在職全職

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

我等呀囝訓了, 我都係上下網睇下野, 識下朋友.

時間好快過.

原文章由 vienchan 於 08-5-13 21:09 發表
係呀﹗有時真係覺得好悶架,因為始終佢都唔識同你玩,不過只要諗住咁樣可以令阿B成長得好d,你就可以一直照顧佢架啦~~

悶o既話唯有睇下書,上下網,識下朋友仔囉... 我都係咁啦

...
我有二個小寶貝, 歡迎入黎探下我對豬仔豬女~~ : http://hk.myblog.yahoo.com/alicechan914/

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

以前返工時間好快過, 唔似而家, 可能我重未適應咁慢的生活節奏, 我都要調節一下.

原文章由 vienchan 於 13/5/2008 09:09 PM 發表
係呀﹗有時真係覺得好悶架,因為始終佢都唔識同你玩,不過只要諗住咁樣可以令阿B成長得好d,你就可以一直照顧佢架啦~~

悶o既話唯有睇下書,上下網,識下朋友仔囉... 我都係咁啦

...

禁止訪問

複式洋房

回覆 #5 baby_jkk 的文章

自己湊有太多好處啦。堅持落去啦,支持你!:

複式洋房

我一生完bb 後, 放完產假後第一天上工就遞辭職信, 現在已20個月了, 今年九月安排了bb入讀N1 下午班, 希望可以找份Part-time job. 就好, 不須要24小時 看住BB 可以有些少自己的時間.

禁止訪問

大宅

好好珍惜哩段"悶"既日子啦,亞B越大,你就會越覺得時間唔夠用,猶其係屋企無工人果D(即係我),真係24粒鐘要做48粒鐘既野,家頭細務一腳踢...
唯一好處,係亞B越大,越可以一覺瞓到大天光,咁我先可以趁哩段時間上下網,做下自己野咋!...

原文章由 vienchan 於 08-5-14 09:28 發表
我之前返工都幾忙,成日要出去開會... 不過宜家已經習慣左,雖然係咁,但係都仍然會覺得悶,尤其阿仔訓左覺... 慢慢黎啦... 另外,可以學習下點教小朋友囉,我都睇左d書,補定課啦 ...

大宅

到時唔係堅唔堅持倒,係唔會捨得,好似我咁,以前公司想嗌我返工幫手,人工加得好好,果下我真係有D心郁,但係一諗到返番出唻做野,就要將亞女交低畀第二個湊,個心即刻實晒,好唔捨得,終歸都拒絕左,繼續做我既湊仔婆...
原文章由 vienchan 於 08-5-14 14:57 發表
嘩~~~ 已經20個月啦~~~ 唔知我可唔可以堅持倒咁耐呢???

禁止訪問

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

係呀, 當自己踏出左一步自己湊, 就真係唔捨得比人湊嫁喇. 因為覺得點會有人比自己更了解仔女既需要呀.

複式洋房

我個女半嵗時, 公司都有叫我返去做, 但又無話加我人工, 我心想初初我走時沒有留我, 而發覺新人不及舊人勤力和抵唸, 就想找回我返公司,
若他肯加$3000 給我才會考慮, 因初時想我份薪金很低, 不如自然照顧bb, 唔通打工成份糧給工人, 同時又要看多一個人, 真十分困難的

複式洋房

我個女半嵗時, 公司都有叫我返去做, 但又無話加我人工, 我心想初初我走時沒有留我, 而發覺新人不及舊人勤力和抵唸, 就想找回我返公司,
若他肯加$3000 給我才會考慮, 因初時想我份薪金很低, 不如自然照顧bb, 唔通打工成份糧給工人, 同時又要看多一個人, 真十分困難的

別墅

我都係4月中就辭左工(6月預產期),要決定行依步我都諗左好耐,真係好難決定因我都做左9年,但始終唔放心BB比其他人湊,希望我都可以好似妳地咁,湊得BB健健康康就好啦,話晒自己咩都唔識,我都係等BB大D先考慮做工

禁止訪問

大宅

我響之前間公司做左10年,一畢業就入行做到而家...公司想我返去,加既人工平均番每個月仲多過我老公份糧,但係我都放棄...畀其他人知道一定話我死蠢,有時間又有人搵既咪接freelance唻做,不過亞女越大就越無時間,唯有死慳死抵!...

原文章由 BBLAU0608 於 08-5-16 13:30 發表
我都係4月中就辭左工(6月預產期),要決定行依步我都諗左好耐,真係好難決定因我都做左9年,但始終唔放心BB比其他人湊,希望我都可以好似妳地咁,湊得BB健健康康就好啦,話晒自己咩都唔識,我都係等BB大D先考慮做工 ...

大宅

自從生左亞女之後,我同c6都未真真正正好訓過,雖則亞女2個幾月就戒左夜奶,可以一覺訓,但係我地兩公婆就會趁哩段時間做番晒自己d野,做埋d家頭細務,搞得唻落床訓都點幾兩點,訓得幾粒鐘又輪到亞女醒,忙碌的一天又開始過...唉,唔通真係要等到佢18歲,我地先可以有覺好訓???

原文章由 vienchan 於 08-5-16 23:23 發表
我都係咩都唔識架,以前從來唔會攪人地dBB... 不過當你照顧你自己個B時,就好自然知道應該要點做,再唔掂就問下阿媽或者朋友仔囉﹗

宜家可以睇下育嬰書囉,不過最好都係休息多d,因為你生完之後有排冇覺好瞓呀~~~ ...

禁止訪問

大宅

係呀, 佢地大d就唔使食咁多餐, 好多野都食得, 就好好多架啦, 加油呀.

原文章由 vienchan 於 08-5-17 23:23 發表
等佢大d啦... 唔駛樣樣都要你照顧,而且唔會一日食咁多餐,又唔駛特別整咩俾佢食,你就會舒服d架啦~~

我有二個小寶貝, 歡迎入黎探下我對豬仔豬女~~ : http://hk.myblog.yahoo.com/alicechan914/

洋房

回覆 #4 winglink 的文章

做工定湊b真係好難決定, 我唔想屋企經濟得老公一個人支撐, 佢會好辛苦, 我們而家有2個b, 開支真係大, 所以我好想搵份工幫吓手, 冇錢的日子亦確實辛苦, 所以.....唉!

洋房

我都係做左一份工13年, 依家可以多的時間同亞B玩, 不過我臨辭工前2個月試做了一份PART TIME JOB, 時間全由自己選擇, 我覺得OK先辭工, 依家已經做左幾個月, 可以見住亞B一天一天不同, 但又有少許收入給自己作為生活費, 好過問老公攞!

首頁
12345...8

尾頁

跳至