夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

同老公越來越唔開心。bb已經半歲了,自他出生起,同老公都都未開心過。結婚只有一年多,節日都不會慶祝,放假不會有節目。如我不回娘家,他只會午睡。

生活上許多不協調,他總為小事要求這要求那,就連我夾餸比自己,他都會叫我應該夾那件才對。筆奶粉前隻spoon要不要洗也要管,我好辛苦。告訴他不要再為小事煩我了,我真的覺得好辛苦。他卻叫我走,心淡了,既然他叫我走,我只好說離婚,再一起也沒意思,但他卻說他沒說要離婚。

我不想家人擔心我,他亦對我家人不錯,我說原諒他一次,但我心中永遠都有條裂痕,一個趕老婆走的男人,可以跟一輩子嗎

除了個仔,我生活上唔會再有喜悅。

結婚了,外嫁女我沒有回頭路。我咁就一世了。

複式洋房

回覆:jennylady 的帖子

咁到底你地發生左咩事?

男爵府

回覆:咁就一世了

無大事發生過...

男爵府

他話我發脾氣罵他,但我真係好辛苦。件衫涼係咩位置要理,點煲粥要理,我夾邊件餸自己食要理,成日叫我跟他個套做埋d無謂野,而且我地性格不同,我好辛苦。落雨天開抽濕機又話,成日好多Y理...

話關心我,但我根本唔係要呢d關心...

我無希望了,我一生就係咁了

複式洋房

空穴來風 未必無因 點都有一個開始或導火線 做咩唔好好坐底傾下?

男爵府

可能性格不合,我初初生完,晚晚哭有講過感受,但我自己都忘記了講過乜了。

主要都係覺得生活唔夾啦。我好唔開心。別人看我一家好似好開心,但我內心好唔開心。唔知道可以同邊個講

大宅

引用:同老公越來越唔開心。bb已經半歲了,自他出

原帖由 jennylady 於 15-07-31 發表
同老公越來越唔開心。bb已經半歲了,自他出生起,同老公都都未開心過。結婚只有一年多,節日都不會慶祝,放 ...
太規矩太有原則嘅軍訓生活一定好難挨婚前不是這樣嗎?性格應該唔會突變㗎啵

男爵府

我地亦都無再做愛了。他完全無需要,而我亦都唔想同他。

我生完半年,已經瘦返七七八八,體重差幾磅返家鄉...

根本我地已經係有問題

男爵府

我成日攬住個仔,見到他,因為有他,我就咁一世了

男爵府

引用:Quote:原帖由 jennylady 於 15-07-31 發表

原帖由 doramanbb 於 15-07-31 發表
太規矩太有原則嘅軍訓生活一定好難挨婚前不是這樣嗎?性格應該唔會突變㗎啵

...
拍拖一年他就求婚,我其實唔想答應,唔想咁快,但最後都答應了。拍拖時唔覺得咁大問題。未生前都好d,自己管返自己的事..但有bb 後,bb係共同的,他就好多無謂的意見...

子爵府

新婚磨合期未完,再加上產子後既壓力
樓主,件事未必好似你諗甘差的…俾時間大家啦,係難架,夫妻關係本來都係人生難題黎!

珍珠宮

BK Milk勳章

可能生完bb情緒唔係好好,有冇人幫手湊吓?你一個人去做啲開心事,唱k行街食甜品咩都好,放鬆番自己先

子爵府

其實C6咁鍾意管d小事,你咪咩都問下佢意見先囉。我囝係第一胎,講真自己都學習點湊小朋友,我都好多時會問C6意見,同麻我都會了解到C6有時候不喜歡的事我便不會做。你找出另一個與你C6相處方式,咁先可以天長地久,你地結婚一年,可能未習慣一切生活啫。

大宅

回覆 Holidaykiki 的帖子

同意, 有時男人鍾意做"大男人"咪比D空間佢做囉, 冇咩所謂, 唔好為一D小事, 各持己見, 最後又係咬交收場, 就比男人揸下主意, 多D問下佢意見, 希望你地關係會好D...

複式洋房

你哋結婚冇耐又係第一胎,其實佢都係學習緊,同佢傾多啲感受,亦可能唔係短時間解決,大家俾多啲時間去溝通啦,加油

大宅

唔好意思,你有無小小產後抑鬱?如果覺得變成成日唔開心,不如睇下醫生。另外,老公方面,大家坐低傾下啦!

男爵府

似產後情緒問題

男爵府

回覆 jennylady 的帖子

很明白你的感受, 我老公亦是這樣的人 (但沒你老公那麼嚴重), 他永遠覺得自己那一套是正確的, 我是一個有自己想法的人, 所以相處得很辛苦, 結婚初期亦想過離婚, 之後他決定回美奮鬥賺錢, 為女兒的將來做準備, 我就和女兒留港生活, 這樣問題就解決了.
你嘗試別理他, 由他說, 你做你的, 可以嗎?

瑪瑙宮

好似無咩大問題, 您地兩個都年輕, 又適應新婚磨合, 又適應多左個家庭成員, 您又適應產後好多野, 可能鑽牛角尖左, 不如見下醫生/輔導先喇.

大宅

樓主,結婚已經係對一個男人好大嘅轉變,仲要有埋BB,對佢嘅人生完全唔同哂,可能佢一時接受唔到~~~
同時BB出世,我諗樓主你都好緊張,有好多嘢都好想個老公幫你,但佢無回應,你又會覺得失望~~~

呢個時候,最緊要俾小小時間大家適應下,又冷靜d諗方法同對方溝通,攪清楚對方諗法,又話俾對方聽自己點,大家搵個共識,始終BB出世只係一個起步~~~

首頁
12345...6

尾頁

跳至