單親天地

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

好媽媽勳章

原帖由 bobby711 於 09-11-5 23:24 發表
其實某一段愛情都好~都會受到經驗同考驗才有好結果~不過要從暗地裡走出來~從見光彩~不要活著從前~他不等於你前夫~你前夫都不等於他~你要比信心自己先啦~連自己都沒信心~咁點叫他對你有信心呢~
...

同佢一齊左一個星期, 開始慢慢感覺到實在o既感覺~
我都明白到我唔可以將佢同 C6 相題並論, 或者我需要更多o既時間 take over 啦!!

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我反而擔心你太投入喇~~有時好多人會話跌過一次,下次會小心,但其實有幾多人可以做到收放自如??我有個FD同個老公分開一個月,就已經有男朋友,到而家已經兩年,開頭係好OK,但呢兩年黎,我FD喊多過乜,認真講,你其實未企起身,只因為而家有個係你隔離,你覺得自己企左起身,你都話你EX傷得你好深,那麼你更加唔會咁快好返,我唔係話反對你同而家個男仔一齊,只係你真係要識處理,萬一有一日大家真係分開,你將會更加痛,因為會勾去你之前既回憶!!!

我之前都好似你咁,但我痛左一年,跟住開始一段新感情,但最後因為某D問題大家分開左,再之後我又開始左一段新既感情,我身邊既人個個以為我已經好返,但其實我根本未好過~~就算我同第二次開始個個有幾好,幾開心,但到最後我都係發覺好似爭D野咁~~到最後第二次開始既感情又俾人勾走左,今次真係痛,我痛唔係因為佢俾人勾左去,我痛係因為佢令我勾起我對我EX既回憶,呢段時間先係最難受!!!

我都希望你會搵到個好男人,但大前提係一定要自己過得開心,唔好為左佢唔打俾你或者唔SMS你,又令自己唔開心!!
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你覺得好岩.....
我而家開始一段感情,但我又好驚自己同佢分開個一日,會令我誂起我老公好多好多野,到時自己更加難起身
但感情邊可以咁容易話放就放,話收就收呀,不過自己覺得開心就ok,有時有好多野唔好理人點睇,自己覺得ok就得
原帖由 janet 於 09-11-8 14:20 發表
我反而擔心你太投入喇~~有時好多人會話跌過一次,下次會小心,但其實有幾多人可以做到收放自如??我有個FD同個老公分開一個月,就已經有男朋友,到而家已經兩年,開頭係好OK,但呢兩年黎,我FD喊多過乜,認真講,你其實未企起 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我同而家個男朋友一齊左半年,但係我地之間好似爭緊d野咁,係d咩我自己都唔知,係中段我曾經諗過放棄呢段感情,因為我要暪住99佢地(因為我老公意外過生)我唔可以比佢地知,但同時我又唔想呃佢地,但有邊個女人唔想有個男人錫自己,氹自己......雖然我99有講過你遲d搵到個錫你既你可以去,因為我都唔想你為我個仔守一世..但好多野唔係講咁易
我又怕放棄呢個男人未必搵到一個比佢好既男人錫我地,因為自己都係用一個心態,我係單親媽媽,又死左老公,又唔係靚,佢點會鐘意我,呢個世界大把女人啦,點解會搵我呢d,到而家我都覺得佢唔係鐘意我......

大宅

好媽媽勳章

原帖由 阿藍2006 於 09-11-10 12:27 發表
我同而家個男朋友一齊左半年,但係我地之間好似爭緊d野咁,係d咩我自己都唔知,係中段我曾經諗過放棄呢段感情,因為我要暪住99佢地(因為我老公意外過生)我唔可以比佢地知,但同時我又唔想呃佢地,但有邊個女人唔想有個男人 ...

「我係單親媽媽... 佢點會鐘意我, 呢個世界大把女人啦, 點解會搵我呢d...」正正係我心入面唸o既野呢!! 出面咁多女人, 而佢又有條件, 點解唔搵個身家清白, 而偏偏鍾意我呢?! 我都有懷疑過到底佢係咪真係鍾意我o架?! 我都覺得同佢好似爭咁o的野, 我唸應該係因為我地仲未完全將之前段感情放低晒, 未能夠完全投入, 所以咪覺得爭咁o的野囉!!

雖然我同佢一齊只係十日左右, 但係我地已經好認真咁傾過將來~ 聽起上黎真係太快講呢o的野, 但係我同得呢個男人一齊, 就係唸住有將來, 所以早o的傾定, 大家有共識都好呢!! 傾完之後, 我對呢段感情有返o的信心~ 但係有一樣野我真係唔明, 佢真係會當正我個仔好似親生仔咁錫佢?!

我唔知你老公發生左意外有幾耐, 但既然你都同左個男人一齊半年, 我唸你地都幾穩定, 就算比你奶奶佢地知道, 佢地都會諒解o既~ 「有邊個女人唔想有個男人錫」, 你講得好o岩, 你奶奶都係女人, 佢一定明白o既~ 相信你覺得爭咁o的野, 就係因為你仲未解開呢個結呢!! 祝你同你男朋友有美好o既將來~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 janet 於 09-11-8 14:20 發表
我反而擔心你太投入喇~~有時好多人會話跌過一次,下次會小心,但其實有幾多人可以做到收放自如??我有個FD同個老公分開一個月,就已經有男朋友,到而家已經兩年,開頭係好OK,但呢兩年黎,我FD喊多過乜,認真講,你其實未企起 ...

你講得o岩o既, 我其實未完全企返起身, 只係因為宜家有個人o係我隔離, 令我唔再唸同 C6 o既野o者!! 因為宜家就算只係聽到 C6 o的野, 我都會有少少唔開心呢!!

我唔敢肯定宜家呢個係咪一個好男人, 而佢對我講o既野, 我亦唔會完全相信~ 但o係呢一刻佢真係對我好好, 好錫我、好就我, 自己過得真係好開心~ 我會好好享受宜家o既生活, 而佢唔打比我或者唔 send sms 比我呢o的事, 我已經無睇得咁重啦!!

大宅

樓主:
我都試過係網上識人~但如果談到戀愛的話~我又避開話題~雖然我真係想再談戀愛~但又會驚個男方唔接受自己有個仔啦~好矛盾啦~個心都未放低前夫~另一方面想再戀愛~唉~你好好幸運遇上一個對你和仔的人啦~你要好好珍惜啦~

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

因為大家都係單親媽媽,諗既野都係差唔多...hehe
我老公佢係2年半前過生,有d人或者會覺得點解我可以咁快搵過一個,其實我都只係想有人錫,因為我都只係一個女人,好多野唔係我可以做到,或者我覺得得爭緊d野就係個心結,因為我6299同男朋友都係住個區,變左我返99度又好,同男朋友出街又好,我都驚見到對方既屋企人,我唔想咁樣而比99知道,我想自己親口講"我而家拍拖"
我同你一樣都係上網識而家個男朋友,其實個日好得意,係屋企無野做,咻上網睇下有咩睇,睇睇下見到個網咪上去睇下,跟住好無意識到佢,而我一同佢傾計都講自己有個仔,我記得個日好似係情人節定情人節第2日,半個月之後,我地就開始出黎食飯,我有帶埋個仔,因為無人湊,同埋一向都係自己湊,咁佢都無所謂,佢仲好好會幫我抱下個仔,而個仔見多佢幾次,都開始同佢玩得埋.....
一個月之後,我地去澳門玩,當時大家都只係朋友,而個日我地都有講有笑"但大家唔好誤會,我地係訓埋同一間房,但大家無做任何越軌行為)而第2日我地行行下,佢就拖住我,我地就係咁開始,而佢一直都好錫我個仔,只係個仔百厭,佢都會鬧(或者你地覺得我大膽,敢同佢去澳門玩,而我既心態都只係當去玩下,同埋覺得佢份人無咩,如果佢真係想對我d咩,係香港都可以,唔洗去到澳門)我地玩完就返香港,佢到而家都對我地好好,我都希望可以同佢有將來,不過得唔得大家都唔知...之前我試過有一次遲左半個月都無黎,咁我就問佢如果我有左你點呀,佢都話會生,因為佢唔想害左個小生命,咁大家都傾到將來,佢都話會結婚個d,好彩最終只係虛驚一場,我地一直都有用套套,唔好以為我無..hehe因為我都唔想害多個小朋友
原帖由 annieannieleung 於 09-11-11 10:08 發表

「我係單親媽媽... 佢點會鐘意我, 呢個世界大把女人啦, 點解會搵我呢d...」正正係我心入面唸o既野呢!! 出面咁多女人, 而佢又有條件, 點解唔搵個身家清白, 而偏偏鍾意我呢?! 我都有懷疑過到底佢係咪真係鍾意我o架?! ...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 阿藍2006 於 09-11-11 15:54 發表
因為大家都係單親媽媽,諗既野都係差唔多...hehe
我老公佢係2年半前過生,有d人或者會覺得點解我可以咁快搵過一個,其實我都只係想有人錫,因為我都只係一個女人,好多野唔係我可以做到,或者我覺得得爭緊d野就係個心結,因 ...

其實無話快唔快搵過第二個o既, 我覺得你行得呢一步就証明你可以將以前o既事放低, 唔通日日哭哭啼啼記掛住o的往事咩?! 我相信你老公都想你生活得開開心心o架嘛!!

佢地都係住o係同一區, 咁好易撞到正o架喎!! 如果你肯定左同男朋友o既關係, 真係早o的同佢地講清楚好, 日日提心吊膽真係唔好過~ 咁其實你男朋友屋企人係咪都唔知你o既背境??

我都係無比奶奶佢地知我宜家拍緊拖, 因為我仲要同 C6 爭撫養權, 多一事不如少一事啦!! 我男朋友屋企人就仲未知我o既背境, 一來我地先至o岩o岩開始, 二來佢話想佢媽咪見左我, 覺得我好之後先話佢知喎!! 但係佢就最擔心佢爹o地同爺爺, 你知o的老人家比較守舊o架啦!!

我覺得你一開始就帶埋個仔見佢都幾好丫!! 咁樣最能夠睇得出個男人係點呢?! 你地去澳門都無發生過任何野, 我覺得佢真係正人君子呢!!

我月尾生日都會同佢去澳門呀!! 不過宜家係情侶關係, 去到一定會出事~ 我一直都仲 keep 住食藥, 但我無話比佢知, 因為我想睇下佢係咪真係會錫住我~

到宜家佢都仲未見過我個仔o架!! 仔仔係奶奶湊開, 我放假先湊佢返黎~ 佢唔係唔想見我個仔, 只係驚影響我爭撫養權o者!! 但係我個仔都仲未識講o的乜野, 所以遲o的我都會比佢見佢~ 雖然佢一開始就唸住照顧我地兩母子, 但係始終未接解過, 有o的野好難o架嘛!! 其實你個仔見你男朋友, 咁佢會唔會講返比你奶奶佢地知o架??

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我相信我老公會想快d開心咁過生活
就係因為佢地都住同區既關係,所以我好小去男朋友屋企,大多數會係佢過黎我屋企,因為我自己同仔仔住公閏,所以佢過黎會方便好多,我都好想同99講,但係唔知點開口,其實我相信佢已經知道,只係我未開口講,因為以前我唔會比仔仔跟佢地過夜,同埋比佢地湊,但我同左男朋友一齊之後,我會比個仔99湊,所以其實佢知道......
因為佢第一次約我出街係突然之間,係屋企執緊野個時,佢send sms黎話約我出街,所以我都係帶埋個仔出去,加上個仔痴身,所以一定要帶佢出去...我同佢一齊其實都係因為佢係澳門無做過d咩,亦都令我覺得佢係一個信得既人,如果佢係澳門有做過d咩,或者我只會同佢一個普通朋友..或者連朋友都無...我男朋友屋企人唔知道我既野,而我同男朋友都唔想比佢地知,除非他日有機會成為夫妻先算,如果比佢地知,我唔敢想像佢屋企會有幾反對,雖然佢講過佢阿哥之前有個女朋友都係單親,而佢屋企都無咩,但講就係,加上個時佢阿哥同女朋友無去到結婚個地步,或者到要結婚個時就好反對...有好多野我都唔知,而我亦預左之後同男朋友拍拖,結婚,佢地人都可能會反對,我都預左可能會分手收埸,但係真係要分手自己又可能唔捨得...
不過點都好,我都好好享受而家男朋友對我地巴好,就算將來真係分手都好,起碼我曾經擁有過佢,得到過佢
我個仔佢而家3歲,不過講野唔係好叻,但上星期六同佢爺爺嬤嬤返大陸,佢聽到我電話響佢就話要搵叔叔,我都驚差d出事,不過好彩就係我仲有個叔仔,如果唔係都唔知點算,我亦知道呃得一時呃唔到一世,加上無可能要個仔幫我講大話,我會等一個適當時候先同佢地講
原帖由 annieannieleung 於 09-11-12 10:31 發表

其實無話快唔快搵過第二個o既, 我覺得你行得呢一步就証明你可以將以前o既事放低, 唔通日日哭哭啼啼記掛住o的往事咩?! 我相信你老公都想你生活得開開心心o架嘛!!

佢地都係住o係同一區, 咁好易撞到正o架喎!! 如果你 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實我都覺得拍拖之後,個人係比之前攰....
因為要顧多一個人既感受
以前我同個仔鐘意去邊就去邊,做咩就做咩
完全唔洗同人講,但而家去邊都要同男朋友講聲
有時真係好想回復單身,鐘意同個仔去邊都得,做咩都得
又唔洗理人感受...不過同時又好enjoy有男朋友錫,有男朋友攬住自己訓,不過世界上唔會有完美既野

原帖由 dada~0w0~ 於 09-11-12 11:30 發表
你地都要加油ar...

幸福係自己爭取ga...

我同我bf 一齊20個月, 都冇同過佢 daddy mami食飯.....

佢地今晚又唔知去咩golf club 定 遊艇會食飯
星期日又去馬會食buffert....

可能佢地覺得我呢d低下層 ...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 bobby711 於 09-11-11 15:16 發表
樓主:
我都試過係網上識人~但如果談到戀愛的話~我又避開話題~雖然我真係想再談戀愛~但又會驚個男方唔接受自己有個仔啦~好矛盾啦~個心都未放低前夫~另一方面想再戀愛~唉~你好好幸運遇上一個對你和仔的人啦~你要好好珍 ...

其實我同男朋友當初相識o既時候, 只係抱住識個傾得心事o既朋友呢個心態, 同埋一開始佢就已經知道晒我所有野~ 可能我覺得無必要刻意瞞住佢啦!!
記得當初同佢玩 msn o既時候, 我仲話自己宜家咁樣, 好難搵到個好男人, 就算人地唔介意我結過婚, 都介意我有個仔啦!! 而佢咪話一定會搵到, 祝我好運咁囉!!
點知出多幾次街, 大家就不知不覺咁鍾意左對方, 我地都有講返之前o既感覺, 幾得意呢!!

我之前都會唸, 雖然好想再拍拖, 但個心又未放低 C6~ 到我男朋友出現後, 有o的野真係會不知不覺咁發生, 我竟然可以慢慢對 C6 無感覺~ (之前以為自己唔得o架!!) 可能到時緣份黎到o既時候, 你好自然就會放低你前夫, 跟住就開始戀愛呢!! 希望你早日搵到真愛~

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

大宅

好媽媽勳章

原帖由 dada~0w0~ 於 09-11-12 11:30 發表
你地都要加油ar...

幸福係自己爭取ga...

我同我bf 一齊20個月, 都冇同過佢 daddy mami食飯.....

佢地今晚又唔知去咩golf club 定 遊艇會食飯
星期日又去馬會食buffert....

可能佢地覺得我呢d低下層 ...

咦~ 咁你男朋友屋企咪好有錢?! 通常o的有錢人隻眼都係生o係額頭上面~

哈哈~ 咁我都係好似你咁, 分飾幾個角色:
媽咪o既女、謙謙o既媽咪、妹妹o既好家姐、人地o既女朋友...

不過我宜家係同媽咪亞妹一齊住, 所以我唔駛擔心, 個仔又有奶奶幫手湊, 而且都只係忙星期六日兩日~ 而男朋友就工作比較忙, 佢想日日見住我都難呢!! 佢話掛住我, 我都話無辦法啦!! 但其實我係幾痴身o個o的, 就算幾忙幾辛苦都好, 只要見到男朋友就夠晒~ 但係我見佢成日 ot 搞到好夜, 都想佢多o的時間休息啦!!

雖然大家年紀差唔多, 但我覺得你唸野就比我成熟得多喇!! 你要努力做好你o既野呀!! 我都好想住公屋 (同 C6 分戶), 但可惜我過左入息上限~ (只係過左少少, 好唔抵)

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

大宅

好媽媽勳章

原帖由 dada~0w0~ 於 09-11-13 10:17 發表
annie

嚟緊係第一個聖誕, 打算點慶祝ar?

我o既生日都未過, 咁快唸 X'mas?!

其實上個月仲未一齊o既時候已經唸好左啦!! 佢會黎上環接我放工, 跟住行去皇后像廣場影相, 再搭船去尖沙咀行下海傍、睇下燈飾... 佢已經一早同公司請左假~ (其實我都唔明點解要請假?! 我只係話可能會早放工o者!!)

咁你同男朋友第一年o既 X'mas 係咪好 sweet o既呢?? 我開始織緊條頸巾比佢, 希望趕到 X'mas 送啦!!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 dada~0w0~ 於 09-11-13 11:01 發表
聽日見到....你就知我一d都唔成熟, 仲好低能.....我淨係可以盡力對家人好, 其他事都冇能為力...

佢有冇$, 我唔知, 我冇問, 佢既生意係點, 我亦唔知....
我只知佢一年365日都吃喝玩樂.......

日日...都唸等我放工, ...

咁我地聽日係咪約埋一齊o係沙田去白石呀?? 我 pm 左你又無覆我, 我又無你電話~ 今次係第一次自己帶仔仔出黎玩o架咋!! 都唔知應唔應付得黎o添o架!!

「一年365日都吃喝玩樂....... 日日...都唸等我放工, 然後去邊...有腦淨係諗住去邊玩..」有o的似我 C6 呢!! 哈哈~

宜家同男朋友一齊, 就變左我成日都唸住食同玩咁~

佢都係重視你, 先想日日見到你, 同你周圍去o者!! 聽見你地可以相親相愛咁共處, 不知幾羨慕呀!!

我都覺得上進o既男人好型o架!! 所以佢咪吸引到我囉!! 我真係未遇過o的咁o既男人~ 同埋佢唸野都幾深層, 令我好欣賞佢~ 記得有一次, 佢 send 左個 sms 比我, 話「雖然今日係星期六, 但做野都唔可以 hea o架!! 忌心散...」~ 我睇完之後, 就覺得呢個男人好好~ 以前 C6 邊會講o的咁o既丫!! 放工遲左少少都o係度話~

佢咁緊張 check 住你咪好囉!! 証明佢幾咁鍾意你呢!! 好幸福呀!!

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

首頁
12345...7

尾頁

跳至