夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:咁就一世了

男人要俾d 面, 俾他感覺你好尊重他, 同埋好多野你當講笑咁一笑置之就算了, 洗咩咁緊張。
夾送都管,你咪答 點解你揀條菜都靚D, 係wo,lee 件雞真係唔同wo 有機會講下心事,叫他講下公司趣事,溝通多d, 如果咁少都忍讓唔到,你同邊個都唔會夾。

大宅

其實你地問題係未了解清楚就結婚, 性格好難改, 你接受到就最好, 接受唔到以後日子難捱

男爵府

引用:如你忍得住,佢次次講呢d野時完全當透明,

原帖由 xtal 於 15-08-07 發表
如你忍得住,佢次次講呢d野時完全當透明,唔改唔回應,日子耐佢都冇隱啦,可能到佢頂唔住

...
我就係忍唔住會發火囉,不過現在都多左他有他講,我有我做。唔理他

男爵府

引用:男人要俾d 面, 俾他感覺你好尊重他, 同埋

原帖由 sarahwong420 於 15-08-07 發表
男人要俾d 面, 俾他感覺你好尊重他, 同埋好多野你當講笑咁一笑置之就算了, 洗咩咁緊張。
夾送都管,你咪 ...
我唔比面他架,我忍住唔理他幾次,就爆炸一次架喇。他管我夾餸,我當住他父母面前講我夾我面前個件有咩唔對,剛開始吃飯實會有人食開左個件魚。我無理由飛象過河,而且現在又唔係食到尾我去開條新魚..

男爵府

引用:其實你地問題係未了解清楚就結婚, 性格好難

原帖由 happiemm 於 15-08-07 發表
其實你地問題係未了解清楚就結婚, 性格好難改, 你接受到就最好, 接受唔到以後日子難捱

...
係未了解就結婚,所以我咪有咁就一世的想法。我久唔久都會覺得自己咁就一世而哭...

珍珠宮

我唔覺得咁就一世

我老公之前都有你老公咁嘅傾向,無咁嚴重,當佢發覺呢個問題不單影響到我心情,更會影響婚姻,佢就開始改變。而家好好多。

我老公性格咁,某程度受99影響,加上佢個人好直,做事得一個方法,兼佢大過我好多,所以有傾向係會叫我點點點。

同佢講係必須,仲要比佢知你不是一時意氣用事,亦不是心情不好,係段婚姻有問題,唔解決只會繼續差下去。最好有輔導員,等個第三者告訴你們誰有問題,問題是什麼

大宅

我以前有個BF就係呢種, 佢係好男人, 對我好好, 但我堅頂唔順佢呢種性格, 事無大小都對我好有意見, 剪咩頭, 著咩衫, 做咩工, 學咩野, 睇咩電視, 樣樣要照佢意思, 我同佢講完, 佢都好想改, 但不知不覺講咗, 咁我又好嬲, 如是者, 佢好似講句野都步步為營咁, 大家相處得好辛苦, 最後分開, 分開後一年, 佢仲搵番我, 我同佢講一陣電話, 發覺佢又黎料.

所以算罷啦

好彩未結婚

我勸你唔好旨意佢改, 一係接受, 一係走頭.

男爵府

引用:我唔覺得咁就一世我老公之前都有你老公咁嘅

原帖由 唔好煩我 於 15-08-07 發表
我唔覺得咁就一世

我老公之前都有你老公咁嘅傾向,無咁嚴重,當佢發覺呢個問題不單影響到我心情,更會影響 ...
我同他講左問題係邊啦。今日我又發脾氣喇。話說平日有工人姐姐,但今日工人姐姐放假,除了揍個仔,咁我咪做有限度的家務,我唔中意間屋亂和dirty.

我放隻自動吸塵機出廳吸塵,廳無開冷氣,有開窗,老公係廳只是看一看新聞,所以無開冷氣。啊仔係房開冷氣關了門,咁我就去關埋其他房門,我一關門,他就問我做咩關門。

我真係又火起,我連關門的自主權都沒有,連關隻門都要向他解析。真係好辛苦。所以我又發脾氣話點解我關門都要解析。我用自動吸塵機,唔關門咪吸得唔集中唔乾淨,他話唔關都得。不過我發脾氣罵他他就唔咁出聲啦....

男爵府

引用:我以前有個BF就係呢種, 佢係好男人, 對我好

原帖由 happiemm 於 15-08-07 發表
我以前有個BF就係呢種, 佢係好男人, 對我好好, 但我堅頂唔順佢呢種性格, 事無大小都對我好有意見, 剪咩頭, ...
我睇清我個情況,所以我個topic 咪就係\"咁就一世囉\"

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+唔好煩我+於+15-08-07+發表我

原帖由 jennylady 於 15-08-10 發表
我同他講左問題係邊啦。今日我又發脾氣喇。話說平日有工人姐姐,但今日工人姐姐放假,除了揍個仔,咁我咪做 ...
聽得出你好大壓力,已經到咗臨界點,所以一講一句就爆。其實佢可能只係問吓,唔係想話你。你快d同佢傾啦,如果唔係每一次講一句說話都燃起你心頭之火,對你同個關係都唔好

男爵府

回覆:jennylady 的帖子

我C6都係咁,完全明白你感受。人地未必明白你点解咁小事想离婚,但是我明。

男爵府

引用:Quote:原帖由 jennylady 於 15-08-10 發表

原帖由 唔好煩我 於 15-08-10 發表
聽得出你好大壓力,已經到咗臨界點,所以一講一句就爆。其實佢可能只係問吓,唔係想話你。你快d同佢傾啦, ...
他唔係話唔,從來都唔係話,但芝麻綠豆的事也問。好討厭。

男爵府

引用:我C6都係咁,完全明白你感受。人地未必明白

原帖由 kyria 於 15-08-10 發表
我C6都係咁,完全明白你感受。人地未必明白你点解咁小事想离婚,但是我明。

...
他唔煩時就ok既,但當一日裡面不停問芝麻綠豆事你就會好煩。點解關度門都要問原因????

如果係他關門,我肯定唔會問點解。1,影響不到我。2,他關得一定有原因

洋房

兩夫婦都係要互相忍議~
要包容對方

男爵府

引用:兩夫婦都係要互相忍議~要包容對方

原帖由 Wallace0o0 於 15-08-10 發表
兩夫婦都係要互相忍議~
要包容對方
係。都係一時生氣話離婚(他叫我走,所以我會離婚),現在他知雖,唔敢再講我都唔會離婚。

他唔係差,只係好煩,要求好高

男爵府

引用:咁試下以後乜都問佢先,例如買邊款廁紙,濕

原帖由 devil621 於 15-07-31 發表
咁試下以後乜都問佢先,例如買邊款廁紙,濕紙巾,尿片,洗衣粉,沖涼液……總之乜都問佢,夾餸又問下佢應該 ...
你們C6不是這個性格你不明,佢地要的事情唔係2、3吓解決到。

以晾衫為例,佢叫你唔好晾窗口阻住D風,咁唔晾窗口晾邊?佢叫你晾廁所開抽濕機。要搞一大輪,分幾次晾。佢梗係無所謂啦,你做之嘛!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+唔好煩我+於+15-08-10+發表聽

原帖由 jennylady 於 15-08-10 發表
他唔係話唔,從來都唔係話,但芝麻綠豆的事也問。好討厭。
咁又真係幾煩!就算問,唔係話,都不能太多,仲係芝麻綠豆事如果你唔答佢,或者你特登做d聲氣比佢聽會點?例如,特登透啖大氣,等佢知你壓住度火咁回應佢,佢會點?

男爵府

引用:Quote:原帖由 jennylady 於 15-08-10 發表

原帖由 唔好煩我 於 15-08-10 發表
咁又真係幾煩!就算問,唔係話,都不能太多,仲係芝麻綠豆事如果你唔答佢,或者你特登做d聲氣比佢 ...
他現在應該知道我唔高興,但他自己都控制唔到自己問咁無聊既野。我現在多數叫他唔好理我囉,但久唔久加加埋埋我又爆一次

男爵府

引用:Quote:原帖由 devil621 於 15-07-31 發表咁

原帖由 kyria 於 15-08-10 發表
你們C6不是這個性格你不明,佢地要的事情唔係2、3吓解決到。

以晾衫為例,佢叫你唔好晾窗口阻住D風,咁唔 ...
係啊,就係類似咁,不過仲要再芝麻綠豆d 既事。例如件衫可否接兩接,接三接好d...個牙刷蓋唔好用完立刻蓋上。不過呢d事我多數忍得住唔理他。他有他講我有我做。

但他成日問我一些芝麻綠豆事點解,我真係唔想講,好令人心煩。

首頁

尾頁

跳至