼平,幾廿蚊一件靚靚地,唉唉唉...mouth:mouth:" />

講d好笑野你地知,我有個客前日竟問我孕婦底褲有無男裝,當時我真係唔知咩反應,好認真話孕婦底褲唔會有男的,過後先識大笑

大宅

畀面勳章

原帖由 Elefant老婆 於 09-5-20 21:29 發表
我估你應該唔會好肥,
我覺得我實肥過你地(呵呵),
我唔敢响淘寶買衫,
怕唔啱身因為無得試。

嘩,你個客係咪玩野,
問D咁嘅問題,
人地話:「鬼唔知亞媽係女人。」
你個客咁都要問佢肯定唔係人啦。

...

我絕對係肥呀,因為我現在好難買到衫,一般店的XL我都著唔到,咁點會唔肥??我一定要買果D加大碼店/鬼婆衫先得呀>_<
果間淘寶大碼店寫的size好準,你跟佢寫的detail睇下邊款岩就得啦,我買左好多次啦,咁耐以來只有1件唔岩著,其實都岩既只係緊左d..hahaha

大宅

畀面勳章

想問一下大家知唔知香港恆生atm card可在大馬HSBC ATM提款嗎?

大宅

畀面勳章

原帖由 Semall 於 09-5-22 14:58 發表
你係唔係o係Orange Bear 到買o架.. 我之前幫我細妹同事一齊買左幾百蚊衫.. 我個2件個碼就偏大左少少.. 不過都ok o既.. 只係著左比人話似大肚.. haha

佢地發貨速度真係好快.. 三幾日就已經送到我個friend到.. 不過 ...

我check左啦,係可以用恆生卡到HSBC大馬分行atm拿錢,hahaha但要比HK$20手續費,其實恆生同hsbc係同一個集團ga^^

yes yes就係orange bear囉,你都知我係佢大fan...反而我著佢既衫比人話瘦左,無話我似大肚啊,不過要選得小心一點,有時佢d衫實物真係無相片咁好樣@_@,佢d褲最好呀,係條條都好正,我最喜歡佢d褲

next time if u order things from them or Taobo remember let me know cos I really want to order,hehee(suddently cant type Chi....my pc really have problem>_<)

大宅

畀面勳章

因為我成日都回hk,ar ma又最少一年來大馬一次,我次次都係自己回hk拎或者叫mami拿給我,無試過運過黎大馬..

好多都係睇重量的,多數$30~1KG囉,我之22買orange bear的大碼衫約7-8件,比$45-50運費,但現在加左價就比成$70-80
你要小心呀,有d係奸商,最好幫襯d多人讚的囉,同埋睇下d人點斗評件貨,唔少既相片都唔係佢地影的,佢話係但事實係拎人地official pics,賣既係仿造的,所以要小心呀

原帖由 Elefant老婆 於 09-5-22 18:38 發表
yes,恆生比hsbc買起咗。入HSBC網上銀行,主頁可以見到有得揀HSBC-HK或HSBC-恆生。

我呢幾日睇咗淘寶覺得好多選擇無從入手,唔知點樣選賣家,其實佢地送去香港一般要幾多錢運費,同埋你地响大馬運過黎要幾多錢同幾耐架?

...

首頁
12345...6

尾頁

跳至